logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

First FA4105 - Zanik basu przy ustawieniu balansu na środek

bartishii 09 Paź 2012 01:09 1377 2
REKLAMA
  • #1 11392381
    bartishii
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam. Ostatnio dostałem radio samochodowe jak w temacie, które nie działało, na części. Na początku wgl nie działało bo okazało sie ze kostka jest z innego radia, i kabla zasilania (czerwony, żółty, czarny) były kablami od końcówki mocy głośników tylnych. Po uporaniu sie z tym, okazało sie ze gra tylko przednia końcówka, tylna musiała sie uwalić przez napięcie podane na nią. Radio na jednej końcówce grało tak ze raz był bas i pełny zakres częstotliwości, a czasami dół był odcięty, i grało typowym klepaniem w membrame. Po wymienie końcówki mocy 4 głośniki śmigają, i tutaj pojawia sie problem z którym na moim poziomie elektroniki ciężko mi sobie poradzić. Gdy przestawie balans w radiu maksymalnie na prawo bądź na lewo gra pełnym zakresem, schodzi nisko, nie ma żadnego problemu z dźwiękiem, a im bliżej środka balansu tym mniej basu, i dzwięk jest płytki. Tutaj pojawia sie pytanie co moze jeszcze być uwalone, skoro gdy przestawię balans na którąś ze stron to gra dobrze, a na środku jest lipa we wszystkich 4 głośnikach. Prosze o jakieś rady.
    PS. Jeśli chodzi o schemat to NIE MA, google nie zna, ani żadna ze stron. Jeśli będzie taka potrzeba jestem w stanie zrobić zdjęcia HQ by widać było ścieżki, SMD itp itd. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11392493
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Prawdopodobnie głośniki masz źle podłączone, tzn. w przeciw fazie. Trzeba zamienić +/- w jednym albo w dwóch, po jednym z danej grupy.
  • #3 11392642
    bartishii
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Jestem na 99% pewien ze głośniki sa podłączone dobrze i ze problem leży po stronie odtwarzacza, aczkolwiek sprawdzę i około południa dam znać.

EDIT: A jednak poprzednik miał rację, głośniki działały w przeciw fazie. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam
REKLAMA