logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować licznik modulo 8 na przerzutnikach JK w Electronics Workbench?

MMG 15 Wrz 2012 09:25 3195 4
REKLAMA
  • #1 11312635
    MMG
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    W tym roku zacząłem naukę w przedmiotu układy cyfrowe. I na start mam problem z realizacją licznika modulo 8 na JK.

Do realizacji potrzebne mi bd 3 przerzutniki JK, generator, i licznik. Wiem że sygnał z jednego przerzutnika z Q wchodzi na CLK drugiego. Wiem również by zliczał mi w kółko musze połączyć reset.
    Profesor mówił żebyśmy nie rozpaczali S (set)

Mógłby mi ktoś powiedzieć , a najlepiej uzupełnić schemat, ?

Profesorek wspomniał też o 3 wejściowej bramce NAND ale nie mam pojęcia gdzie to wstawić.
    I na JK ma być jedynka. Więc muszę tam dać Vcc ?

Męcze się już 1,5h i zlicza w dziwny sposób, Z góry bardzo dziękuje.

SCHEMAT
    Załączniki:
    • Jak zrealizować licznik modulo 8 na przerzutnikach JK w Electronics Workbench? Bez tytułu.png (164.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11319201
    cb13
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Witam. Dawno tego nie miałem ale spróbuj z NIE Q wejść na następny CLK (JK) powinien liczyć do przodu a ta 3 we bramka dwa bity najstarsze z NIE Q lub Q (?)i zegar generatora na reset wszystkich JK. Z 1 na 0 powinien liczyć a koniec z 0 na 1 powinien się zresetować.
  • REKLAMA
  • #3 11320261
    alagner
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Pytanie czy w EWB da się to zrobić, bo w wersjach które miałem - nie bardzo.
  • REKLAMA
  • #4 11320304
    MMG
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Wiem już gdzie zrobiłem błąd. ;) Po prostu pomyliłem najstarszy bit z najmłodszym i źle podpiąłem do wyświetlacza. ;)
    Dziwi mnie tylko to że u profesora licznik się zatrzymywał gdy nie podałem na wyświetlacz połączonych resetów a u mnie się zapętlało i bez tego. A wersja programu ta sama tylko że inne OS ;) Grunt że działa ;) teraz to i nawet do 16 potrafię i dekadę zrobić ;) Do zamknięcia ; )
  • #5 11320485
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Generalnie reset nie jest w tym przypadku potrzebny, ponieważ na 3 przerzutnikach można liczyć właśnie do mod 8.

Pozdrawiam wzystkich

jjanek
REKLAMA