logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja c.o. - Nie grzeją niektóre grzejniki

macros1111 05 Paź 2012 10:47 47745 22
REKLAMA
  • #1 11379310
    macros1111
    Poziom 9  
    Ocena: 30
    Witam,
    mam pewien problem z instalacją c.o. u mnie w domu. Nie grzeją mi niektóre grzejniki. Instalacja nie jest nowa typu grawitacyjnego otwartego. Ma kilkadziesiąt lat. Ostatnio wymieniłem piec na nowy, ponieważ stary już rosił w środku. Narysowałem przybliżony schemat tej instalacji:
    Instalacja c.o. - Nie grzeją niektóre grzejniki
    Na czerwono zaznaczone są grzejniki które grzeją, na niebiesko te które są zimne. Nowy piec to Wszystkopalny kocioł C. O. z rusztem wodnym SOLEI EKO-KWR 15 KW ELEKTROMET. Przesyłam także zdjęcie podłączenie pieca do instalacji:
    Nie mam pojęcia dlaczego akurat te dwa grzejniki nie działają. Na pewno wszystkie zawory przy grzejnikach są otwarte, ponieważ po zainstalowaniu pieca i pierwszym rozruchu górne części obu tych grzejników były ledwo letnie, później przestały grzać. Regularnie dopuszczałem wodę do instalacji raz na 3 tygodnie na tak zwany "psik". Wcześniej przy starym piecu także nie grzały. Grzejniki są dość stare wszystkie żeliwne. Przesyłam jeszcze wygląd grzejnika jednego z dwóch który nie działa wraz z końcem rury przelewowej oraz zdjęcie nad nim rur które wchodzą na strych do zbiornika wyrównawczego i rury odchodzącej do drugiego niedziałającego grzejnika:
    Instalacja c.o. - Nie grzeją niektóre grzejniki Instalacja c.o. - Nie grzeją niektóre grzejniki
    W razie wątpliwości mogę przesłać więcej zdjęć albo wyjaśnić niejasne.

Proszę o pomoc, ponieważ idzie kolejna zima, a chciałbym żeby w łazience było w końcu ciepło.
    Pozdrawiam Macros1111
  • REKLAMA
  • #2 11379332
    wirus466
    Poziom 19  
    Ocena: 132
    Próbowałeś je odpowietrzać?
  • REKLAMA
  • #3 11379357
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Czy te grzejniki w ogóle nie grzeją, czy też prawie w ogóle nie grzeją. Jeśli to drugie, to też trzeba rozróżnić, czy grzeje (słabo) tylko sama góra grzejnika a środek i dół są zimne, czy też grzeją (przyzwoicie) pierwsze dwa żebra a pozostałe są zimne. Jeśli grzeje ledwo sama góra a niżej grzejnik jest zimny, to znaczy, że przepływ wody przez kaloryfer jest bardzo słaby, czyli może być zamulona kryza, zarośnięta kamieniem gałązka doprowadzająca wodę do grzejnika (lub powrotna), źle dobrana kryza (za mały otworek -przez co łatwiej ulega zamuleniu). Jeśli grzeją pierwsze 2 człony a reszta grzejnika jest zimna, to jest zapowietrzenie. P.S. Ja w ogóle nie uznaję wysokich grzejników, gdyż grzeją głowę a od nóg jest zimno.
  • REKLAMA
  • #4 11379378
    macros1111
    Poziom 9  
    Obydwa te grzejniki są zimne. Nie grzeją w ogóle. Na schemacie zaznaczyłem zaślepioną rurkę koło zbiornika. Odkręciłem zaślepkę i dopuściłem wodę tak, że woda przelała się w tamtym miejscu. Próbowałem też kryzowania czyli przykręciłem wszystkie grzejniki na parterze ale nic to nie dało. W zbiorniku jest woda, bo jak się go ruszy to słychać jak chlupie :)
  • Pomocny post
    #5 11379409
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 731
    Jeżeli nie są zapowietrzone to odkręć je i przepłukaj, może szlam zatkał odpływ.
  • #6 11379421
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Sadze ze grzejniki sa zamulone, a poza tym ze wzgledu na to ze sa to grzejniki na glownym pionie to musialy byc kryzowane i to dosc znacznie, a male przeloty po wielu latach latwo zablokowac.
    Nie pozostaje ci nic innego tylko zdjac te grzejniki i poprawic (wyczyscic) przeloty.
    Po ostatnim spuszczeniu wody i montazu nowego kotla, prawdopodobnie sporo rdzy odpadlo wewnatrz.
  • REKLAMA
  • #7 11379464
    macros1111
    Poziom 9  
    Obydwa te grzejniki są zimne. Nie grzeją w ogóle. Na schemacie zaznaczyłem zaślepioną rurkę koło zbiornika. Odkręciłem zaślepkę i dopuściłem wodę tak, że woda przelała się w tamtym miejscu. Próbowałem też kryzowania czyli przykręciłem wszystkie grzejniki na parterze ale nic to nie dało. W zbiorniku jest woda, bo jak się go ruszy to słychać jak chlupie. Jeszcze zimy nie ma i spróbuję odkręcić jeden z grzejników. Zobaczymy czy coś się poprawi. :)
  • #8 11379484
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Ta miska od przelewu przyda ci sie do spuszczenia szlamu z grzejnika. :-)
  • #9 11379594
    macros1111
    Poziom 9  
    Myślę, że jeśli jest bardzo zanieczyszczony ten grzejnik to miska to może być trochę za mało:) Przypomniało mi się, że w tamtym sezonie grzewczym przy dopuszczaniu wody zdarzyła się taka sytuacja, że coś się chyba przytkało, bo wskaźnik ciśnienia na piecu doszedł do końca skali i chciał jeszcze więcej no i w pewnym momencie usłyszałem głośny bulgot, a z rury od przelewu wyleciało bardzo dużo takiej czarnej mazi i spłynęła woda. Po tym ciśnienie się unormowało.
    Najpierw spróbuję odkręcić rurę która zasila grzejnik ciepłą wodą, bo być może, że jest zapowietrzony. A miskę muszę wymienić na kawałek rurki którą przymocuję od przelewu, żeby woda bezpośrednio spływała do kratki w podłodze a nie na kafelki :)
  • #10 11379833
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Warto sobie przypomnieć, czy przed awarią te grzejniki grzały dobrze, czy tak ledwie (szczególnie, czy dołem też były ciepłe - przy wysokich grzejnikach trudniej jest uzyskać ciepły dół). Jeśli przed awarią grzały słabiej niż pozostałe, to znaczy, że kryzowanie było zbyt radykalne, więc trzeba nie tylko przeczyścić kryzy, ale nieco rozwiercić otworek w tychże kryzach (np. wiertłem o średnicy większej o 1 mm.). Mały przelot powoduje - jak wcześniej napisano - łatwe zamulanie się kryzy. Jeszcze jedno. Czy przed awarią zawory przed grzejnikiem były odkręcone na max, czy znacznei skręcone. Jeśli były znacznie skręcone, to w połączeniu ze zbyt małym otworkiem kryzy mogło spowodować, że się on łatwo zamulił (słaby przepływ nie wypłukiwał zanieczyszczeń z otworka). Generalnie, starego typu zawory są z założenia odcinające a nie regulacyjne (regulacyjne są termostatyczne).
  • #11 11379862
    macros1111
    Poziom 9  
    Dwa lata przed wymianą pieca ledwo grzał grzejnik w łazience tylko na samiutkiej górze na dwóch żebrach. Później przestał. Drugi grzejnik w pokoju grzał tylko do połowy i tylko przez dzień lub dwa po dopuszczeniu wody, potem przestawał. Po instalacji pieca wszystkie zawory zostały odkręcone na max. Przynajmniej tak mi się wydaje, że zostały odkręcone, ale są bardzo stare i jeszcze mają niemieckie napisy więc nie mam pewności czy się odkręciły. Potem instalacja została napełniona wodą. Dziś jest zimny dzień i właśnie rozpaliłem piec. W pokoju grzejnik grzeje słabo do połowy i pewnie przestanie w ciągu kilku godzin, a w łazience nie grzeje jak do tej pory:)
  • #12 11380890
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    W pokoju słaby przepływ (rozumiem, że do połowy oznacza od góry grzejnika do połowy) a w łazience - bardzo słaby. W pokoju pewnie trzeba wyczyścić kryzę lub zmienić na większą średnicę, w łazience - zarówno wyczyścić jak i koniecznie dać większy przekrój.
  • #13 11381267
    picia194
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam
    Pompkę teraz dokładałeś.
    W która stronę ma przepływ zawór różnicowy, zawór w takiej pozycji może się nie domykać.
    Może przepłucz instalację, filtr szybko się zapcha.
  • #14 11385689
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Moim zdaniem podłączenie kotła do przerobienia. Co się tyczy niegrzejących grzejników to prawdopodobnie będziesz musiał wymienić zawory zasilające. O ile mnie pamięć nie myli (było to bardzo dawno) u kogoś wymieniałem takie stare zawory i miały one w środku specjalną kryzę w kształcie blaszki którą się przesuwało.Tak. Było to na starych komunalnych blokach.
  • #15 11386453
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Tradycyjnie kryzą była blaszka mosiężna z przewierconym otworkiem (lubił się zamulać, jesli był bardzo małego kalibru a instalacja była zakamieniona). Także stare zawory były tak skonstruowane, że przez odpowiedni montaż (obrót) można było nastawić przelot na full, albo też - przy złym włożeniu głowicy do zaworu - w ogóle go zablokować. Po prostu głowica miała na jednym z końców takie coś w kształcie połówki rury i odpowiednio ją wkładając można było zwiększyć lub zmniejszyć przepływ (a te blaszki mosiężne i tak dawano - były one zasadniczym kryzowaniem).
  • #16 11391715
    macros1111
    Poziom 9  
    "Moim zdaniem podłączenie kotła do przerobienia." @gersik a co jest źle w podłączeniu kotła?
    Pod koniec tygodnia odkręcę oba grzejniki i je wyczyszczę. Jeśli trzeba będzie wstawię nowe zawory i zobaczymy czy coś to da.
    @picia194 nie znam się na tym i nie wiem w którą stronę co przepływa. Zatrudniłem fachowca który podłączył kocioł i pompę i oprócz tego przyjechał specjalnie drugi pan z elektrometu, który sprawdził poprawność podłączenia i wykonał pierwsze rozpalenie oraz podbił gwarancję.
  • #17 11392572
    gersik
    Poziom 33  
    Ze względu na zawór różnicowy. Może on w tej pozycji nie zamykać się całkowicie i pompa miesza w kółko. Filtr powinien być odwrócony na dół. Powiedz mi dlaczego zamontowałeś pompę na powrocie? Czy to był wymóg pana z elektrometu który odbierał kocioł.
  • #18 11394890
    picia194
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam.
    Współczuje koledze odkręcać te grzejniki ale co się nie robi dla ciepła, dobry klucz i do przodu :D
    Co do pompki kolega gersik ma rację do przerobienia chyba że niema miejsca na zasilaniu a i w grawitacji układ będzie pracował w razie braku prądu, może zrób zdjęcie dalej rur nad piecem.
    Mam pytanie jak włączysz pompkę w 3biegu to słyszysz przepływ wody w grzejnikach, filtr kiedy czyściłeś .
    Wodę ciepłą masz z zasobnika czy z termy.
  • #19 11396290
    gersik
    Poziom 33  
    Myślę też że w tym układzie pompa będzie ładować całą swoją mocą równo do kotła jak i do zaworu trójdrożnego i tym samym będzie zakłócać jego pracę.
  • #20 11906141
    krzysiek8104
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Pewnie za późno, ale może komuś się przyda.
    Zaznaczyłem na brązowo linie które nie są potrzebne.

Wg Twojej instalacji, woda ciepła rozchodzi się na boki i do góry (linią środkową). Większość przepływa przez boczne grzejniki, ale część chce płynąć dalej w górę. Ponieważ chce dalej płynąć, więc którędyś chce wypłynąć. W naszym wypadku chce wrócić czerwoną środkową linią. Natomiast z pieca pionowo w górę chce płynąć woda gorąca, która prawdopodobnie ma większą siłę pchania na tyle, że przepływa przez grzejnik w przedpokoju. Natomiast nie chce płynąć do tych zimnych, bo blokuje ją woda ciepła napływająca z góry. Tworzy się zastój.
    Aby tą sytuację wyeliminować trzeba odciąć te linie które zaznaczyłem na brązowo. Wtedy woda będzie przepływać przez wszystkie grzejniki. Wiedząc, że woda płynie tam gdzie jest najmniejszy opór, być może po usunięciu rur będziesz musiał się pobawić z kryzowaniem dołu. Aczkolwiek możliwe, że nie będzie to konieczne.
    Mam nadzieję, że wszyscy mnie zrozumieli, o co mi chodzi.
  • #21 11909791
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Odcięcie tych linii, które zaznaczono na brązowo może wyeliminować problem, ale wiąże się jeszcze z czymś. Mianowicie, na pionach po bokach instalacji będą konieczne odpowietrzniki (także zalecane byłyby na samych grzejnikach). Odpowietrzniki na pionach montuje się po obcięciu rury zasilania tak, by była powyżej gałązki zasilającej grzejnik na najwyższej kondygnacji. Można dać automatyczne. Skoro już mówi się o przeróbce instalacji, to warto by się zająć tym "podwójnym" grzejnikiem w pokoju (wygląda na schemacie na 2 grzejniki połączone szeregowo). Powinno się tak zrobić, by każdy z nich miał niezależne zasilanie i powrót, gdyż wtedy można będzie np. ogrzewać pokój jednym grzejnikiem (gdy 2 dają zbyt dużo ciepła). Przy rozwiązaniu jak na rysunku zakręcenie zaworu powoduje wyłączenie obu grzejników. Po prostu do tego drugiego grzejnika w pokoju trzeba dorobić gałązkę zasilającą i powrotną (oraz zawór) - wtedy można będzie pomyśleć o zmniejszeniu średnicy gałązek zasilających ten pierwszy grzejnik gdyż prawdopodobnie są one o dużej średnicy (zasilanie na raz 2 grzejników).
  • #22 12805279
    macros1111
    Poziom 9  
    Wystarczyło odkręcić i przepłukać kaloryfery ze szlaki :)
  • #23 18259268
    macros1111
    Poziom 9  
    Przepłukanie kaloryferów ze szlaki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z instalacją centralnego ogrzewania, w której nie grzeją dwa grzejniki. Instalacja jest stara, a nowy piec to kocioł C.O. SOLEI EKO-KWR 15 KW ELEKTROMET. Po wymianie pieca i napełnieniu instalacji wodą, grzejniki nie działają, mimo że zawory są otwarte. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być zapowietrzenia, zanieczyszczenia w grzejnikach, lub niewłaściwe kryzowanie. Rekomendowane działania obejmują odpowietrzanie, przepłukiwanie grzejników oraz ewentualną wymianę zaworów. Wskazano również na konieczność przemyślenia podłączenia kotła oraz poprawności instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA