Witam!
Spotkałem się ostatnio z niemal identycznymi objawami w 2 wymienionych w tytule pralkach.
W AVSL105 po włączeniu:
-da się ustawić program,
-świeci się dioda od zamka oraz programu
-słychać zatrzaśnięcie zamka drzwi,
-bardzo krótkie syknięcie pobrania wody przez elektrozawory
i koniec.
(przy kilku próbach, czasem ostatni punkt się powtarzał, a czasem nie)
Po sprawdzeniu modułu (na tyle ile umiem) brak napięcia na którymkolwiek ze styków wychodzących na resztę urządzeń (pompę, silnik, hydrostat, grzałkę)
Natomiast na elektrozawory podawane jest napięcie na obydwa styki (sprawdzane tylko próbnikiem wartości nie znam)
W ALS129X po włączeniu:
-świeci dioda od uruchomienia
i tyle.
Po zaglądnięciu do modułu: Nóżka przekaźnika napięciowego znajdującego się przy wtyczce zasilającej była rozlutowana, przekaźnik wymieniłem.
Po uruchomieniu
-objawy te same
Zwarłem ręcznie styki zamka:
-zaświeciła się dioda od zamka
i koniec.
O co może chodzić? Czy Aristony mają tendencje do tego typu uszkodzeń i jak je naprawić?
Póki co nastawiłem się na wymianę przekaźników (po 4 w każdym module)
Pozdrawiam
Spotkałem się ostatnio z niemal identycznymi objawami w 2 wymienionych w tytule pralkach.
W AVSL105 po włączeniu:
-da się ustawić program,
-świeci się dioda od zamka oraz programu
-słychać zatrzaśnięcie zamka drzwi,
i koniec.
(przy kilku próbach, czasem ostatni punkt się powtarzał, a czasem nie)
Po sprawdzeniu modułu (na tyle ile umiem) brak napięcia na którymkolwiek ze styków wychodzących na resztę urządzeń (pompę, silnik, hydrostat, grzałkę)
Natomiast na elektrozawory podawane jest napięcie na obydwa styki (sprawdzane tylko próbnikiem wartości nie znam)
W ALS129X po włączeniu:
-świeci dioda od uruchomienia
i tyle.
Po zaglądnięciu do modułu: Nóżka przekaźnika napięciowego znajdującego się przy wtyczce zasilającej była rozlutowana, przekaźnik wymieniłem.
Po uruchomieniu
-objawy te same
Zwarłem ręcznie styki zamka:
-zaświeciła się dioda od zamka
i koniec.
O co może chodzić? Czy Aristony mają tendencje do tego typu uszkodzeń i jak je naprawić?
Póki co nastawiłem się na wymianę przekaźników (po 4 w każdym module)
Pozdrawiam