logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP Pro - jak uruchomić aplikację przy logowaniu dla ograniczonego użytkownika?

Szpadel83 10 Paź 2012 16:30 1941 5
REKLAMA
  • #1 11397431
    Szpadel83
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,

Jakie znacie sposoby na uruchomienie aplikacji przy logowaniu pod Windows XP pro?
    Ja wypróbowałem:
    - all users\programs\autostart
    - w rejestrze ...\windows\run
    - harmonogram przy logowaniu
    nic nie działa i ręce mi opadły... nigdzie też nie widzę tego co się aktualnie uruchamia po zalogowaniu.

Program musi się uruchomić jako ten ograniczony użytkownik,
    Maszyna jest produkcyjna i pomimo, że mam dostęp do konta administratora to za żadne skarby nie udaje mi się dodać nic do autostartu dla użytkownika... Użytkownik ma zablokowane wszystko - jedyne co się dzieje po zalogowaniu to uruchamia się 1 program i tyle (w menadżerze widzę 2 procesy dla tego usera). swoją drogą nie znajduję tego pliku exe w rejestrze (jest trochę bat'ów, ale jak dopisuję do nich to nic się raczej nie zmienia dla usera...)

Z góry dzięki za wszystkie sugestie gdzie dalej grzebać ;)
  • REKLAMA
  • #2 11397506
    lama227
    Poziom 11  
    Kontrolnie możesz zainstalować ten program http://www.mlin.net/StartupCPL.shtml Używam od lat i chwalę za prostotę i niezawodność. Dodatkowo, dla lepszej kontroli procesów polecam podmianę menedżera procesów (tylko testowo, bo wymaga licencji na używanie komercyjne) na Prio, tu link http://www.prnwatch.com/prio.html. Piszesz dość enigmatycznie, więc i ja się dostosuję: być może za wiele zablokowałeś userowi. Czasami pomaga zajęcie się czymś innym. ;) Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 11397546
    Szpadel83
    Poziom 12  
    Z instalacją czegokolwiek jest problem bo sprzęt produkcyjny (dosłownie :) ) i raczej muszę się dostosować do tego co jest (dostałem zablokowane). Zresztą przy aktualizacji końcówka (skrypt przez ftp, nie domena) i tak będzie przywracać wszystkie domyślne ustawienia... dlatego interesują mnie sposoby na autostart - jak któryś zadziała to jestem w domu, jak nie to na 99% nic nie uda mi się wywalczyć...

Ten do autostartu w wersji portable sobie sprawdzę, ale pewnie i tak nie uda mi się go uruchomić jako user, a jako admin zobaczę że wszystko jest ok....
  • REKLAMA
  • #4 11397880
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 277
    Szpadel83 napisał:
    - harmonogram przy logowaniu

W windows 2000/Xp żeby uruchomić coś przez harmonogram zadań konieczne jest żeby user z którego konta nastąpi uruchomienie miał konto zabezpieczone hasłem i hasło to trzeba wpisać w kreatorze dodawania nowych zadań. Jeżeli konto usera nie jest zabezpieczone hasłem lub hasło nie zostanie wpisane we właściwościach zadania to zadanie nie będzie uruchomione.
  • REKLAMA
  • #5 11397899
    Szpadel83
    Poziom 12  
    iagre napisał:
    konto zabezpieczone hasłem

Niestety brak hasła stąd też ten sposób odpadł....

A co do:
    lama227 napisał:
    Kontrolnie możesz zainstalować ten program http://www.mlin.net/StartupCPL.shtml

Pokazał tylko, że costam jest w autostarcie (stery od intela itp., ale tych aplikacji nie uruchamia ten profil), więc też lipa...

Szukam dalej...
  • #6 11423250
    Szpadel83
    Poziom 12  
    Dla potomnych uruchamianie procesów w aktywnej sesji (interact):

Przez "at":
    at [[\\ComputerName] hours:minutes [/interactive] [{/every:date[,...]|/next:date[,...]}] command]
    np:
    at 14:15 /interactive "program.exe"

lub jako usługa mnie więcej tak:
    sc create nazwa_uslugi binpath= "cmd" type= own type= interact start= auto 
    sc start nazwa_uslugi

Wadą i zaletą jest uruchamianie tego procesu jako użytkownik "SYSTEM".
REKLAMA