logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link wr1043nd traci wlan - na ruterze wyłącza się wlan

mcoval 11 Paź 2012 13:10 4686 17
REKLAMA
  • #1 11400232
    mcoval
    Poziom 10  
    Witam,
    Nie jestem pewny czy temat należało umieścić w tym dziale, czy w serwisowym. Jeżeli popełniłem błąd to z góry przepraszam.

Problem polega na tym, że w nowym ruterze Tp-Link WR1043nd samo wyłącza się WiFi. Po pierwszym skonfigurowaniu rutera wszystko działało bezproblemowo. Po zostawieniu go na noc włączonego (bez podłączonych innych urządzeń po wifi) rano wifi nie działało. Nie świeciła się również dioda Wlan. Po restarcie rutera wszystko wróciło do normy, ale na krótko. Po kilkunastu minutach dioda wlan znowu przestała świecić. Nie wgrywałem żadnego oprogramowania typu openWRT, jedynie zaktualizowałem soft na nowy(ściągnięty ze strony tp-linka).
    Proszę o informację co z tym fantem mogę zrobić sam, bez odsyłania do serwisu.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 11400927
    Waxx
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    A jak zachowuje się dioda SYS jak zerwie wifi? Na standardowym firmware musi stopniowo migać. Jeśli świeci się stale= awaria. Spróbuj wgrać najnowszy firmware i przetestować na ustawieniach fabrycznych (żadnego szyfrowania- zupełnie czysta konfiguracja). Jak nie pomoże to gwarancja.

EDIT
    przeczytałem twój post jeszcze raz i miałem dokładnie ten sam problem. Zaktualizowałem firmware do najnowszej wersji tj. TL-WR1043ND_V1_120405
    Dokładnie to sam mi się działo- router się zawieszał i po kablu i wifi nei było sygnału.
    Dziś dostałem nowy z gwarancji wgrałem również TL-WR1043ND_V1_120405 i to samo. 5 minut temu wgrałem starszą wersję firmware z lutego i zobaczymy jak się będzie sprawować. Tobie polecam zrobić to samo i też popatrzeć jak się router będzie zachowywać
  • REKLAMA
  • #3 11401645
    mcoval
    Poziom 10  
    U mnie teraz jest jeszcze gorzej... nie mam żadnej łączności po wifi i po kablu. W dodatku świeci się tylko dioda PWR, pozostałe się nie świecą i nie migają. Wciskanie resetu nie pomaga, restarty też nie... nawet na chwile nie mogę złapać łączności, żeby spróbować podmienić soft ;/
    Daj znać co u Ciebie dała zmiana firmware na starsze.
  • #4 11402689
    Waxx
    Poziom 10  
    spróbuj przy odłączonym zasilaniu wcisnąć na 15 sekund reset i ciągle go trzymając włącz zasilanie. Jak nie pomoże to serwis.
    Co do zmiany firmware, to zobaczę rano jak się router będzie zachowywać i dam znać

EDIT
    Co za ironia losu. Jak pisałem tego posta to właśnie się router zwiesił. To musi być wadliwa seria, nie ma innej opcji.
    Napisałem maila do TPLinka, zobaczymy co odpowiedzą

mógłbyś podać numer seryjny twojego routera? bo obydwa, które mam wadliwe zaczynają się tak samo. może coś w tym jest
  • #5 11402909
    mcoval
    Poziom 10  
    Mój już jest spakowany i czeka na informację ze sklepu o tym, do którego punktu mam go odesłać.
  • #6 11403162
    Ledon_pl
    Poziom 11  
    W takim wypadku chyba pozostaje tylko reklamacja routera. Daj znać jak ostatecznie zakończyła się ta sprawa i czy uwzględnili Ci reklamacje.
  • #7 11407085
    Waxx
    Poziom 10  
    Żeby zamknąć temat- też oddałem DRUGI raz do reklamacji. Przyjęli bez problemu. Zmiana firmware nic nie pomogła. To się literalnie nazywa pech- niby wr1043nd to udany router, a mi się dwie sztuki uszkodzone trafiły ;s. Teraz już nie będę ryzykował, tylko nówkę z gwarancji sprzedam i kupię TL-WDR3600 albo coś innego.
  • REKLAMA
  • #8 11407110
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    To może uderz w jakiego Netgear-a.
  • #9 11408176
    Waxx
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    To może uderz w jakiego Netgear-a.

Na początku myślałem o Netgear WNR3500L v2 tylko zniechęciła mnie do niego wbudowana antena i brak wyjścia antenowego (w okresie gwarancji wolałbym lutownicą się nie bawić). Może warto zaryzykować ten router? Jak z jego zasięgiem? Dużo odstaje od tych z zewnętrznymi antenami?
  • #10 11427136
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Mam ten routerek 3 dni. Po nocy już zdarzył się brak WLAN. Restart pomaga, działa cały dzień non stop. Czyżby naprawdę jakaś wadliwa seria?!
    Pierwszego dnia kilkanaście razy nie mógł zalogować się do modemu z Vectry. Niby działał a za chwilę już nie. Zwaliłem to na awarię sieci, bo teraz już jest OK.
    Ale to co koledzy piszą mnie bardzo niepokoi.
    Ten sprzęt jest dziewiczy, nie wgrywałem żadnego alternatywnego softu.
    Mam jednak równie nowego 941ND, który po wgraniu DDWRT nie widzi już sieci i mimo połączenia przez kabel szeregowy i wielu prób wgrywania oryginalnego softu nie wstaje.
    Jeżeli ktoś z kolegów potrafi pomóc będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #11 11447055
    mcoval
    Poziom 10  
    Przyjęli mi na gwarancji ten ruter. Po powrocie miałem przez cały dzień zrywki wifi co pół godziny. Dziś wszystko chodzi ładnie od około 2h i mam nadzieję, że tak będzie dalej. Nie wgrywam żadnego softu alternatywnego ani aktualizacji. Zobaczymy jak to się rozwinie.
    Pozdrawiam ;)
  • #12 11457906
    darus
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Dołączę do tematu, bo może faktycznie jakaś wadliwa seria poszła. Miałem podobne problemy, wymieniłem na nowy. Teraz działa bez problemu. Wcześniejszy 1043ND miał też defekt wyłączania WLAN. Raz przestawała świecić dioda WLAN, raz SYS. Zdażyło się też, że zgasły obydwie. Bez powodu:(. Nie sądzę, że niedopracowany soft. Ciekawe ile takich hocków klocków mają ludzie, którzy kupili 1043ND? Pozdrawiam
  • #13 11457934
    wojtek2803
    Poziom 37  
    Ocena: 143
    Janusz napisał:
    po wgraniu DDWRT nie widzi już sieci

Jeśli masz na nadającym ruterze wifi kanał np 13 to zmień na np 8 i badzie widział wtedy siec
  • #14 11473758
    zciwo
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Mam ten sam router i też na tym sofcie 120405 WIFI się wyłącza. Na starszym kłopotów nie było. Ten soft strasznie niedopracowany.
  • #15 12352758
    tuvok1
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Było by fajnie jakby ktoś podał początek numeru seryjnego. Bo i ja też mam problem z tym routerem, (chodzi właśnie o SYS, który nie świeci), a i lanem też są problemy. Podaję cześć numeru seryjnego: 12469304*** Ver: 1.8
    Router był już w serwisie 2 razy.
  • #16 12353352
    Waxx
    Poziom 10  
    Numer seryjny pierwszego to: 11C66901464

Numer seryjny drugiego: 11C96701045

Mówisz, że był w serwisie- tzn wymienili na nówkę?

Ja miałem 2 razy wymieniany na nowy. Za 3 razem wystawiłem nówkę w folii na Allegro. Kupujący wystawił pozytywa, czyli wynika z tego, że z tym akurat było wszystko OK.
  • #17 12354255
    tuvok1
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Raz mi wymienili na nowy, a raz "naprawili", i nie wiem jakim cudem, bo zaniosłem do zaprzyjaźnionego serwisu komputerowego. I dalej problem. Wyłączyłem na całą noc, i znowu działa, ale zakładam że góra kilka dni. Po prostu pech. Też mnie skusiła proporcja jakości do ceny.
  • #18 12354389
    Waxx
    Poziom 10  
    No dokładnie, mnie też cena skusiła i niby dobre opinie i testy. Przesiadłem się na Netgear3500l i to była dobra decyzja- nic się nie wiesza i ma bardzo dużo możliwości. Wifi jest dosyć słabe, ale mam położone kable w domu, także mi to nie przeszkadza.
    Swoją drogą od tplinka to już nic nie kupię. Kolega nabył jeden z routerów z nowej serii i ma dokładnie to samo. Tylko ich starsze urządzenia były dobre (na g340 mam ponad 160 dni uptime- do kolejnej awarii prądu)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z routerem TP-Link WR1043ND, który ma tendencję do samoczynnego wyłączania WiFi. Po początkowej konfiguracji i aktualizacji oprogramowania, router przestaje działać, a dioda WLAN nie świeci. Wiele osób próbowało różnych wersji firmware, w tym starszych, ale problemy nadal występują. Wskazówki obejmują resetowanie routera oraz kontakt z serwisem, co często kończy się reklamacją. Użytkownicy zauważają, że może to być wada produkcyjna, ponieważ wiele osób doświadcza podobnych problemów. Niektórzy decydują się na wymianę na inne modele, takie jak Netgear WNR3500L lub TL-WDR3600, które zdają się działać lepiej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA