logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eclipse - Wydzielenie części programu do innego pliku

adambehnke 07 Paź 2012 17:17 1740 7
REKLAMA
  • #1 11387075
    adambehnke
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Witam

Mam takie pytanie. Może banalne a jednak. Otóż mój program który piszę zaczął się dość mocno rozrastać i traci na przejrzystości gdyż szukając coś w listingu muszę przedzierać się przez gąszcze tekstu .Czy można w jakiś prosty sposób wydzielić części kodu do innych plików ? Nie chodzi mi o pisanie jakiś osobnych funkcji czy bibliotek ale o zwykłe wycięcie fragmentu kodu odpowiedzialnego za np. GUI i umieszczenie go w osobnym pliku? Wiem że można ćwiczyć z include ale ja nie chcę deklarować znowu tony zmiennych itp. Chciałbym wyciąć fragment kodu i wstawić sobie w miejscu w którym ten kod został by wycięty np: include<GUI> i podczas kompilacji kompilator sobie by ten fragment wstawił z tego pliku w to miejsce gdzie umieściłem odnośnik?
    Może mieszam ale w bascomie było to mozliwe bez problemu właśnie poleceniem np: $include "BIBLIOTEKI/DEKODER_GARAZ.bas" .

Szukałem w necie czegoś na ten temat ale nie znalazłem niczego co by mi pomogło. Owszem znalazłem o includowaniu i linkowaniu ale to chyba nie o to mi chodzi. Proszę o jakieś sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11387143
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    Oczywiście nic formalnie nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić tak samo jak w Bascomie i dać po prostu #include <plik_z_kodem>. Ma to same wady, ale zadziała dokładnie tak, jak to znasz z Bascoma. Z drugiej strony przygotowanie normalnych plików nagłówkowych to nie jakaś trudna praca i warto to zrobić.
  • REKLAMA
  • #3 11387225
    adambehnke
    Poziom 24  
    Tak wiem że mógłbym zrobić to jak trzeba. Ale trzeba teraz troszkę pokombinować aby to zrobić.

No tak ale w zasadzie jeśli stworzę normalny plik nagłówkowy to nie będę mógł sobie wyciąć kawał tekstu, wstawić go do innego pliku i podstawić skrót do tego pliku w interesującym mnie miejscu... Czyli nie otrzymam tego co potrzebuję.

Ja mam kilka dość dużych pętli warunkowych i jedną taką chciałbym wydzielić z kodu bo zajmuje mi tylko wizualnie miejsce i przeszkadza w pisaniu programu. Do tej pętli odwołuję się tylko w jednym miejscu w programie zatem można by ją było wpakować w inny plik. Ale jak to zrobić aby miało to ręce i nogi.

Po drugie #include <plik_z_kodem> nie mogę sobie wstawić w dowolnym miejscu w programie.
  • Pomocny post
    #4 11388017
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    Dlaczego? Właśnie #include możesz sobie wstawić w dowolnym miejscu kodu. To dyrektywa preprocesora, która powoduje, że w miejscu jej wystąpienia wstawiany jest kod z podanego pliku. Czyli o ile cię dobrze zrozumiałem jest to dokładnie to czego oczekujesz. Z drugiej strony, większość IDE, w tym Eclipse ma tzw. "zwijanie" funkcji i bloków. Takie minusiki i plusiki po lewej stronie kodu, w efekcie dany blok możesz zwinąć do jednej linii.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11388077
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    Pomimo że "możesz" to ja Ci gwarantuję, że "nie chcesz" - za kilka dni/tygodni/miesięcy i tak przerobisz to na wersję "klasyczną", więc równie dobrze możesz to zrobić od razu... Jak to jeden z forumowiczów ma w opisie - weeks of coding can save you hours of planing. No chyba że wolisz zastosować swój opis z młotkiem [;

Jak masz kod który zajmuje za dużo miejsca i zmniejsza czytelność, to znaczy że jest do niczego i trzeba to zrobić porządnie - wydzielić coś do funkcji, inaczej zapisać warunki, inaczej zaplanować przebieg programu, ...

4\/3!!
  • #6 11388327
    adambehnke
    Poziom 24  
    Jednak zrobię to od razu jak powinno być. Co do wielkości kodu to jest kilka rzeczy które uproszczę ale w moim terminalu jaki robię GUI jest tak wielkie że chyba jeszcze z miesiąc będę przy nim dłubał.
    Dziękuję za rady. Zawijanie funkcji i innych bloków używam ale drażni mnie to że kiedy zwinę nieużywane to i tak lubią się na nowo same rozwijać. Troszkę to upierdliwe ale z tego korzystam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 11389857
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Eclipse - Wydzielenie części programu do innego pliku
    Tu ustawiasz sobie opcje automatycznego zawijania.

Swoją drogą (być może ja jeszcze tego nie znalazłem lub Eclipse tego nie posiada) często przydałaby się opcja "region" znana z Visual Studio. Tagujesz sobie ileś tam funkcji jako wspólny region i jednym kliknięciem wszystko zwijasz lub rozwijasz. Ma ktoś pomysł jak to w Eclipse uzyskać?
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące wydzielania fragmentów kodu do osobnych plików w celu poprawy przejrzystości programu. Zasugerowano użycie dyrektywy preprocesora #include, co pozwala na wstawienie kodu z innego pliku w miejscu, gdzie została umieszczona ta dyrektywa. Użytkownik wyraził obawy dotyczące trudności w organizacji kodu oraz konieczności deklarowania zmiennych. Ostatecznie zdecydował się na użycie #include, ale również na wydzielenie funkcji do osobnych plików, co ułatwi zarządzanie kodem. W dyskusji poruszono również kwestie związane z automatycznym zawijaniem kodu w IDE Eclipse oraz brak opcji "region" znanej z Visual Studio.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA