logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Partition Magic 8.0 - Jak odzyskać dane z utraconej partycji po scaleniu?

Lechu00 29 Sty 2005 01:56 3071 16
REKLAMA
  • #1 1178211
    Lechu00
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Proszę pomocy!
    Miałem 3 partycję z danym i zachciało mi się mieć tylko 2. Połączyłem D z E poleceniem połącz, po restarcie ostro mieszał po twardym jakieś 20 minut a jak się uruchomił windows mam 2 partycje bez zmian a tej 3 nie ma! Jest Unallocated i nie da się zrobić undelete partition i nie wiem czym dalej działać. Nie chcę sam nic teraz działać bez fachowej porady, bo mogę jeszcze bardziej namieszać. Pomocy czym mogę przywrócić do poprzedniego wyglądu, albo w jakikolwiek sposób odzyskać dane?
  • REKLAMA
  • #2 1178223
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Lechu00 napisał:
    Proszę pomocy!
    Miałem 3 partycję z danym i zachciało mi się mieć tylko 2. Połączyłem D z E poleceniem połącz, po restarcie ostro mieszał po twardym jakieś 20 minut a jak się uruchomił windows mam 2 partycje bez zmian a tej 3 nie ma! Jest Unallocated i nie da się zrobić undelete partition i nie wiem czym dalej działać. Nie chcę sam nic teraz działać bez fachowej porady, bo mogę jeszcze bardziej namieszać. Pomocy czym mogę przywrócić do poprzedniego wyglądu, albo w jakikolwiek sposób odzyskać dane?

Podaj jakie systemy plików były / są na wszystkich partycjach i jaki system operacyjny używasz.
  • #3 1178234
    Lechu00
    Poziom 11  
    System XP
    C jest FAT 32, a D i E było NTFS
  • REKLAMA
  • #4 1178262
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Lechu00 napisał:
    System XP
    C jest FAT 32, a D i E było NTFS

Chyba odwrotnie. W takim przypadku jak podajesz to system nie powinien widzieć nic poza partycją systemową C. ( o ile nie pozamieniałes liter)
    Opisz jakich poleceń dokładnie używałeś bo to trochę dziwnie wygląda jak na połaczenie dwóch .
    Wnioskuję że przed operacją połaczenia lub po wybrałeś jeszcze jakieś zadanie dla PM a potem kliknąłeś Aply ,a niestety najpierw podajesz komendy a potem są wszystkie wykonywane ( możliwe że pomyliłeś komendy i poprostu usunąłeś partycje) po takim zabiegu może być bardzo ciężko coś odzyskać ale zawsze można utworzyć nową bądż powiększyć ową D o pozostały wolny obszar.
  • #5 1178305
    Leszkor
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Jesli masz XP spruboj przywrocic system do stanu gdy miales jeszcze 3 partycje. Uzywam takze partition magic i normalnie nie mozna nic sknocic chyba, ze nie laczyles a usuwales.
  • #6 1178311
    plaspatron
    Poziom 2  
    W systemie XP jest program f disk po polsku zawsze można spróbować w ten sposób ale to ostateczność ,pamiętaj urzywając partycji NTFS Windows 95,98 ME nie zobaczy takiego dysku urzywaj fat 32
  • REKLAMA
  • #7 1178322
    McKwacz
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Witam, połączone zostały partycje i zostala ci nie wykorzystana część dysku musisz ten fragment wykorzystać "rozciągając" w prawo część partycji d o ile masz wolne miejsce po prawej stronie.Nie podawaj o ile chcesz zwiększyć partycję tylko najedz myszką na prawą krawedz pola partycji d na rysunku poglądowym.jeżeli to nie pomoże to musisz sformatować nie wykożystane miejsce a póżniej rozciągną partycje i oczywiście APLY
  • #8 1178708
    Lechu00
    Poziom 11  
    Tak na pewno miałem takie partycje jak napisałem.

Wiem da radę, zrobić teraz jedną przez rozciągnięcię, ale gdzie moje dane?! Nie robię na razie nic bo mógłbym jeszcze zaszkodzić, a już mi się włos zjeżył...

A jak mogę cofnąć te zmiany? Easy Recovery da radę, bo PM 8 jak robię np. uddelete to jest komunikat po chwili "There are no partitions that can be undeleted"

Dodano po 5 [minuty]:

Acha jak kombinowałem, wyskoczył komunikat, myślałem że pyta się o nazwę nowej partycji, wpisałem DANE. Teraz widzę na partycji D folder o tej nazwie, ale on jest pusty...:-(

Dodano po 18 [minuty]:

Przywracanie systemu, też na nic się zda, próbowałem przed momentem.
  • REKLAMA
  • #9 1179008
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Partition Magic po kazdej operacji w swoim katalogu zostawia logi. Przejrzyj je i upewnij się, co tak naprawdę zrobiłeś: kasowałeś czy łączyłeś.
  • #10 1179063
    Lechu00
    Poziom 11  
    Znalazłem tylko plik PqDrvMap.txt o treści:

******************** PowerQuest DriveMapper Log File ********************

Searching the following file types:
    *.LNK
    *.INI
    *.STF
    *.INF
    *.BAT
    *.CFG
    *.BIF
    WPUS.DTT

Searching the following disks:
    C:\
    D:\
  • #11 1179089
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    jak sobie wyobrażacie łączyć fat 32 z ntfs?
    trzeba wcześniej przekonwertować
    po drugie trzeba najpierw dobrze przeczytać i zrozumieć polecenia a wtedy klikać enter czy apply -tych danych już raczej nie zobaczysz ,tzn są firmy kture to robią ale nie pytaj za ile i czy warto
  • #12 1179097
    godunow
    Poziom 15  
    Wystartuj z kompaktu instalacyjnego windowsa Xp .
    Tam t o zobaczysz jakie masz partycje i ile jest miejsca na dysku..
    Jeżli ma sz wolene miejsce utwórz nowa partycje..
  • #13 1179195
    Lechu00
    Poziom 11  
    Nie łączyłem Fat'a z NTFS! Tylko 2 partycje NTFS
    Pozostałe 2 partycje chodzą dobrze, windows na C też OK. Mam wystartować kompakt instalacyjny XP??
  • #14 1179239
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    Lechu00 napisał:
    Nie łączyłem Fat'a z NTFS! Tylko 2 partycje NTFS
    Pozostałe 2 partycje chodzą dobrze, windows na C też OK. Mam wystartować kompakt instalacyjny XP??

widać sam1 nie czytam dokładnie
    są programy typu- easy recovery firmy ontrak; recover mu files;i multum innych- ale po zadymie z partycjami i nie wiadomo dokładnie co zrobiłeś, czarno to widzę
    łączenie partycjji nie jest w 100% bezpieczne wcześniej należy deragmentować woluminy
    odpał płytki po dojsciu do partycji pozwoli ci zobaczyć jakie masz
    jest też dyskitka z dosem dla ntfs
  • #15 1179305
    Lechu00
    Poziom 11  
    Kur...a

Program instalacyjny Easy Recover był też na tej partycji. :-(

Tak to jest mieć pecha...
  • #16 1179585
    Leszkor
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Ja sprobowalbym jeszcze podlaczyc do innego computera jako dodatkowa pamiec , moze ci sie odzyskac dane
  • #17 1180697
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    :arrow: Lechu00
    To jaką masz wreszcie ta partycję systemową C FAT czy NTFS ??????

Jak fat to zmień na ntfs i wtedy zobaczymy czy coś z tego jeszcze da się zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał trzy partycje na dysku (C: FAT32, D: NTFS, E: NTFS) i próbował połączyć partycje D i E za pomocą Partition Magic 8.0. Po restarcie systemu Windows XP partycja trzecia zniknęła, a na jej miejscu pojawił się obszar nieprzydzielony (Unallocated). Próby odzyskania partycji przez funkcję undelete w PM 8 zakończyły się niepowodzeniem z komunikatem, że nie ma partycji do odzyskania. Przywracanie systemu również nie pomogło. Użytkownik obawia się dalszych działań, aby nie pogorszyć sytuacji. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie logów Partition Magic, uruchomienie systemu z płyty instalacyjnej Windows XP w celu weryfikacji stanu partycji, a także możliwość podłączenia dysku do innego komputera jako dodatkowego nośnika w celu odzyskania danych. Zwrócono uwagę, że łączenie partycji FAT32 z NTFS bez konwersji jest problematyczne, jednak użytkownik potwierdził, że łączył tylko partycje NTFS. Wskazano, że połączenie partycji wymagało wcześniejszej defragmentacji i dokładnego stosowania poleceń w PM. Wspomniano o programach do odzyskiwania danych, takich jak Easy Recovery, jednak użytkownik stracił dostęp do tego programu, ponieważ znajdował się na utraconej partycji. Ostatecznie zalecane jest ostrożne podejście i ewentualne skorzystanie z profesjonalnych usług odzyskiwania danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA