logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 5130 - Biały ekran i problemy z odświeżaniem menu po wymianie wyświetlacza

antares 15 Wrz 2012 22:16 2772 4
REKLAMA
  • #1 11314972
    antares
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Witam !

Mam następujący problem. Po włączeniu telefonu jest biały ekran, następnie ekran się wygasza i po naciśnięciu środkowego przycisku wejścia do menu zapala sie podświetlenie, pojawia się logo z muzyczką i niby jest wszystko ok, ale nie do końca, ponieważ wejście do menu, czy jakieś podmenu, to wyświetlacz, jakby się nie "odświeżał", pozostają podwójne elementy -ikony, ale po paru sekundach wszystko wraca do normy, ale każde wejście do menu powoduje ten sam objaw.

Poczytałem wiele postów na temat tego telefonu i co już zrobiłem:
    1. Wymieniłem wyświetlacz, ponieważ na starym kompletnie był biały ekran.
    2. Zaktualizowałm soft poprzez nokia updater - telefon jest widziany przez system.
    3. Wgrałem soft poprzez Phoenix metodą podaną w linkach na forum.
    4. Przywracałem ustawienia fabryczne.
    5. Wyciągnąłem kamerkę

Nic z tych rzeczy nie poprawiło sytuacji, dalej jakby nie odświeża tego ekranu prawidłowo i powstają nakładki menu.
  • REKLAMA
  • #2 11315329
    mundek223
    Poziom 29  
    Ocena: 102
    Procesor do podgrzania przelutowania.
  • REKLAMA
  • #3 11321097
    lysy192
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Telefon miał jakiś kontakt z wodą, wilgocią? Ewentualnie jest po upadku?
  • REKLAMA
  • #4 11322044
    mopike
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Sprawdź dokładnie płytę tam na 99,9% usterka tkwi.
  • #5 11368607
    antares
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Przepraszam za brak odpowiedzi z powodu braku czasu.
    Telefon nie miał kontaktu z wodą, był po upadku. Na starym wyświetlaczu nie było nic widać tylko podświetlenie, po wymianie wyświetlacza niby wszystko jest ok, tylko te odświeżanie menu i nakładanie się ikon. Nie mam hot air, by wygrzać procka, ale spróbuje delikatnie podgrzać opalarką. Kiedyś udało mi się w ten sposób uratować płytę główną PC, wygrzewając gniazdo procesora pod socket 478.

Z tego co się naczytałem o tym telefonie, to wynika na to, że są strasznie awaryjne

Telefon naprawiony, wykonałem połączenie na zaznaczonym na czerwono elemencie i jak na razie działa bez problemu
    http://www.mobile-repair.org/2011/09/nokia-5130-white-display-solution.html
REKLAMA