logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor 40-42 z przeglądarką internetową do 2500 zł - Samsung czy inny?

walec1980 11 Paź 2012 14:25 13080 13
REKLAMA
  • #1 11400478
    walec1980
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    witam!
    jestem na etapie kupna tv, szukam czegoś w rozmiarze 40-42", interesuje mnie tv, na którym mógłbym swobodnie korzystać z neta a nie tylko z aplikacji dostarczonych przez producenta. Sprzedawca w sklepie powiedział mi, że na ten moment tylko samsungi mają przeglądarkę, gdzie będę mógł swobodnie przeglądać neta, a reszta firm oferuje tylko wybrane aplikacje..czy to prawda? powiedział mi także, że do wyboru mam modele wifi ready - wtedy muszę dokupić adapter, bądź wifi direct - nic nie muszę kupować i net śmiga jak na kompie. Ile w tym prawdy? Nigdy nie miałem żadnego tv z funkcją smart i nie znam się na tym zupełnie. Interesuje mnie coś w przystępnej cenie, tzn 2000-2500. Czy istnieją na dzień dzisiejszy tv pozwalające swobodnie przeglądać strony internetowe czy to tylko chwyt marketingowy?chodzi mi o dostęp do poczty czy oglądniecie jakiegoś filmiku na portalu typu zalukaj.tv lub innym tego rodzaju...
    Pomożecie?
  • REKLAMA
  • #2 11400546
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 11400597
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 11400765
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 11401100
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 11401314
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Jeśli mogę coś doradzić to kup "zwykły" telewizor i jakieś urządzenie typu Android TV (np. takie w formie dongla HDMI). Koszt to około 300 zł. W zamian za to: WiFi, normalna przeglądarka, możliwość instalacji dowolnych aplikacji, obsługa przez USB najróżniejszych urządzeń itd.
  • #7 11401364
    walec1980
    Poziom 10  
    no właśnie przeszło mi to przez myśl, że może lepiej jakiś tańszy tv i do tego jakiś smartfon/tablet. Wiadomo że na tv nie będę serfował godzinami po internecie ale raczej sporadycznie - zajrzeć do poczty czy oglądnąć jakiś film..do neta mam laptopa (niestety chyba zepsute wejście hdmi bo po 15 minutach połączenia laptop-tv obraz jest za niebieskim tłem stąd szukam jakiejś sensownej alternatywy..)
    a tobie Paweł o jakieś konkretne urządzenie chodzi, które dobrze się sprawdzi?
  • #8 11401518
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Urządzenia jakie proponowałem sprzedawane są zwykle pod nazwami: MK808, UG802, MK802, URZ0193. Wszystkie mają podobną cenę. Choć te dwa pierwsze mają znacznie szybsze procesory. Te przystawki zasila się najczęściej z portu USB telewizora. Dzięki temu włączają się automatycznie gdy włącza się TV.
    Moim zdaniem do pełnego komfortu użytkowania potrzebne jest jeszcze coś co jest połączeniem pilota, myszki, klawiatury i żyroskopu jednym urządzeniu np. "F10 Mele".
  • #9 11401581
    walec1980
    Poziom 10  
    Rozumiem że skoro podłączamy to przez usb to wifi w tv nie jest potrzebne i potrzebuję tylko tv z usb zgadza się? i z tego co piszesz generalnie polecasz dwa pierwsze modele tak?a zwykłą klawiaturę i myszkę do tego można podłączyć?
  • #10 11401740
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Urządzenie jest podłączane do TV przez HDMI. Zasilane jest przez port USB. Można użyć zewnętrznego zasilacza lub zasilić przystawkę z portu USB telewizora. Te tzw. dongle HDMI mają standardowy system Android 4. Obsługuje on przez USB urządzenia HID czyli wszelkie myszki i klawiatury.
  • REKLAMA
  • #11 11402125
    Mylagos
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Wracając do telewizora, to pomyśl nad 40EX650. Zapewni naprawdę dobry obraz, więc powinieneś być zadowolony.
  • #12 11402894
    walec1980
    Poziom 10  
    pisałem do jednego ze sprzedawców tych urządzeń na alledrogo i odpisał mi że strony wymagające javy i flasha to w ograniczonym zakresie, trochę mnie to zniechęciło bo akurat stronka zalukaj wymaga flasha..jest jeszcze jeden pomysł, żona ma galaxy2 narazie nie godzi się na wykorzystywanie telefonu do oglądania filmów na tv ale znając życie uda mi się ją przekonać :D czy byle jaka przejściówka mini usb-hdmi załatwi sprawę?
  • #13 15281237
    karolinailona
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Mam dodatkowe pytanie odnośnie smart tv.
    Czy jest możliwość zmiany przeglądarki ?
    Pobranie dodatkowego programu,który potrzebny do odtwarzania wybranych stron?
    Czy to zależy od modelu tv.
  • #14 15285844
    macijowu
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Na Androidzie możesz wybierać spośród przeglądarek ze sklepu. Jeśli chodzi o Firefoxa mobilnego na Androidzie to podają jakieś metody, które pozwalają odtwarzać materiały oparte na flash player. Musiałabyś poczytać. Philips ma Androida, możesz się pobawić na sklepie i ewentualnie poprosić o prezentację w tym zakresie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora o przekątnej 40-42", który umożliwia swobodne przeglądanie internetu, a nie tylko korzystanie z aplikacji dostarczonych przez producenta. Sprzedawca zasugerował, że jedynie telewizory Samsung oferują pełną przeglądarkę internetową, podczas gdy inne marki ograniczają się do wybranych aplikacji. W odpowiedziach użytkownicy wskazują, że wiele modeli telewizorów, w tym Panasonic i Philips, również posiada pełne przeglądarki. Zasugerowano również zakup tańszego telewizora i zewnętrznego urządzenia typu Android TV, co pozwoli na korzystanie z normalnej przeglądarki oraz instalację dodatkowych aplikacji. Użytkownik rozważa również możliwość podłączenia smartfona do telewizora w celu oglądania filmów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA