logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion Dv5-1050ew - Częste BSOD 0x124 mimo testów sprzętu

jozio885 07 Wrz 2012 20:10 2220 1
REKLAMA
  • #1 11288613
    jozio885
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Potrzebuje pomocy odnośnie nagminnie pojawiającego się bluescreena 0x124. Procesor testowany programem Orthos, żadnych problemów nie ma (temp. w spoczynku 60° C, w stresie dochodzi do 90° C), grafika testowana FurMark'iem również żadnych problemow nie było, ramy testowane Memtestem zero błędów, podmieniałem ramy i nadal występował BSOD, dysk wymieniony na nowy bo na starym bad sectory się pojawiły, system postawiony od nowa, podejrzewam procesor ale to są tylko moje domysły, bluescreen występuje niezależnie co się robi na komputerze, poniżej załączam ostatni zrzut pamięci.

Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Specyfikacja:
    Hp Pavilion Dv5-1050ew
    Procesor: Amd Turion X2 Ultra Zm-82
    Ramy: 2x 2Gb Samsung M4 70T5663QZ3-CF7
    Grafika: ATI Mobility Radeon HD 3400 Series
    Dysk: Seagate Momentus ST9500325AS
    Bios: F.38 najnowszy
    OS: Windows 7 Home Premium Sp1 + wszystkie aktualizacje

Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

Prze chwilką testowałem programem AIDA64 Extreme Edition (test stabilności) po jakiejś minucie wywalilo BSOD (temp. procka 86° C) poniżej log.
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #2 12009252
    zbignieww
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Może innym się przyda.
    Włącz tryb oszczędny i ustaw wykorzystanie procka na 95 % lub mniej, jakby nadal ten komunikat wyskakiwał. Pastę pod radiatorami warto tez wymienić. Ta seria ma problem z chłodzeniem i na pełnej mocy procesor przegrzewa się. Możesz też wymienić go na szybszy, jak płyta obsłuży, ale zostaw tryb oszczędny .
REKLAMA