logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc wzmacniacza przez wymianę tranzystorów?

kobi 08 Mar 2003 21:15 2354 3
REKLAMA
  • #1 119480
    kobi
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Mam pytanie.
    Czy aby zwiększyć moc wzmacniacza wystarczy wymiana tranzystorów w stopniu końcowym, czy jeszcze coś trzeba zmieniać :?:

POZDRO! :o
  • REKLAMA
  • #2 119497
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 119687
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    przede wszystkim napięcie czyli transformator, jesli to potrzebne diody w prostowniku na większe (wyższy prąd) potem mozna kombinować z większymi mocami na wyjściu... nie wiadomo tylko czy wzmacniacz będzie wspołpracował z calą resztą... inne parametry i czy radioatory wystarczą
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 119839
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Nie wszystkie rozwiązania układowe wzmacniaczy mcz. reagują jednakowo na podnoszenie napięcia z transformatora sieciowego. Stosunkowo najlepiej znoszą takie przeróbki układy w pełni symetryczne (plus ,minus ,masa zasilania) ze statycznymi żródłami prądowymi we wzmacniaczu różnicowym i stopniu sterującym. W takim wypadku należy tylko przeprowadzić analizę dopuszczalnych napięć kondensatorów elektrolitycznych i tranzystorów. Po przeróbce należy też zmierzyć wartość stałego potencjału na wyjściu wzmacniacza ,a także zwiększyć całkowite wzmocnienie napięciowe wzmacniacza poprzez modyfikacją elementów głównego sprzężenia zwrotnego. Absolutnie nie polecam tego typu przeróbek w sprzęcie z niesymetrycznym zasilaniem i pojedynczym tranzystorem na wejściu -to już wymaga pewnych przeliczeń układowych wymagających wiedzy na temat projektowania takich układów.
REKLAMA