logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aristo Smart 300 - błąd Skok napięcia na porcie koncentratora USB

yosquad 30 Wrz 2012 18:40 2259 11
REKLAMA
  • #1 11363833
    yosquad
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam mam mały problem z laptopem firmy aristo smart 300. Nie działa usb podwójne ani pojedyncze. Podwoje miało wyrwany pin 4 ale po podgięciu np usb do góry wykrywało go i działało normalnie wiec kupiłem nowe usb i przylutowałem i teraz po podłączeniu czegoś pod usb w xp wyrzuca mi błąd "Skok napięcia na porcie koncentratora"Urzadzenie USB przekroczyło limit zasilala swojego portu koncentratora." Aristo Smart 300 - błąd Skok napięcia na porcie koncentratora USB Aristo Smart 300 - błąd Skok napięcia na porcie koncentratora USB Aristo Smart 300 - błąd Skok napięcia na porcie koncentratora USB Aristo Smart 300 - błąd Skok napięcia na porcie koncentratora USB
  • REKLAMA
  • #2 11364124
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1541
    A pomiary napięć robiłeś na portach?
    Może coś uszkodziłeś podczas wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 11364242
    yosquad
    Poziom 11  
    robiłem na wszystkich pinach jest 5 V i o ile się nie mylę to tak powinno być
  • REKLAMA
  • #4 11364319
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    yosquad napisał:
    robiłem na wszystkich pinach jest 5 V i o ile się nie mylę to tak powinno być

Nie może być napięcie 5V na wszystkich pinach.
    Źle wymieniłeś port.
    Piąty pin o oznaczeniu na PCB jest połączony z szóstym?
  • #5 11365310
    yosquad
    Poziom 11  
    5 pin nie jest połączony z 6 na fotce to jest jakiś włos albo coś podobnego to na których pinach powinno być napięcie ?
    Pierwszy pin +5V
    2 pin transmisja danych D-
    3 pin transmisja danych D+ i jakie ma być na tych dwóch pinach napięcie ?
    4 pin masa
  • #6 11377104
    yosquad
    Poziom 11  
    odświeżam temat laptop wylądował w serwisie i powiedzieli że jest uszkodzony mostek południowy. Co to jest i czy da się to w domowych warunkach wymienić bo tam sobie powiedzieli ze naprawa to koszt 400zl
  • REKLAMA
  • #7 11377138
    adamadi33
    Poziom 43  
    Mostek to wymiana układu BGA, raczej w domowych warunkach nie podstawisz tego
    układu.Potrzebna stacja i praktyka w lutowaniu takich układów.
  • #8 11377148
    yosquad
    Poziom 11  
    a który to układ bga na tej płycie głównej ?
  • #9 11377183
    adamadi33
    Poziom 43  
    Nie odlutowałeś czasem tego portu USB by sprawdzić jaki będzie efekt bez niego?
    Coś mi tu nie pasuje z tym mostem ze do wymiany jest.
  • #10 11377394
    yosquad
    Poziom 11  
    bez usb nie sprawdzałem ale ten komunikat wyskakuje mi tylko w tedy jak coś podepnę tak to laptop działa normalnie tylko chciałem właśnie naprawić usb bo jest mi potrzebne.
  • #11 11377479
    Mariusz Raczek
    Poziom 28  
    Ocena: 44
    Jeśli gniazdo nowe kupiłeś identyczne a nie odwrotne (!) i przylutowałeś poprawnie to wszystko powinno być ok, ale wcześniej od zwarć mógł się uszkodzić U5, kontroler zasilania usb obok gniazda.
    Pozdrawiam.
  • #12 11377737
    yosquad
    Poziom 11  
    tak nowe i identyczne i inaczej się tego przylutować nie dało nie ma zwarć anie nic robiłem zdjęcia w makro i nic nie zauważyłem. A ten układ U5 jak by był spalony to by wcale nie było chyba napięcia na usb a napięcie jest. W laptopie jest jeszcze jedno usb pojedyncze ktore ma wszystkie piny i jest nie tykane ale również nie działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Aristo Smart 300, w którym porty USB (zarówno podwójne, jak i pojedyncze) nie działają prawidłowo. Po wymianie uszkodzonego portu USB, laptop wyświetla błąd "Skok napięcia na porcie koncentratora USB". Użytkownik sprawdził napięcia na pinach, które wynoszą 5V, ale nieprawidłowości w połączeniach pinów mogą wskazywać na problem z mostkiem południowym. Serwis stwierdził uszkodzenie mostka, co może wymagać kosztownej naprawy. Użytkownik zastanawia się nad możliwością samodzielnej wymiany układu BGA, ale wymaga to specjalistycznego sprzętu i umiejętności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA