logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Firefox wolno działa na Windows 7 64-bit po dodaniu dodatków i zakładek

w3d 07 Paź 2012 01:04 1068 3
REKLAMA
  • #1 11384961
    w3d
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Dotychczas byłem użytkownikiem Windowsa XP oraz Firefoxa w wersji portable.
    Aż do wersji 11 było dobrze, testowałem 12, 13, 14 i te pomiędzy (choć nie wszystkie) i w każdej to samo - każda strona oprócz gogli ładuje się kilka minut.
    Zostałem przy wersji 11..
    Niedawno zainstalowałem Windowsa 7 64b i po niedługim czasie przeglądarka zwolniła. Próby zmiany na nowsze - 15.01 i 16 -> znowu strony ładują się kilka minut (naprawdę!).
    Wyłączałem dodatki. Robiłem sobie od nowa przeglądarkę - "goła" była ok, ale po wgraniu dodatków i zakładek problem wracał.
    Wyłączenie wszystkich dodatków nic nie zmienia.
    Co jakiś czas szukam po różnych forach - problem się zdarza, ale ludzie po prostu zmieniają wtedy przeglądarkę. Ja się nie chcę poddać - chcę problem rozwiązać, bo niektóre dodatki lubię i nie chcę ich olać.
    Z charakterystycznych rzeczy w lewym dolnym rogu wyświetla się "oczekiwanie na (np. www.elektroda.pl)" gaśnie i zaraz znowu - tak przez parę minut.
    Jeśli po zmianie systemu (format!) problem nadal występuje - co to może być?
    Wirusów brak. Pomocy!

Dodano po 2 [minuty]:

Acha, ludzie polecali wyłączyć akcelerację sprzętową oraz reset (u mnie nie ma ani jednego, ani drugiego!).
    Przy okazji - czy da się przywrócić wygląd Firefoxa z XP, żeby na górze było menu z "Plikiem", czy muszę się przyzwyczaić jedynie do klikalnego napisu Firefox?

Dodano po 6 [minuty]:

Dobra.. akceleracja sprzętowa jest w opcjach->zaawansowanych (nie opcjach->ogólnych, jak niektórzy pisali) !

Dodano po 9 [minuty]:

Dodatkowo ktoś napisałe:
    "gfx.direct2d.disable ustaw na false by włączyć.
    webgl.disabled ustaw na false by włączyć."
    - No i faktycznie - mimo, że przed chwilą wyłączyłem akcelerację w opcjach webgl miałem na 'false'. Przełączyłem i jest już w normie, niestety przy akktualizacji z 11->16 znowu jest lipa (no, ale niech ta 11tka dalej tak chodzi!).
    Jakby ktoś miał pomysł, niech pisze. Oczywiście dam znać jakbym kiedyś na coś wpadł. Dobranoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11385023
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    w3d napisał:
    czy da się przywrócić wygląd Firefoxa z XP, żeby na górze było menu z "Plikiem", czy muszę się przyzwyczaić jedynie do klikalnego napisu Firefox?

Firefox -> Opcje -> Pasek menu
  • REKLAMA
  • #3 11388790
    w3d
    Poziom 10  
    WojtasJD napisał:
    w3d napisał:
    czy da się przywrócić wygląd Firefoxa z XP, żeby na górze było menu z "Plikiem", czy muszę się przyzwyczaić jedynie do klikalnego napisu Firefox?

Firefox -> Opcje -> Pasek menu

Dzięki. Jakby ktoś miał taki sam problem ze spowolnieniem Firefoksa bardzo proszę o sugestie. Przyda się innym, bo odpowiedzi nie ma nigdzie, która by pomogła (jedynie zmiana przeglądarki).
  • #4 11596398
    w3d
    Poziom 10  
    Po ściągnięciu aktualnej (17.0) przenośnej wersji Firefoxa z portableapps.com, odinstalowaniu Flasha z pomocą strony http://helpx.adobe.com/flash-player/kb/archived-flash-player-versions.html
    oraz zainstalowaniu Flasha 11.2.202.233 wszystko hula.

Przy innych flashach mam problemy, ale to już na inny wątek.
    Z ciekawostek od czasu napisania pierwszego postu zmieniłem komputer oraz system operacyjny i Firefox również chodził wolno.
REKLAMA