logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prestige V456 - Podłączenie domofonu do instalacji 6-przewodowej

baracha 01 Paź 2012 19:36 12840 13
  • #1 11367121
    baracha
    Poziom 10  
    Witam,
    Proszę o pomoc w podłączeniu domofonu.
    Stary aparat został zdemontowany i wyrzucony – pozostał po nim kabel z sześcioma przewodami w kolorach:
    - biały,
    - czerwony,
    - niebieski,
    - brązowy,
    - zielony,
    - pomarańczowy.
    Chciałbym podłączyć domofon Prestige V-456 (lub ewentualnie Unifon TK6, który wziąłem z Castoramy do testów).
    Oto moje ustalenia:
    - największa różnica potencjałów występuje miedzy kablem: białym i czerwonym (6,8V),
    - niewiele mniejsza miedzy: białym i brązowym (6,7V),
    - napięcie między czerwonym a niebieskim kablem wynosi ok 6V i spada,
    - złączenie kabla brązowego z czerwonym powoduje zwolnienie elektrozaczepu,
    - złączenie kabla brązowego z białym również powoduje zwolnienie elektrozaczepu (tylko, że drzwi się jakoś ciężej otwierają).

Bardzo proszę o pomoc.

• #2 11368552
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Zdejmij zwory Z1 i Z2. W ten sposób przystosujesz unifon do instalacji 6 żyłowej.
    Kable na których prawidłowo otwiera się zamek podłącz pod 9 i 10 (kolejność obojętna). Producent twojego unifonu daje opis co i jak zlokalizować. Nie spotkałem się z czymś takim wcześniej.
    Proponuję ci szukać szumu ulicy podłączając próbnie pozostałe kabelki pod 1 i 6, trzymając przy tym słuchawkę przy uchu. Jak trafisz na właściwe dwa kabelki, to przy zamianie ich miejscami słyszalność się oczywiście nie zmieni, ale nie jest to obojętne dla działania pozostałych obwodów unifonu. Gdy podłączysz mikrofon (zacisk 2), to musisz słyszeć swój przedmuch. Jeżeli tak nie jest to zamień w/w kabelki.
    Żyła wywołania nie ma nic w stanie spoczynku. Dopiero gdy ktoś naciska przycisk przy wejściu, to pojawia się na niej sygnał akustyczny wywołania, który trafia na słuchawkę (która jest odwieszona w tym czasie).
  • #3 11368596
    baracha
    Poziom 10  
    Hmm... spróbuje do tego podejść raz jeszcze. Kiedy ostatnio próbowałem go podłączyć zgodnie z tą instrukcją - to nie słyszałem rozmówcy ani on mnie. Otwieranie drzwi działało, sygnał wywołania także.
  • #4 11369035
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Gdy podchodzę do nieznanej instalacji domofonowej, to pierwszą czynnością jest znalezienie linii masy i słuchawki, bo to jest najłatwiejsze do zlokalizowania "na słuch". Używam do tego swojej wkładki słuchawkowej z dwoma kabelkami. Jak nie masz czegoś takiego, to wystarczy ta w unifonie. Podłączasz wtedy próbnie kabelki tak jak wyżej napisałem. Jak przypadkiem trafisz na masę i zasilanie mikrofonu to usłyszysz jedynie nieprzyjemny trzask, ale bez żadnych odgłosów.
    Jak już znajdziesz właściwy przewód słuchawkowy, to mając miernik uniwersalny z łatwością ustalisz gdzie jest zasilanie mikrofonu i który przewód jest masą (z tych dwóch na których słyszysz odgłosy). Tam będzie minus zasilania mikrofonu (zarazem masa).
  • #5 11371100
    baracha
    Poziom 10  
    Podłączyłem telefon zgodnie z Twoją instrukcją (kolejność kabelków na zdjęciu).
    Efekt jest taki:
    - drzwi się otwierają na przycisk,
    - sygnał wywołania jest,
    - słyszę człowieka przy drzwiach,
    - i niestety jedyne co nie działa to to, że nie jestem słyszalny na dole :(.

Zamieniałem kable z zacisków 1,6 (niebieski, biały) na odwrót - nic to nie dało.
    Podłączyłem drugą słuchawkę od nowego unifonu TK6 - bez zmian.
    Zworki Z1 i Z2 wyciągnięte.
    Jakieś propozycje?

• #6 11371193
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Najlepiej (co jest czasem trudne w realizacji) podejrzeć jak ma któryś z sąsiadów. Nawet jak ma inny unifon, to znając jego typ można łatwo zweryfikować co gdzie ma być. Trudno mi coś więcej doradzić. Być może masa jest źle zlokalizowana, mimo iż prawie wszystko działa.
  • #7 11372285
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 265
    baracha napisał:

Jakieś propozycje?
    ]

Zmierz napięcie na zaciskach 2 i 6 przy podniesionej i odłożonej słuchawce z uwzględnieniem polarytzacji.
  • #8 11379145
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11381029
    baracha
    Poziom 10  
    Mam zdjęcie ze starym domofonem i prawdopodobnym (99%) podłączeniem przewodów. Może to w jakiś sposób pomoże...

• #10 11381483
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    zielony - mikrofon
    biały - masa
    niebieski - słuchawka
    żółty - wywołanie
    brązowy - zamek
    czerwony - zamek

Trochę to dziwne, że nie podałeś jakie napięcie występuje między kabelkami zielonym i białym. Tam powinno być ono największe.
  • #11 11381509
    baracha
    Poziom 10  
    Dziekuje. Czyli tak jak widać na zdjęciu kilka postów wyżej mam domofony dobrze połączony. Mimo wszystko nie działa do końca ok :-(
  • Pomocny post
    #12 11381535
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Napisałeś, że na 99% tak było podłączone. Mam sprawdzoną rozpiskę tego starego.
    Być może masz gdzieś przerwę na tym zielonym kabelku.
  • #13 11381546
    baracha
    Poziom 10  
    Postaram się to jeszcze raz, w miarę moich możliwości, posprawdzac w przyszłym tygodniu. Dziękuje za podpowiedzi...
  • #14 11392544
    baracha
    Poziom 10  
    Udało mi się odnaleźć źródło problemu. Znalazłem puszkę instalacji domofonowej na klatce schodowej, a w niej jeden nigdzie nie podłączony zielony kabelek. Po podłączeniu go do pozostałych wszystko zaczęło śmigać jak należy.
    Dzięki zybex za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu domofonu Prestige V-456 do instalacji 6-przewodowej, po demontażu starego aparatu. Wskazał na różnice potencjałów między przewodami oraz problemy z komunikacją. Otrzymał porady dotyczące podłączenia kabli, w tym lokalizacji masy i słuchawki. Po kilku próbach i wymianach kabli, użytkownik zidentyfikował problem z niepodłączonym zielonym przewodem w puszce instalacji, co po naprawie umożliwiło prawidłowe działanie domofonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA