logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win7 - Nie działa funkcja "uruchom ponownie" menu Start...

petros13 12 Paź 2012 16:08 10302 12
REKLAMA
  • #1 11404165
    petros13
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Funkcja gasi ekran i zamyka system,bez restartu,komp jest uruchomiony nadal i trzeba wykonać twardy restart.
  • REKLAMA
  • #2 11411581
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 11453614
    petros13
    Poziom 10  
    Przepraszam za blisko 2-wu tygodn. nieobecność ale była to siła wyższa nad ten drobny ale irytujący defekt.Płytka nie pomogła.
  • #4 11466195
    Mad Jaro
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Mam dokładnie ten sam problem.

Po naciśnięciu "uruchom ponownie" Windows się wylogowuje, resetuje, pojawia się boot biosu, następnie gaśnie i w momencie ładowania się Windows pokazuje się czarny ekran. Sam komputer pracuje ( słychać dysk). Gdy jednak wcisnę przycisk "restart" po chwili, to włącza się normalnie , i wszystko jest dobrze.

Googlując, dużo osób miało z tym styczność, ale nigdzie nie ma konkretnej wskazówki rozwiązującej ten problem.
    Moja płyta główna to ASUS P8Z77
    W czym leży przyczyna ?
  • REKLAMA
  • #5 11466210
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Masz w eventvwr.msc jakies komunikaty dotyczace bledow?

Wszystkie aktualizacje zainstalowane?

Daj moze oba logi z OTL w zalaczniku.
  • REKLAMA
  • #6 11492758
    petros13
    Poziom 10  
    Dzielę się info.z rozwiązania tego denerwującego problemiku,sys.Win 7 Ultimate:pomogło-MicrosoftFixit!Powodzenia!!!
  • #7 11982444
    Mad Jaro
    Poziom 16  
    Aktualizacje zrobione wszystkie. W eventvwr.msc mam dużo błędów w tym krytycznych. Dodaję oba logi z OTL.
    Załączniki:
    • OTL.Txt (86.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Extras.Txt (40.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 11982525
    petros13
    Poziom 10  
    Witam!
    Próbował Waść z tym progsem-MicrosoftFixit50202.msi,
    Pozdrawiam,Piotr.
  • #9 11982611
    Mad Jaro
    Poziom 16  
    Tak, próbowałem niestety nie pomogło nic...zamyka się poprawnie, ale uruchom ponownie, resetuje ale nie wstaje komp. Podobnie jest na linuxie. Nawet na innym dysku USB (wykluczając kontroler sata)
  • #10 11982660
    petros13
    Poziom 10  
    A z wiersza poleceń:sfc /scannow;chkdsk c: /f/r próbowałeś...?
    Pozdro,Piotr.
  • REKLAMA
  • #11 11982695
    Mad Jaro
    Poziom 16  
    Jest pewien zwrot, w trybie awaryjnym normalnie działa uruchom ponownie i za każdym razem wstaje.

Może coś z grafiką...jutro wyciągnę GTX'a i spróbuje na zintegrowanej odpalić.
  • #12 11994041
    Mad Jaro
    Poziom 16  
    Problem rozwiązany :D
    Wiecie co się okazało...adapter WiFi TP-Link USB 2.0 wetknięty w port USB 3.0 zawieszał kompa po restarcie. W życiu bym nie wpadł. Dopiero w akcie desperacji zainstalowałem świeży Windows i leciałem po kolei sterownik - restart - sterownik - restart...po sterownikach USB 3.0 adapter się obudził i już Windows nie wstawał. Przełożyłem do USB 2.0 i wszytko działa.

Mimo wszytko dzięki wielkie wszystkim za pomoc. A do chrobotania dysku chyba trzeba się przyzwyczaić niestety.
  • #13 11994093
    petros13
    Poziom 10  
    No to gratulejszyn Mad Jaro!Tylko dlaczego wcześniej nie odłączyłeś wszystkich urządzeń przy rozkminianiu tego problema?!Ale po wszystkim to się wydaje takie proste!!!,co do klekotania dysku to najlepszy jest program MHDD,chyba znasz toto cacko!
    Pozdro,Piotr!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z funkcją "uruchom ponownie" w systemie Windows 7, która zamiast restartować komputer, powoduje jego wylogowanie i czarny ekran. W odpowiedziach zasugerowano różne metody diagnostyczne, w tym sprawdzenie logów błędów, aktualizacje systemu oraz użycie narzędzi takich jak Microsoft Fixit. Ostatecznie problem został rozwiązany przez przeniesienie adaptera WiFi TP-Link USB 2.0 z portu USB 3.0 do USB 2.0, co umożliwiło prawidłowe uruchamianie systemu po restarcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA