logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlokalizować urządzenie obciążające sieć LAN z 40 komputerami?

lasochamarek 12 Paź 2012 16:21 4587 33
Najlepsze odpowiedzi

Jak zlokalizować, który komputer lub komputery w sieci LAN z ok. 40 stacjami obciążają łącze internetowe?

Najprościej wykryjesz winowajcę tylko na routerze albo na sprzęcie, który widzi cały ruch; zwykły komputer za switchem nie zobaczy pełnego ruchu, bo switch separuje ruch [#11404496][#11404652] Jeśli masz zarządzalny switch z SNMP, możesz użyć mirroringu portów albo MRTG do podglądu ruchu na portach [#11404426][#11492951] Lepszym rozwiązaniem jest wpięcie przed switchem routera/firewalla z kontrolą pasma i statystykami, np. Tomato, DD-WRT, IPCop albo Mikrotik, bo wtedy da się sprawdzić, które IP wysyła/odbiera najwięcej [#11404496][#11465169][#11492161] Warto też porównać ping do własnego routera i do routera dostawcy: jeśli rośnie do dostawcy, to najpewniej ktoś zapycha łącze, a jeśli do twojego routera, problem jest lokalny [#11492161] Bez monitoringu najpewniejsza metoda to odpinanie urządzeń po kolei albo grupami, aż problem zniknie [#11469073] Przy podejrzanych połączeniach na port 587 warto dokładnie przeskanować komputery, bo może to wskazywać na malware wysyłający spam [#11493457]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 11404199
    lasochamarek
    Poziom 9  
    Witam Wszystkich!

Mam problem w swojej sieci LAN a chodzi o to, że czasami wysycony jest upload lub download i nie ma internetu. Nie wiem za bardzo jak wyłapać, który komputer/komputery robi mi problemy, gdyż urządzeń jest ok. 40. Są one podłączone do switch a on do routera. Router DSL bez mozliwości dzielenia łącza.

Proszę o pomoc doświadczonych użytkowników jak mogę zlokalizować źródło problemu.
  • REKLAMA
  • #2 11404426
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Przepustowość łącza ?
    Router model ?

lasochamarek napisał:
    Router DSL bez mozliwości dzielenia łącza.

Nie rozumiem, jedno łącze, 40 komputerów a router nie dzieli łącza ?

Jakiś switch tam masz ? niektóre zarządzalne switch mają możliwość podawania całego ruchu na dany port.
  • #3 11404482
    lasochamarek
    Poziom 9  
    bogiebog napisał:
    Przepustowość łącza ?
    Router model ?

lasochamarek napisał:
    Router DSL bez mozliwości dzielenia łącza.

Nie rozumiem, jedno łącze, 40 komputerów a router nie dzieli łącza ?

Jakiś switch tam masz ? niektóre zarządzalne switch mają możliwość podawania całego ruchu na dany port.

Jeśli chodzi o przepustowość łącza to DSL 8Mb.
    Router Cellpipe, który nie ma funkcji podziału łącza (taką informację uzyskalem od TP).

Mój switch D-Link 24 portowy.

A czy jest jakaś aplikacja, która pokaze mi IP urządzenia i ilość pakietów jakie są wysyłane lub odbierane?
  • #4 11404496
    bogiebog
    Poziom 43  
    lasochamarek napisał:
    A czy jest jakaś aplikacja, która pokaze mi IP urządzenia i ilość pakietów jakie są wysyłane lub odbierane?

Nie ma ponieważ switch separuje ruch, tzn ruch między A a netem nie jest widoczny dla B.

Myśle że router jednak dzieli łącze (NAT-uje), no chyba że każdy z 40 urządzeń ma publiczny IP, a ma ?

Dodano po 1 [minuty]:

Myślę że potrzebujesz router z podziałem pasma, wpięty za twoim routerem, coś z tomato na pokładzie.

(net) === [cell] === [router tomato] ==> switch
  • #5 11404498
    lasochamarek
    Poziom 9  
    bogiebog napisał:
    lasochamarek napisał:

Nie ma ponieważ switch separuje ruch, tzn ruch między A a netem nie jest widoczny dla B.

Myśle że router jednak dzieli łącze (NAT-uje), no chyba że każdy z 40 urządzeń ma publiczny IP, a ma ?

Nie wszyscy mają wewnetrzne IP np. 10.0.0.2, 10.0.0.3.
  • REKLAMA
  • #7 11404524
    lasochamarek
    Poziom 9  
    bogiebog napisał:
    Lista routerów pod tomato

Dodano po 1 [minuty]:

Parametry łącza
    Upload ?
    Download ?

Domyślam się, że kolega proponuje mi wyrzucenie dotychczasowego routera i zastąpienia go nowym. Zdaje sobie sprawę, że to jest najlepsze rozwiązanie jednakże dalej będę upierał się przy aplikacji do monitoringu sieci gdyż na router będę musiał zorganizować kasę a na razie z tym cieniutko.
  • REKLAMA
  • #8 11404534
    bogiebog
    Poziom 43  
    lasochamarek napisał:
    Domyślam się, że kolega proponuje mi wyrzucenie dotychczasowego routera i zastąpienia go nowym.

Może przeczytaj sobie co napisałem.
  • #9 11404547
    lasochamarek
    Poziom 9  
    bogiebog napisał:
    lasochamarek napisał:
    Domyślam się, że kolega proponuje mi wyrzucenie dotychczasowego routera i zastąpienia go nowym.

Może przeczytaj sobie co napisałem.

nie za bardzo orientuje się co oznacza "tomato"
  • #10 11404559
    bogiebog
    Poziom 43  
    Wiesz jak ja się nie orientuję to budzę babcia i babcia mi doradza. Jak nie masz babci to masz wujka gugla. A poza tym podałem ci linki.
  • #11 11404574
    lasochamarek
    Poziom 9  
    bogiebog napisał:
    Wiesz jak ja się nie orientuję to budzę babcia i babcia mi doradza. Jak nie masz babci to masz wujka gugla. A pozatym podałem ci linki.

PS: Zaczyna mi tu capić leniem.

sprawdziłem na google no i powiem szczerze chyba funkcja tomato rozwiązałaby całą sprawę. domyslam sie ze mogę sprawdzic cały ruch w sieci. tylko co mogę zrobić zastąpić ten co mam czy dodać go pod tym tpsy ? w sumie to już chyba moja sprawa jak go sobie podczepie.

a wracając do jakiegoś softu?
  • #12 11404594
    bogiebog
    Poziom 43  
    bogiebog napisał:
    Myślę że potrzebujesz router z podziałem pasma, wpięty za twoim routerem, coś z tomato na pokładzie.

Dodano po 1 [minuty]:

Ty masz rzeczywiście 40 użytkowników aktywnych jednocześnie na tym łączu ?
  • #13 11404606
    lasochamarek
    Poziom 9  
    bogiebog napisał:
    bogiebog napisał:

Dodano po 1 [minuty]:

Ty masz rzeczywiście 40 użytkowników aktywnych jednocześnie na tym łączu ?

tak i z każdym tygodniem dochodzi nowy.
  • #14 11404628
    bogiebog
    Poziom 43  
    Się zastanawiam czy tomato wydoli z tablicą na 40 użytkowników, gulgaj.
    Pewnie tak, tylko kwestia jaki router (CPU Mhz) podepniesz.
  • #15 11404638
    lasochamarek
    Poziom 9  
    bogiebog napisał:
    Się zastanawiam czy tomato wydoli z tablicą na 40 użytkowników, gulgaj.
    Pewnie tak, tylko kwestia jaki router (CPU Mhz) podepniesz.

Moim zdaniem nie ma sensu oszczedzać na sprzecie skoro sieć się rozrasta.

Domyślam się, że softu o ktory mi chodzi to raczej nie znajde (zaznaczam, że szperam po necie od kilku tygodni)
  • #16 11404652
    bogiebog
    Poziom 43  
    ehhh, soft taki nic ci nie da (o ile istnieje) ponieważ (piszę po raz 2gi) twój komputer _nie widzi_ całego ruchu internetowego. Tylko w routerze możesz 'zobaczyć' cały ruch internetowy.

Dodano po 57 [sekundy]:

lasochamarek napisał:

Może jakiś stary PC (1Ghz) + linux na pokładzie. Usuwasz dyski i system startujesz z Pendriva.
  • #17 11404670
    lasochamarek
    Poziom 9  
    bogiebog napisał:
    ehhh, soft taki nic ci nie da (o ile istnieje) ponieważ (piszę po raz 2gi) twój komputer _nie widzi_ całego ruchu internetowego. Tylko w routerze możesz 'zobaczyć' cały ruch internetowy.

Dodano po 57 [sekundy]:

lasochamarek napisał:

Może jakiś stary PC (1Ghz) + linux na pokładzie. Usuwasz dyski i system startujesz z Pendriva.

Dzisiaj zrobiłem bridge z mojego cellpipe i podłączyłem tp-linka tl wr0740n. na poczatku było wszystko ok. ale za jakas godzine dalej zaczely pingi rosnac. no to skorzystalem z funkcji qos i ustawilem przydzialy dla mojej sieci ( download na poziomie 2 mega i upload na 250 kilo). okazalo sie (po telefonie do tpsa) ze mam wykorzystany 2 mega downloadu z 8 ale pingi dalej wysokie. zaznacze ze w swojej sieci mam ok. 30 komputerow i 6 drukarek.
  • #18 11465169
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Nie wiem czy WR740N jest dobrym rozwiązaniem dla tak rozbudowanej sieci, spróbuj wgrać DD-WRT masz więcej możliwości zarządzania i możliwość obejrzenia statystyk, tego co się dzieje w sieci i routerze.
  • REKLAMA
  • #19 11465357
    lasochamarek
    Poziom 9  
    jimasek napisał:
    Nie wiem czy WR740N jest dobrym rozwiązaniem dla tak rozbudowanej sieci, spróbuj wgrać DD-WRT masz więcej możliwości zarządzania i możliwość obejrzenia statystyk, tego co się dzieje w sieci i routerze.

czy moj router pociagnie dd-wrt?
  • #20 11465378
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    TP-Link TL-WR740N v4
    TP-Link TL-WR740N v1.0
    Znajdziesz na moim chomiku w dziale Instrukcje/TP-Link/oprogramowanie, osobiście testowałem dla v4.
  • #21 11468888
    lasochamarek
    Poziom 9  
    Witam
    Dzisiaj zrobilem maly test mojej sieci no i opiszę co mnie zaskoczyło.

Zamieniłem mój dotychczasowy router na IPCOPa no i bez zmian. Ciekawa rzecz jaką można zauważyć to praktycznie zero obciążenia łącza bo na IPCOPie nie miałem praktycznie zadnego ruchu a wewnątrz sieci pokazywało mi, że pingi mam po 300, 500 ms. Następna ciekawa rzecz to po odpieciu calej sieci lan i podpieciu jednego kompa bezposrednio pod router parametry byly praktycznie wzorcowe, po podpieciu sieci mialem 1/3 mozliwego transferu.
  • #22 11469073
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Dopinaj kolejne urządzenia sprawdzając kolejno kiedy wystąpi problem. Wydaje mi się że coś masz nie tak z którymś klientem sieci :)
  • #23 11469695
    lasochamarek
    Poziom 9  
    seb235 napisał:
    Dopinaj kolejne urządzenia sprawdzając kolejno kiedy wystąpi problem. Wydaje mi się że coś masz nie tak z którymś klientem sieci :)

Szukałem pomocy na google.pl i chyba najlepiej będzie jak powypinam każde urządzenie w celu sprawdzenia. Tylko mam pewne obawy, gdyż wysokie pingi nachodzą i odchodzą. Nie mam pewności czy wypne na pewno urządzenie, które mi sypie po sieci.
  • #24 11492087
    lasochamarek
    Poziom 9  
    Problem dalej powrócił chociaz zrobiłem następujące procedury:

- przeskanowałem wszystkie komputery programem antywirusowym.
    - posprawdzałem patchcordy,
    - postawiłem router ipcop.

Pingi zmniejszyły się, np. pingując www.wp.pl czasy mam na poziomie 30-50 ms.
    Jednakze dalej zdarza się co jakiś czas, że wzrasta do 1000ms. Po jakieś chwili wraca do normy. Co można byłoby jeszcze zrobić.
  • #25 11492161
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Mam propozycje, sprawdź czy ping wzrasta do twojego routera czy do brzegowego routera dostawcy, jeżeli do twojego to problem jest poważny i trzeba dojść ręcznie. Jeżeli do routera dostawcy to wystarczy że któreś z urządzeń coś wysyła i zapycha łącze. A wtedy rzecz jasna rosną pingi.

DSL 8Mb czyli wysył masz max 512 bez żadnego sensownego routera może się to zapychać i tutaj wiele nie zrobisz, pora chyba zainwestować w mikrotika choćby RB750 i zacząć coś sensownie planować ustawiać. Ja osobiście na potrzeby sieci domowej używam RB450G jest on znacznie droższy ale i znacznie mocniejszy :)
  • #26 11492215
    lasochamarek
    Poziom 9  
    Domyślam się, że może być to u mnie. Skanowałem sieć programami antywirusowymi i wykryło mi troche tego syfu. Wydaje mi się, że mój soft nie wyłapał wszystkiego. Mój router pokazuje, który komputer wysyła lub odbiera z którego portu i o to najczęstsze które się powtarzają.

- 53
    - 80
    - 587
    - 443
    - 110
    - 57945
    - 20318
    - 40005
    - 18293
    - 52555
    - 12350
    - 18292
    - 8250

Co do pierwszych pięciu to nie mam wątpliwości do czego one służą jednak kolejne to już nie jestem pewien czy jest ok.

Dodam jeszcze, że niekiedy mam problem z dostarczaniem emaili do ludzi. prawdopodobnie serwer pocztowy nas odrzuca ze niby rozsyłam spam
  • #27 11492951
    marek1712
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Te pozostałe porty nic nie mówią, bo to nie są tzw "well known ports". Mogą ich używać zarówno normalne programy, jak i malware.

Co do ruchu w sieci - jeśli jest to porządny switch zarządzany z obsługą SNMP to możesz pokusić się o skonfigurowanie MRTG. Z drugiej strony przy takiej przepustowości to wiele nie zobaczysz.

Jeśli lag wzrasta ot tak sobie do wysokich poziomów to bardzo prawdopodobne, że coś nachalnie wysyła dane i pakiety TCP ACK przychodzą z opóźnieniem (do zaobserwowania, gdy ktoś np. ostro korzysta z P2P).
    Przychylam się też do opinii kolegów - przy takiej ilości komputerów warto już zastanowić się nad normalnym routerem (typu CISCO 8XX, 18XX).

EDIT - możesz poćwiczyć Wiresharkiem i podsłuchać które stacje wariują.
    Pingi w LANie są normalne czy też wariują?
  • #28 11493398
    lasochamarek
    Poziom 9  
    Jesli chodzi o sieci to dopiero zaczynam poznawać ten swiat więc od razu powiem ze jeszcze jestem zielony. Zeskanowałem wszystkie kompy w sieci i efekt byl natychmiastowy pingi obniżyly się.

Jednakże dalej zdarza się, że ping natychmiast wariuje. Nie za bardzo wiem w jaki sposob to wylapac gdyż mam duzo połączeń na nastepujących portach m.in.

- 53
    - 80
    - 587

Syf typu malware, spamy ite bzdety korzystają z tych portów czy raczej korzystają ze swoich.
  • #29 11493457
    marek1712
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Bywa i tak, i tak.
    Port 53 wykorzystywany jest do komunikacji z DNS. Jeśli twój DHCP podaje jako serwer nazw adres DNSa operatora, to będziesz miał dużo odwołań właśnie do niego (każde zapytanie, nawet o reklamę na stronach internetowych). Może być wykorzystywany do ataku DoS na serwer DNS ale to wątpliwe.
    80 - czyli HTTP. Możliwy atak na jakiś serwer WWW. Ale raczej to normalny ruch połączeniowy ze stronami internetowymi.
    587 - SMTP. Sprawdź dokładnie do jakich serwerów są wykonywane te połączenia. Port ten nie powinien znajdować się po stronie lokalnej - inaczej jakiś trojan urządził sobie open relay na którymś z komputerów.

Generalnie - przejedź po kolei DOKŁADNIE każdą maszynę programem antywirusowym (np. MSE). Dopiero wtedy można będzie szukać dalej przyczyn.
  • #30 11493496
    lasochamarek
    Poziom 9  
    Przeskanowałem każdą jednostkę Symantec Endpoint Protection oczywiście wykrył mi syf ale czym jeszcze "skutecznym i polecanym" można przeskanować kompy w celu głębszego odkurzania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z obciążeniem sieci LAN, w której znajduje się 40 komputerów, co prowadzi do wysokich pingów i braku dostępu do internetu. Router DSL (Cellpipe) nie dzieli łącza, a switch D-Link 24-portowy nie umożliwia monitorowania ruchu. Użytkownik poszukuje aplikacji do analizy ruchu sieciowego oraz rozważa wymianę routera na model z obsługą QoS, takiego jak Mikrotik. W trakcie dyskusji zasugerowano użycie oprogramowania typu DD-WRT oraz monitorowanie ruchu za pomocą Wiresharka. Użytkownik przeprowadził skanowanie komputerów w poszukiwaniu malware, co przyniosło częściową poprawę, ale problem z wysokimi pingami nadal występuje. Wskazano na możliwość, że jedno z urządzeń w sieci może generować nadmierny ruch.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA