logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić MBR na dysku MAXTOR 39GB? Instalacja systemu nie działa

siba41 27 Sty 2005 10:27 1781 9
REKLAMA
  • #1 1172440
    siba41
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam całkiem dobry dysk (przynajmniej wszystkie stosowane przeze mnie testy tak wykazały) ale cos jest nie tak. Gdy instaluje na nim nowy sytem to instalacja nie może zostac ukończona ponieważ komputer nie może znaleźć sektora rozruchowego. Nie pomaga usuwanie i tworzenie od nowa partycji. Próbowałem w różnych komputerach i wszędzie to samo, więc to raczej na pewno wina dysku. Zaznaczam że jeśli chodzi o zapis i odczyt danych z tego dysku nie ma najmniejszego problemu. Czy ktos potrafi odpowiedzieć na pytanie co jest nie tak? Proszę także o rady ludzi którzy mieli może podobny problem.
  • REKLAMA
  • #2 1172597
    _DooM
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    napisz cos wiecej czy mozna cos zapisac do mbr'a czy sa jakies bledy
    bo jak zglasza ochrone atywirusowa to wystarczy wylaczyc w biose i juz
  • REKLAMA
  • #3 1172610
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    Moze masz wlaczona w biosie ochrone MBR'a przed zapisem?
  • #4 1172795
    Beni
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Spróbuj naprawić MBR komendą fdisk /mbr, jeżeli nie pomoże przeskanuj Norton Disk Doctor'em.
  • #5 1172841
    siba41
    Poziom 12  
    Nie chodzi o ochrone antywirusowa. To juz sprawdzilem i jest wylaczona. Mysle ze problem lezy w samym dysku bo inne dyski normalnie sie odpalaja na tym samym kompie. Jesli chodzi o komende fdisk/mbr to tez nie pomaga. Nie wiem w ogule czy jest to mozliwe zeby dysk fabrycznie nie byl przystosowany do startowania z niego? To jest chyba beznadziejny przypadek! A NORTON DISK DOKTORA jeszcze nie uzywalem ale sprobje i napisze jak poszlo. Dzieki za pomoc ale jakby ktos jeszcze mial jakis pomysl to bardzo prosze pisac.
  • #6 1173546
    etr
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Czy masz podzielony dysk na partycje?
    Może instalujesz system na nieaktywnej partycji.
  • REKLAMA
  • #7 1173676
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    etr napisał:
    Czy masz podzielony dysk na partycje?
    Może instalujesz system na nieaktywnej partycji.

Zalezy jaki system operacyjny używa. Jesli XP i pochodne to system sam aktywuje partycję na której się instaluje.

Jeśli dysk kupiłeś z drugiej ręki, to najprawdopodobniej ma uszkodzone sektory dysku twardego odpowiedzialne za start jakiekolwiek systemu. Jeśli masz od nowości, to najprawdopodobniej po prostu się uszkodziły podczas pracy (różnie bywa, być moze błąd fabryczny albo słaba seria).

Istnieje też mozliwość, że dysk został zarażony słynnym Czernobylem, który przepisuje sektory startowe dysku twardego w zupełne inne miejsce dysku, nie pozostawiając wektoru do nich (swoistej wskazówki dla logiki dysku twardego, gdzie szukać sektorów startowych). W takiej sytuacji dysk podpiety do każdego innego komputera, nie będąc dyskiem startowym, będzie działał jak najbardziej poprawnie.

Jeszcze inną możliwością moze być (oczywiście przy założeniu, ze kupiłeś go z drugiej ręki, albo ktoś miał możliwość przy nim majstrować), że ktoś wiedział co się stało z dyskiem (fizyczne uszkodzenie MBR) i programem do repartycjonowania np. PART-em zrobił partycję eliminując uszkodzone sektory startowe. Taka akcja jest mozliwa, choć wymaga sporej wiedzy na temat architektury i zasad działania logiki dysków twardych.

Podaj więcej szczegółów (spróbuj zainstalować na nim Linuxa, Linuxy potrafią ominąć takie problemy).
  • #8 1176956
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    - ja bym poszukał programu MBRTool
    - i tym programem poszukał co sie dzieje na dysku
    - no tak, ale to wymaga wiedzy.

Załączniki:
    • MBRTOOL.EXE (156.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1181486
    siba41
    Poziom 12  
    Długo sie nie odzywalem ale mam już kilka ciekawych spostrzeżeń na temat tego dysku:

1. Testy Norton Disk Doktorem wykazały poprawność dysku.

2. Zauważyłem że dysk "widzi" tylko win XP i 2000 oraz Linux a za to win 98 nie "widzi" pomimo że parę razy tworzyłem partycje i formatowałem z systemem plików FAT32.

3. Próba zainstalowania linuxa (w moim przypadku był to MANDRAKE 10.0) zakończyła się tak samo jak w przypadku innych systemów czyli dysk po skopiowaniu plikow instalacyjnych się już nie uruchomił (nie znaleziono sektora startowego).

4. Dysk odpala się na innym kompie i normalnie ładuje sytem operacyjny co moim zdaniem wyklucza raczej jego poważną awarię.

5. Inne dyski twarde również normalnie startuja na tym kompie z którego pochodzi ten MAXTOR więc wyklucza to awarię komputera lub biosu.

To by było na tyle moich spostrzezeń. W związku z tym że nadal stoje w martwym punkcie, proszę o dalszą pomoc najlepiej od osób które miały podobne przejścia.
  • REKLAMA
  • #10 1182478
    solaris1952
    Poziom 16  
    a jaka to płyta główna ?? bo nie doczytałem

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego Maxtor o pojemności 39GB, na którym instalacja systemu operacyjnego nie może zostać ukończona z powodu braku wykrycia sektora rozruchowego (MBR). Dysk przechodzi testy diagnostyczne, takie jak Norton Disk Doctor, bez wykrycia błędów, a odczyt i zapis danych działają poprawnie. Próby naprawy MBR komendą fdisk /mbr oraz wyłączenie ochrony MBR w BIOS-ie nie przyniosły efektu. Dysk działa jako dysk systemowy na innych komputerach, co wyklucza uszkodzenie fizyczne dysku i problem z BIOS-em komputera. Systemy Windows XP, 2000 oraz Linux są rozpoznawane przez dysk, natomiast Windows 98 nie widzi dysku mimo formatowania na FAT32. Możliwe przyczyny to uszkodzone sektory startowe, infekcja wirusem Czernobyl, nieaktywna partycja systemowa lub specyficzne problemy z kompatybilnością dysku z płytą główną. Sugerowane jest użycie narzędzi takich jak MBRTool do analizy stanu MBR oraz dalsze testy partycji i aktywacji. Problem pozostaje nierozwiązany, oczekuje się dalszych sugestii od osób z podobnym doświadczeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA