logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o cFosSpeed - czy faktycznie przyspiesza internet?

SIMSONS51C 08 Wrz 2012 09:27 2538 7
REKLAMA
  • #1 11289951
    SIMSONS51C
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Witam. Ostatnio ściągnąłem sobie program cFosSpeed. Może macie na jego temat jakieś opinie? Czy on rzeczywiście przyśpiesza internet? Ja poczułem różnice, choćby z testów w speedtest.net. Czy możecie mi powiedzieć jakie są wasze opinie na ten temat?
  • REKLAMA
  • #2 11290138
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    SIMSONS51C napisał:
    Ja poczułem różnice, choćby z testów w speedtest.net.

Czyli moim zdaniem słabe skuteczność programu, że podniósł ci tylko wskazówkę na testerze.
  • REKLAMA
  • #3 11290147
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Moja opinia jest taka, że nie możesz mieć szybciej niż dostawca ograniczy.
  • REKLAMA
  • #4 11290183
    TooMeeK
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Przejrzałem screeny na http://www.dobreprogramy.pl/cFosSpeed,Windows,Galeria,12826.html .

To nic innego, jak priorytetowanie pakietów. Czyli innymi słowy odcinasz innym aplikacjom w Windows dostęp do pasma, dzięki czemu jedna wybrana ma całe.
    ISP ograniczają prędkość na kilka sposobów, m.in.:
    - fizyczne możliwości sprzętu
    - prędkość łącza do klienta
    - liczba pakietów na sekundę (pps)
    - liczba połączeń (connection limit)
    Takie rzeczy potrafią też droższe routery i całkiem nieźle sobie z tym radzą ;)

Niemniej zaciekawiłeś mnie, więc chyba go zainstaluję i popatrzę jak działa dokładnie..
  • #5 11290256
    DawidS28
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    cFosSpeed jest automatem dla ludzi, którzy coś tam wiedzą o optymalizacji połączeń, ale nie są specjalistami. Najwięcej można uzyskać przez świadomą edycję ustawień, zazwyczaj bezpośrednio ręcznie, np. w rejestrze (dla Windows).

Doświadczenie z forów mówi, że więcej osób nieodpowiednią konfiguracją przysporzyło sobie problemów, niż uzyskało wydajniejsze połączenie. No i, oczywiście, nie da się przeskoczyć ograniczeń nałożonych przez dostawcę, najwyżej lepiej wykorzystać przyznane pasmo.

Podsumowując: co do cFosSpeed jestem na nie.
  • REKLAMA
  • #6 11290292
    SIMSONS51C
    Poziom 23  
    Powiem wam tak. Mam internet radiowy. Przed zainstalowaniem programu miałem pobieranie do max 6-7 mb/s a ping zaczynał się od 120 jak dobrze było. A teraz mam do 21mb/s a ping od 20!
  • #7 11290305
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    SIMSONS51C napisał:
    Powiem wam tak. Mam internet radiowy.

A co masz na umowie z dostawcą?
  • #8 11290543
    SIMSONS51C
    Poziom 23  
    Sam nie wiem. Nie wiem gdzie ją mam. Zaraz poszukam

Podsumowanie tematu

✨ cFosSpeed to program, który ma na celu optymalizację połączeń internetowych poprzez priorytetowanie pakietów. Użytkownicy dzielą się mieszanymi opiniami na temat jego skuteczności. Niektórzy zauważają poprawę prędkości i pingów, zwłaszcza w przypadku internetu radiowego, gdzie jeden z użytkowników zgłosił wzrost prędkości pobierania z 6-7 mb/s do 21 mb/s oraz spadek pingu z 120 ms do 20 ms. Inni jednak podkreślają, że program nie może przekroczyć ograniczeń nałożonych przez dostawcę internetu i że lepsze wyniki można osiągnąć jedynie poprzez ręczną konfigurację ustawień. Wiele osób ostrzega, że niewłaściwa konfiguracja może prowadzić do problemów z połączeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA