logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung160GB HD160JJ-padła elektronika? ważne dane.

jar188 09 Paź 2012 20:57 1146 2
REKLAMA
  • #1 11395035
    jar188
    Poziom 2  
    Witam,
    Padł mi twardy dysk przy wymianie zasilacza,komp niby odpalił ale zaraz się wyłączył, potem już trup. Jak się okazało padł zasilaczy i HDD (Samsung 160GB,HD160JJ, sata).
    Po zmianie zasilacza nawet bios nie wykrywa HDD (inny HDD chodzi sprawnie na tym komputerze). Nie słychać żeby pracował lub kręciły się talerze, nie widać żadnych oznak spalonych części na elektronice HDD, nie było czuć żadnej spalenizny czy coś w tym rodzaju.

Byłem w jakimś sklepie z komputerami gdzie po podłączeniu lokalny spec powiedział ,że to elektronika ale nie wie czy tylko to czy coś jeszcze i on tego nie zrobi.
    Na dysku są dane (praca) które chciałbym odzyskać i stąd moje pytanie:

Czy warto bawić się samemu w wymianę elektroniki czy jednak oddać do specjalistycznego serwisu ?
  • REKLAMA
  • #2 11395400
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Wpierw sprawdzić transile.
    Opisy są na Elektrodzie.
  • #3 11396027
    jar188
    Poziom 2  
    W moim przypadku w grę wchodzi jedynie wymiana całej płytki (o ile dokładnie taką znajdę),jestem laikiem,
    pytanie jest czy warto się bawić przy objawach które opisałem czy może okazać się że będzie to strata czasu i pieniędzy i od razu lepiej oddać do serwisu?

Problem jest z uczciwością serwisów, bo czy to będzie wymiana transila czy coś grubszego to i tak pewnie skroją mnie na niezłą kasę (gdzieś mi mówili,że min600zł!!!), inaczej już dawno bym oddał do serwisu bo dane są priorytetem.
REKLAMA