logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem ZTE ZXDSL 831AII - Brak dostępu do internetu.

djmaly17 12 Paź 2012 11:10 4056 7
REKLAMA
  • #1 11403306
    djmaly17
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Witam. Posiadam wyżej wymieniony modem od tp. Posiadam adresy od tp na których chodzi internet tz statyczny. Kilka dni temu podłączyłem ten modem wpisałem dane mi adresy w ustawieniach karty sieciowej. Na modemie zapaliły się kontrolki ADSL oraz Internet lecz był brak dostępu do internetu. Ustawiłem DHCP w karcie sieciowej i po chwili internet już był. Dziś podłączam ponownie ten modem i zapala się tylko ADSL kontrolka od Internetu zgaszona. Przypomnę że nic nie grzebałem w ustawieniach ani nie resetowałem modemu. Wszedłem dziś jeszcze w ustawienia i w protokole ip w sieci atm wpisałem co trzeba. ADSL się zapala Internet także ale widnieje mi wykrzyknik na karcie sieciowej i pisze że brak dostępu do internetu. NAT zaznaczony w modemie. Proszę o jakieś wskazówki bo potrzebuje to uruchomić na dziś.
  • REKLAMA
  • #2 11404050
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2683
    Jaką masz usługę Neostradę czy DSL?
  • REKLAMA
  • #3 11404212
    djmaly17
    Poziom 19  
    Powiem tak, mam router który łączy się na protokole PPPoA a drugi znajomy ma tylko adres ip statyczny i przełącza linie i łączy u siebie za pomocą tylko tych adresów, ale na tym samym łączu internet. Mam tylko te adresy, bo jakbym miał login i hasło to by nie było problemu. On ma u siebie tez jakiś router ale nic go nie konfigurował tylko do gniazda adsl kablem z końcówką rj11 i do siebie kablem sieciowym, gdzie w karcie sieciowej komputera wpisuje ten właśnie adres co mam. Wchodziłem w konfigurację jego routera i nic tam nie ma ustawione. A ja właśnie tym modemem co jest w temacie w zeszłym tygodniu się połączyłem i hulało, a teraz nie chce się zapalić kontrolka Internet., tylko że na protokole PPPoA jest 512 kb a na statycznym adresie 1Mb.

Dodano po 1 [minuty]:

Ciężko mi określic jaka jest usługa z papierów wnioskuje tylko tyle że jest to od tp i podana jest adresacja. Nigdzie nie można znaleźć hasła login mam z routera od siebie, hasło jest zakryte.
  • REKLAMA
  • #4 11404761
    jimasek
    djmaly17 napisał:
    Powiem tak, mam router który łączy się na protokole PPPoA a drugi znajomy ma tylko adres ip statyczny i przełącza linie i łączy u siebie za pomocą tylko tych adresów, ale na tym samym łączu internet. Mam tylko te adresy, bo jakbym miał login i hasło to by nie było problemu. On ma u siebie tez jakiś router ale nic go nie konfigurował tylko do gniazda adsl kablem z końcówką rj11 i do siebie kablem sieciowym, gdzie w karcie sieciowej komputera wpisuje ten właśnie adres co mam. Wchodziłem w konfigurację jego routera i nic tam nie ma ustawione. A ja właśnie tym modemem co jest w temacie w zeszłym tygodniu się połączyłem i hulało, a teraz nie chce się zapalić kontrolka Internet., tylko że na protokole PPPoA jest 512 kb a na statycznym adresie 1Mb.

Trudno cię zrozumieć. Na jaką usługę masz podpisaną umowę, z opisu wynika że DSL ale wtedy musisz mieć oryginalne urządzenie od tp.
  • REKLAMA
  • #6 11404907
    jimasek
    Tak, @CHACA tylko nasz kolega na razie nie wie jaką ma usługę internetową :(
  • #7 11404944
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 458
    Tak wiem, czytalem. Tak czy siak musi sie zalogowac na router i sprawdzic wpisy konfiguracyjne.
  • #8 11405134
    djmaly17
    Poziom 19  
    Internet mam w pracy dokładnie w JW. I na całą JW jest tylko jedno łącze. Obecnie wszystko chodzi na routerze speedtouch od tp. Jak loguję się na router to mam login oraz hasło. hasło jest ukryte i nie da rady jego odkryć. Ja mam tak u siebie w biurze. Jeden koleś z centrali u nas jak chce skorzystać z neta to przepina łącze do siebie. Z początku łączył się za pomocą modemu speedstream 4100, wiem na pewno że nic w nim nie konfigurował tylko wpisał ten adres co ja go mam u siebie w komputerze w ustawieniach karty sieciowej i mu normalnie działa internet. Ostatnio spalił mu się ten modem to kupił jakiś router tp-linka i podobnie jak w przypadku modemu wyciągnął go z kartonu wpiął w sieć nic nie ustawiał bo ustawienia na karcie sieciowej w komputerze zostały włączył i leci, bez logowania się do routera. Prawdopodobnie jest to DSL bo na karcie która przed chwila dostałem pisze "Parametry usługi - dostępu do Internetu DSL TP", ale download mam większy jak upload jak w ADSL jeśli ta usługa to DSL. Ale czemu na tej samej lini, łączu, chodzi pod loginem i hasłem i pod statycznym adresem. Przewiduję że ten internet był tu zakładany jakieś 8-10 lat temu ja pracuję tu od roku. A potrzebę mam taką żę po pracy dużo zostaję i zmieniam biuro a gość z centrali przełącza mi internet do tego biura na ten moment a nie chce co chwilę przenosić swojego routera a mam na chwile obecną tego ZTE oraz W500V.

Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:

Tak czy siak, to z dostępnej mi dokumentacji wynika że internet jest z usługi DSL. I teraz niech ktoś mi podpowie jak uruchomić to na modemie ZTE, skoro tydzień temu podczas prób wszystko chodziło na ZTE?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z modemem ZTE ZXDSL 831AII, który nie zapewnia dostępu do internetu, mimo że kontrolki ADSL świecą. Po wcześniejszym podłączeniu i konfiguracji, modem przestał działać, a kontrolka Internetu nie zapala się. Użytkownik posiada statyczny adres IP, ale nie ma loginu i hasła do usługi. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia umowy na usługę internetową oraz konfiguracji modemu zgodnie z instrukcją dostarczoną przez operatora. Użytkownik potwierdza, że korzysta z usługi DSL od TP, ale nie jest pewien szczegółów konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA