logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EPROM i 80C31. Jak podłączyć do uP? Jak zrobić programator?

telewizory 23 Sty 2005 23:42 1753 3
REKLAMA
  • #1 1164023
    telewizory
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam
    Ponieważ posiadam kilkadziesiąt procesorów 80C31 postanowiłem je wykorzystać, jednak ze względu na mój młody wiek do tej pory miałem kontakt wyłącznie z procesorami z pamięcią Flash. Dlatego mam kilka pytań:

1) Jak podłączyć EPROM z programem do uP (najlepiej schemat)?
    2) Jaki zrobić programator? Myślałem o tym lub o programatorze z Praktycznego Elektronika 5/2001.
    3) Jaka jest różnica między pamięciami 27Cxx a 27xx?
    4) Jak określić napięcie programowania danej pamięci?
    5) Przeglądając to forum znalazłem informację, że pamięci EPROM można kasować promieniami rentgenowsimi. Czy to jest prawda?
  • REKLAMA
  • #2 1164038
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    EPROMy kasuje sie promieniami UV
    EEPROMY kasuje sie elektrycznie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1167285
    natalia.
    Poziom 14  
    telewizory napisał:
    Witam
    Ponieważ posiadam kilkadziesiąt procesorów 80C31 postanowiłem je wykorzystać, jednak ze względu na mój młody wiek do tej pory miałem kontakt wyłącznie z procesorami z pamięcią Flash. Dlatego mam kilka pytań:

1) Jak podłączyć EPROM z programem do uP (najlepiej schemat)?
    2) Jaki zrobić programator? Myślałem o tym lub o programatorze z Praktycznego Elektronika 5/2001.
    3) Jaka jest różnica między pamięciami 27Cxx a 27xx?
    4) Jak określić napięcie programowania danej pamięci?
    5) Przeglądając to forum znalazłem informację, że pamięci EPROM można kasować promieniami rentgenowsimi. Czy to jest prawda?

ad. 1 podeślij mi na prive adres e-mail
    ad. 2 lepiej kupić gotowy, rozwiążą cie się problemy związane przykładowo z napięciami programującymi i algorytmami programowania
    ad. 3 użytkowo nie ma różnicy, układy 27C... są zrobione w technologii CMOS i biorą mniej prądu
    ad. 4 powinno być w dokumentacji producenta a poza tym patrz punkt 2.
    ad. 5 NIDGY W ŻYCIU, rentgenem zabijesz EPROMA, do kasowania użyj światła UV; jeżeli myślisz o kasowaniu EPROM bez szybki (w wersji OTP), to niestety układ nie jest do odzysku.
  • #4 1168504
    jaglarz
    Poziom 23  
    Ocena: 47
    W AVT jest do nabycia kit AVT 222. Umożliwia wstawienie procesora (wszystkich zgodnych wyprowadzeniami z serią 51) i EPROM'u do podstawek i współpracę obu ze sobą.
REKLAMA