Mam mały problem z zaprogramowaniem mojego 8051. Otóż napisałem program, który ma generować mi na porcie miganie diody o zmiennym czasie wypełnienia. Wszystko działa fajnie. Ale chciałby, abym mógł przyciskami regulować sobie ten czas (na razie tylko dodawać czas) i już prawie to zrobiłem, ale natrafiłem na problem. Wciskając przycisk dodaje do zmiennej +1 a potem ta zmienna jest używana w pętli do odmierzenia czasu. Lecz okazuje się że tak naprawdę wciskając przycisk nic się nie dzieje. Postanowiłem że to ominę i sprawdzę czy wogole dodaje do tej zmiennej +1 i rzeczywiscie dodaje, ale gdy już używam tą zmienną w pętli to nie działa. Prezentuję poniższy program:
W powyższym przykładzie zakomentowałem odcinek odpowiedzialny na miganie diody, aby sprawdzić czy do zmiennej off jest wpisywana jakaś wartość. Sprawdziłem to jak widać wyświetlając bity w porcie P2. I wszystko działa jak należy. Ale jak już odkomentuję dany odcinek i usunę P2=off; to już program nie reaguje na naciskanie przycisku. Macie może jakieś sugestie?
Kod: C / C++
W powyższym przykładzie zakomentowałem odcinek odpowiedzialny na miganie diody, aby sprawdzić czy do zmiennej off jest wpisywana jakaś wartość. Sprawdziłem to jak widać wyświetlając bity w porcie P2. I wszystko działa jak należy. Ale jak już odkomentuję dany odcinek i usunę P2=off; to już program nie reaguje na naciskanie przycisku. Macie może jakieś sugestie?