logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Joomla – przesunięcie i podniesienie menu w prawo i do góry przez CSS

GameBoy93 28 Wrz 2012 08:59 1908 8
REKLAMA
  • #1 11356145
    GameBoy93
    Poziom 11  
    Witam,
    Mam problem z położeniem menu w szablonie a mianowicie pracuję na Joomli edytowałem trochę CSS ale mi to nie wychodzi:/
    Chodzi mi o to żeby menu na tym www Było przesunięte w prawo oraz żeby się trochę podniosło do góry tak żeby to dobrze wyglądało z tymi separatorami.
    Kod: CSS
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Z góry dzięki za pomoc:)
  • REKLAMA
  • #2 11356177
    szaman44444
    Poziom 10  
    Jeśli chcesz się nauczyć szybkiego pisania stronek lub edycji zainteresuj się programem w pełni zautomatyzowanym o nazwie Artisteer. Demo w zupełności wystarcza do kreowania szablonów. Zobacz jak program szablonowo zmienia kod CSS i postępuj podobnie. Szybko nauczysz się sposobu zmiany kodu. Program kreuje również szablony Joomli. Jak ktokolwiek poprawi ci kod niczego się nie nauczysz. Program tworzyli fachowcy w celu pomocy niedoświadczonym web Designerom.
  • #3 11356363
    scrabypl
    Poziom 25  
    Ocena: 14
    Ble ble ble ble.
    Po co ma używać tego programu skoro może się nauczyć samodzielnie? :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11357375
    jan1996
    Poziom 24  
    Ocena: 15

Powinno działać :D
  • REKLAMA
  • #5 11364089
    GameBoy93
    Poziom 11  
    Dzięki podniosło się do góry ale próbowałem przesunąć w prawo średnio to wychodziło:/ i poza tym jeszcze grafikę muszę tam wrzucić to logo konkretnie:/ Macie jakieś pomysły?

bo jak dopiszę wszędzie:

To to jakoś wychodzi ale pomysłu na obrazek nie mam:/
  • #6 11365998
    szaman44444
    Poziom 10  
    scrabypl napisał:
    Ble ble ble ble.
    Po co ma używać tego programu skoro może się nauczyć samodzielnie? :)

Samodzielnie dobre stwierdzenie. Jak ja tutaj widzę "nie wychodzi" "zrób za mnie". Tak to nigdy się nie nauczy. Takie jest moje zdanie.
  • REKLAMA
  • #7 11366249
    GameBoy93
    Poziom 11  
    nie to nie jest tak zróbcie mi to bo mi się nie chce czy coś nawet mała wskazówka się przyda w którym miejscu mogę co edytować bo próbuję metodą prób i błędów ale nie wychodzi...
  • #8 11377077
    GameBoy93
    Poziom 11  
    A więc tak udało mi się przesunąć menu w prawo, ale nadal mam dylemat jak wrzucić to logo czy w pliku index.php bo wyświetlało mi się wszystko ale zaburzało widok strony. czy jednak kombinować w css?

Dodano po 37 [minuty]:

Już sobie z tym poradziłem wrzucając w index.php grafikę i w css pozycjonując menu.
    Ale jak dodać kreski nad menu i logiem oraz pod menu i logiem to nie mam pomysłu:/ jak to można edytować ? bo jeździ mi całe menu jak edytuje ten kod :/ :

Chyba że gdzie indziej coś edytować?
  • #9 11520858
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Ocena: 43
    GameBoy93 napisał:

Ale jak dodać kreski nad menu i logiem oraz pod menu i logiem to nie mam pomysłu:/ jak to można edytować ? bo jeździ mi całe menu jak edytuje ten kod

Twoja strona nie działa i nie mogę na nią zerknąć. Pisze po omacku,... Robi się to przez nadanie nazwy danego div'a, a następnie układanie elementów na stronie.

Najpierw tworzysz całokształt:

div#container
    {
       width: 800px;
       height: 598px;
       margin: 0 auto;
       position: relative;
       clear: left;
    }

A potem w nim rozmieszczasz elementy, nadajesz im położenie na płaszczyźnie, czyli z-index.x (x to położenie) Wtedy nic się nie rozjedzie. możesz zobaczyć jak zrobiłem swoją pierwszą stronę web, oparta na css Link Nie jest ona może najlepszym przykładem, ale zobaczysz jak rozmieszczać elementy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z położeniem menu w szablonie Joomli, próbując przesunąć je w prawo i podnieść do góry. Po edytowaniu CSS udało mu się podnieść menu, ale przesunięcie w prawo sprawia trudności. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu Artisteer do nauki edycji CSS oraz samodzielne eksperymentowanie z kodem. Użytkownik znalazł rozwiązanie, umieszczając logo w pliku index.php i pozycjonując menu w CSS. Pojawiły się również pytania o dodanie separatorów nad i pod menu oraz o dalsze edytowanie kodu CSS, aby uniknąć zaburzeń w układzie strony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA