logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Detekcja wiązki laserowej - "strzelnica"

halif 27 Sty 2005 12:00 3329 16
REKLAMA
  • #1 1172696
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Chodzi mi po głowie projekt strzelnicy. Chcialbym wysyłać wiązke laserową z odległości paru metrów i sprawdzać gdzie trafiła. Obsługa lasera i przetwarzanie na mikrokontrolerze wyników w tarczy. Ew. wizualizacja na komputerze to nie problem. Coś sie napisze. Kłopot mam z wymyśleniem układu detekcyjnego na tarczy. Sam nie wiem czy lepszym pomyslem była by bateria jakis fotorezystorów i sprawdzania stanu napięć, czy może układy fotodetekcji. Problemem jest wielkość (conajmniej 40x40cm) przy zdolności detekcyjnej max 0.7 - 1cm (z taka dokłądnościa trzeba okreslic gdzie toto trafilo)daje to baterie tysiecy fotorezystorów. Kłopot z zasilaniem i z jakimis ukladami dekodujacymi - decyzyjnym.
    Moze jest inne rozwiazanie. Fotorezystory są wzglednie tanie, więc pareset można by włożyć, ale troche mi sie to nie usmiecha. Może są jakieś czujniki odbiciowe działające na sferze i można by może sprawdzać punkty przeciecia (nie wiem czy to zrozumiale i nie jakas fantastyka, po prostu taki efekt wewnetrznej burzy mózgów), no może ew. strzelać wiązka w podczerwieni i korzystac z detektorów podczerwieni, ale znowu ilość i koszty takowych są duże...
    Fajnie by bylo gdyby koszt podzespołów zamknął się w granicy 2-3 tysiecy PLN

Macie jakies pomysły na rozwiazanie tego kłopotu? Prosze o pomoc i sugestie.

Thx from a mountain - jak to mawiają starożytni Anglicy :)
    Tom
  • REKLAMA
  • #2 1172813
    djkiller
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Ciekawe wyzwanie . podejmuje i pozdrawiam , jak coś ma głowa wymyśli dam znać.
  • REKLAMA
  • #3 1172849
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Chyba cos takiego było w jednym z numerów którejś z gazet dla elektroników (EP bądź EdW).
  • #4 1172942
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    Witam...

Ja się dołączam jak tylko coś wpadnie do łba...
    Teraz MAM pomysła - zastanówmy się wspólnie czy dało by się wykorzystać np. tanią kamerkę internetową tak, żeby zrobiła "zdjęcie" tarczy w momencie strzału i programowo znaleźć plamkę lasera. Uważam, że roździelczość byłaby rewelacyjna i koszt malutki. A wszystko zależy od programu.

Pozdrawiam
  • #5 1174744
    halif
    Poziom 27  
    Z kamerąto ciekawy pomysł, ale nie wiem czy wypali. Trudno było by zrobić program, który by wyszukiwal różnice na iluśtam klatkach... Musiala by mieć świetnąrozdzielczość, a drugiej strony nie bardzo wiem gdzie trzebaby ją umiejscowić.
    No ale plus za pierwszy konkretny pomysl!
    Zastanawialem się jak to zrobić tak z punktu "opto-elektronicznego".
    Moze ktos zna jakies podzespoly elektroniczne do takiej detekcji, albo po prostu które moglyby byc przydatne.
  • #6 1175384
    prokopcio
    Poziom 29  
    Wrócę na chwilke do kamery. Chodziło mi, żeby właśnie nie "kręcić filmu", tylko (tak jak napisałem wcześniej) - zrobić nią zdjęcie w momencie strzału - oczywiście jakoś trzeba to rozwiązać np. elektronicznie, a na pojedynczej bitmapie już nie jest tak trudno znaleźć czerwoną plamkę (jestem elektronikiem a nie programistą a potrafiłbym w Delphi znaleźć plamkę). Kwestia zamontowania kamery - prawie obojętna bo programowo można to skorygować (w pewnych granicach oczywiście).
    To tyle
    Teraz pomyślę nad układem bez kamerki, ale będzie trudno...
  • REKLAMA
  • #7 1175544
    halif
    Poziom 27  
    prokopcio napisał:
    Wrócę na chwilke do kamery. Chodziło mi, żeby właśnie nie "kręcić filmu", tylko (tak jak napisałem wcześniej) - zrobić nią zdjęcie w momencie strzału - oczywiście jakoś trzeba to rozwiązać np. elektronicznie, a na pojedynczej bitmapie już nie jest tak trudno znaleźć czerwoną plamkę

Rozumiem to, sam się bawiłem programami do detekcji zmian na zdjęciach (taka niby ochrona mienia za pomocąkamery internetowej), ale nie do końca oto mi chodzi. Za bardzo nie wiem, gdzue taką kamerę ustawić.. za półprzezroczystą tarczą, przed (zasłania), ponad i mierzyć z jakąś korekcją... Pewnie możliwe do zrobienia, ale ja bardziej szukam rozwiązania w pełni wutomatycznego, umożliwiającego szybką, pewną detekcję padania takiego promienia. Chcialbym, aby toto działało uniwersalnie, w miare niezależnie od jakości wiązki. Aby mogła być ona róznej średnicy, oraz "wystrzeliwana" z róznej odległości...
    No dobra, knuje dalej. No i oczywiście czekam na sugestie od magików opto-elektronicznych. Pomóżcie, jezeli bawiliście siękiedyś w przechwytywanie, lub odbijanie lasera, lub macie jakies inne sugestie.

Tom
  • REKLAMA
  • #8 1175807
    prokopcio
    Poziom 29  
    Mam następny pomysł - obrotowa.
    Może niedokładnie rysuję, ale z grubsza koncepcja wygląda tak jak na rysunku niżej.

Chodi o to, żeby obracały się fotodiody i diody led na wspólnej osi. oczywiście zatrudniamy mikroprocesor i synchronizujemy prędkość obrotową. Dzięki takiemu rozwiązaniu można dość dokładnie wykryć miejsca trafirnia w tarczę, i na niej zaświecić (w miejscu trafienia) diodę.
    Jeśliby pobawić się głębiej programem to można nawet całą tarczę wyświetlać, jaką się zechce w zależności od potrzeb. nawet text dałoby się wyświetlić (narazie teoretycznie).

Jeszcze nie wiem jak doprowadzić zasilanie (chyba żeby baterie i cała elektronika się obracała).

Co o tym myślicie?
    Dobrze znam '51 i wrazie co to się przyłączam do projektu (jeśli znajdę czas).
    Załączniki:
    • Detekcja wiązki laserowej - "strzelnica" tarcza.jpg (27.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1176207
    halif
    Poziom 27  
    Pomysł niezly. Jedno ale - predkosc obortowa musialaby byc duża aby zlapało "od razu". A czas reakcji takich diód tez chyba jest dosc znaczny. Ale koncepcja ciekawa.
  • #10 1183987
    prokopcio
    Poziom 29  
    Nie zgadzam się z obydwoma powyższymi opiniami. Prędkość dla bardzo dobrego efektu wystarczy ok.1200rpm dla 20 "klatek" / sek, więc to nie jast według mnie dużo, a każda fotodioda (nie myl z fotorezystorem) jest bardzo szybka - dla naszych celów całkowicie należy pominąć szybkość. Przecież fotodiody wykorzystoje się do transmisji danych z prędkoćcią 1Mbp i szybciej.
    Pozdrawiam.
  • #11 1185377
    halif
    Poziom 27  
    Ok - poczytałem i zwracam honor. Martwi mnie jedna rzecz tylko. Przy takim rozwiązaniu można by tylko określić jak daleko od centrum tarczy się trafiło, a nie w któe miejsce tarczy. Chyba, że układ zapamiętywałby pozycję "wskazówki" na tarczy.
  • #12 1185482
    Jaro6678
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    tak ale jak wtedy by ta tarcza wyglądała z tym pałąkiem kręcącym sie 1200RMP ? raczej eni jak tarcza
  • #13 1185692
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Można by na obwodzie co powiedzmy 10mm dać czujnik podczerwieni (taki jak w myszce) i 'przebiegające' diody , a wlasciwie kawalek laminatu zaslanial by taki czujnik. Albo poprostu dac to na slinik krokowy..
  • #14 1186164
    halif
    Poziom 27  
    Ok - ale chciałby wrócić do jakiś optoelektronicznych pomysłów. Jakaś detekcja promienia laserowego. Da się to zrobić? Ktoś próbował?

(to koło to będzie wyglądało bardziej jak strzelnica w wesołym miasteczku, efekt może ciekwawy, ale ja szukam jakiegoś rozwiązania bardziej profesjonalnego. Do zastosowania w wojsku, lub policji, ew. na strzelnicach sportowych.
  • #15 1186965
    Marcin_mm
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam.
    Muszę niestety kolegów zmartwić. Urządzenie, o którym pisze halif już ktoś kiedyś wymyślił.
    Nazywa sie to SCATT i służy zawodnikom uprawiającym strzelectwo sportowe do trenowania "na sucho", czyli bez wystrzeliwania amunicji do tarczy. Takie urządzonko działa nawet na 50 metrów (tzn. "imituje" odległość 50m przy strzelaniu karabinowym). Strzelec strzela wiązką laserową (z lasera przyczepionego do lufy karabinu lub pistoletu) do tego urządzenia, a ono oblicza skupienie i podaje wyniki tak, jakby zawodnik strzelał w rzeczywistości na odległość 50m.
    Chyba, że kolegom na prawdę zależy na zbudowaniu czegoś takiego... ot tak po prostu dla siebie. W takim razie życze powodzenia.
    A pomysłów możecie szukać w Google, wpisując tam "Scatt". Może na stronie jakiejś fimy produkującej takie coś będą jakiekolwiek informacje, co, z czego, jak to działa i za ile...
    Pozdrawiam.
  • #17 1187855
    halif
    Poziom 27  
    Własnie o takiego scatta mi chodzi. Ciekawi mnie jak oni rozwiazali detekcje punktu, w który się strzeliło... Przejżałem manual tego czegoś i niestety nie jestem wcale mądrzejszy. Nic konkretnego nie podali. :/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tematem dyskusji jest projekt strzelnicy laserowej, w której wiązka laserowa z odległości kilku metrów trafia w tarczę o wymiarach około 40x40 cm, a system detekcji precyzyjnie określa miejsce trafienia z dokładnością do 0,7-1 cm. Rozważano różne metody detekcji: matrycę setek lub tysięcy fotorezystorów, co jednak wiązałoby się z problemami zasilania i dekodowania sygnałów, oraz wykorzystanie fotodiod i innych czujników optoelektronicznych. Pojawił się pomysł użycia taniej kamerki internetowej do wykonania zdjęcia tarczy w momencie strzału i programowego wykrycia plamki lasera, co mogłoby zapewnić wysoką rozdzielczość i niskie koszty, jednak problemem jest umiejscowienie kamery i automatyzacja detekcji. Inna koncepcja to obrotowy system z fotodiodami i diodami LED na wspólnej osi, synchronizowany mikroprocesorem, który mógłby wykrywać pozycję trafienia i wizualizować ją na tarczy, choć wymagałaby odpowiednio wysokiej prędkości obrotowej i zasilania. W dyskusji podkreślono, że fotodiody mają bardzo szybki czas reakcji, co jest korzystne dla takiego zastosowania. Wspomniano również o istniejącym komercyjnym urządzeniu SCATT, służącym do treningu strzeleckiego z laserem, które symuluje strzały na odległość do 50 m i precyzyjnie określa miejsce trafienia, jednak szczegóły techniczne detekcji w tym systemie nie są publicznie dostępne. Podsumowując, poszukiwane jest profesjonalne, automatyczne rozwiązanie optoelektroniczne do detekcji punktu trafienia wiązką laserową na tarczy, z możliwością uniwersalnego działania przy różnych średnicach wiązki i odległościach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA