logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Livebox 2.0 z TP-LINK TL-WR740N przez kabel?

warhlak 09 Wrz 2012 13:09 3900 8
REKLAMA
  • #1 11293566
    warhlak
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,

Jeśli chodzi o sieci komputerowe to jestem totalnym laikiem i chciałbym was prosić o „łopatologiczne wytłumaczenie” krok po kroku. Wiem, że tego typu tematy były, ale nie mogłem znaleźć rozwiązania konkretnie dla tego routera i tego sposobu podłączenia.
    Ze względu na odległość pomiędzy budynkami ( i pewnie grubość murów ) nie mogę mieć sygnału WI-FI w każdym z nich. LIVEBOX z podpiętym 1 komputerem stacjonarnym (po kablu) jest postawiony w 1 budynku. Za pomocą kabla (niestety przedłużenie sygnału WI-FI nie wchodzi w grę) chciałbym podłączyć w 2 budynku router TP-LINK-a ( taki posiadam), a do niego 2 laptopy (już za pomocą WI-FI).

Posiadam taki zestaw:
    LIVEBOX-a 2.0
    Router TP-LINK tl-wr740n
    70mb „skrętki z grubymi końcówkami”

Proszę o pomoc w opisaniu sposobu podłączenia i konfiguracji routera.

Z góry dziękuję za poświęcony czas i cierpliwość, ale tak jak wspominałem w tym temacie jestem kompletnym głąbem i przy pierwszych samodzielnych próbach wspomaganych informacjami z for internetowych zamieszałem się strasznie.
  • REKLAMA
  • #2 11294014
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Tu masz podobny temat chodź inne urządzenia Link - ogólne zasady są takie same.
  • REKLAMA
  • #3 11294348
    warhlak
    Poziom 9  
    No właśnie jest sporo podobnych tematów, tyle że jak wspomniałeś do innych urządzeń. W tym temacie, który zaproponowałeś wymagane są zmiany w „urządzeniu nadrzędnym” co w przypadku Livebox-a odpada ( z tego co mi wiadomo ).
    Mając te dwa urządzenia wiem na ten moment :
    Kabel (skrętkę z „grubą końcówką”) podłączam pod 3 port LAN Livebox-a ( 1 jest zajęty przez PC, 2 port jest przeznaczony dla TV i Telefonów – tak powiedziano mi w Orange).
    Dalej przeciągam kabel do drugiego budynku i wpinam do portu „wejściowego” (niebieskiego) mojego TP-LINKA tl-wr 740n z ustawieniami fabrycznymi ( tej instrukcji, którą zaproponowałeś jest podpinanie dwóch urządzeń do portów LAN).
    Wpinam kabelek zasilacza, włączam „ON” i tu zaczynają się schody z konfiguracją. Przy domyślnym podpięciu nie ma sieci, więc trzeba by było coś tam poustawiać „pod Livebox-a” (chyba). Tylko jak mówiłem nie mam zielonego pojęcia co.
    Od obsługi Orange słyszałem,że router trzeba ustawić jako AP, ten router nie ma takiej możliwości (znów chyba), od znajomego, który jest w tym bystrzejszy niż ja- że na tym modelu da się wszystko połączyć, ale nie jako AP tylko normalnie jako router tyle, że muszę coś poustawiać w konfiguracji.
    Jestem w stanie poradzić sobie z wieloma sprawami, ale tu błądzę jak dziecko we mgle więc jeśli to możliwe proszę o tą wersję łopatologiczną, za którą będę bardzo wdzięczny.
  • Pomocny post
    #4 11294368
    jimasek
    W twoim Liveboxi-ie nic nie musisz zmieniać. Jeżeli podłączysz kabel z Livebox-a do portu WAN, musisz zmienić adres LAN-owy na TP-link ze 192.168.1.1 na 192.168.2.1.
    Port WAN jako Dynamic IP plus zabezpieczenie sieci.
  • #5 11294409
    warhlak
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie kolego,
    W tygodniu będę w domu to zrobię testa. Mama nadzieję, że nic nie spierniczę i będzie działać tak jak piszesz.
    Jeszcze raz wielkie dzięki i wielkie piwo gdyby zdarzyło się kiedyś spotkać.
  • REKLAMA
  • #6 11317625
    warhlak
    Poziom 9  
    Pojawił się jednak kolejny problem. Myk jest taki, że 70mb skrętki to za duzo jak na Livebox-a. Czy istnieje jakaś mozliwość "obejscia" tego problemu by wszystko działało. ( objawy są takie, że po podłączeniu tracę sygnał. Tzn chwilę jest i zanika - nawet przy pominięciu TP-Linka i wpięciu laptopa pod skrętkę bezpośrednio do Livebox-a)
  • REKLAMA
  • #7 11317638
    jimasek
    Wtyczki RJ45 poprawnie zarobione?
  • #8 11318843
    warhlak
    Poziom 9  
    Chyba tak. Testowałem na 2 kablach. 1 50mb, drugi 70mb. Każdy kupiony w innym sklepie, każdy powtykany przez sprzedawcę. Na krótkim kablu ( tym org. od Orange wszystko działa, ale on ma metr coś koło).
    Jest taka opcja by Livebox miał "za mało siły" do przesłania sygnału na taką odległość ?
  • #9 11320155
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu routera TP-LINK TL-WR740N do Liveboxa 2.0 przez kabel, aby uzyskać sygnał Wi-Fi w drugim budynku. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują użycie portu LAN Liveboxa do podłączenia kabla do portu WAN TP-LINKa oraz zmianę adresu LAN na 192.168.2.1. Użytkownik napotkał problemy z sygnałem, które mogą być spowodowane długością kabla (70mb) lub zakłóceniami. Sugerowane rozwiązania obejmują użycie skrętki FTP lub STP oraz upewnienie się, że wtyczki RJ45 są poprawnie zarobione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA