logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tech ST-450 - Przerwa w zasilaniu, a tryb pracy kotła

Norbi_boss 12 Paź 2012 21:07 9675 4
REKLAMA
  • #1 11405181
    Norbi_boss
    Poziom 2  
    Witam,

Zainstalowalem ostatnio dwa kotly SAS ze sterownikiem ST-450 Techa, problem wygląda tak:

Po przerwie w zasilaniu, sterownik włącza sie na nowo, ale tryb pracy to wygaszanie i aby przejsc w prace musze wlaczyc rozpalanie, czy to normalne w tych sterownikach czy da sie jakos zmienic aby po powrocie zasilania sam wchodzil w tryb pracy/rozpalania, a nie wygaszania?

Z góry dziekuje za pomoc
    pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 11499111
    geoadam
    Poziom 2  
    Witam!
    Dawno nie wchodziłem na tą stronę więc ja nie pisałem a widzę, że nikt się więcej nie odzywa więc piszę.
    Nie wiem czy jest to normalne ale ja nie widzę innej możliwości przywrócenia kotła do pracy.
    Mam natomiast inny problem. Mam ustawioną temperaturę CWU zadana 40 a a dogrzewa mi najwyżej do 30. Pompa obiegowa pracuje wtedy cały czas a taki wynik pracy chyba nie jest normalny.
  • REKLAMA
  • #3 11516080
    rkuban
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Niestety jest to normą w obecnej chwili. Wcześniej gdy był to model st45 sterownik automatycznie po odczytaniu temperatury wchodził w tryb pracy. Teraz doszła w nowym opcja sterowania zaworem mieszającym i parę innych bajerów, tak powstał st450.
    Jak ja rozwiązałem ten problem. Otóż jest to kwestia oprogramowania, dzwonisz do firmy tech pod numer 338705105 lub 338759380 i prosisz pana Zbyszka, naświetlasz mu problem i wszystko. Mnie po telefonie następnego dnia kurierem przesłał nowy sterownik odpowiednio zaprogramowany, ja natomiast tym samym kurierem na wymianę wysłałem mu stary koszt z mojej strony tej operacji 0 zł.
  • REKLAMA
  • #4 13150160
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13186890
    julo_23
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    W trybie PID masz fabrycznie ustawioną histereze na 5*C i tego nie zmienisz, no chyba że da się to zrobić w menu serwisowym. Podejrzewam że tak. Nie znam kodu żeby tam móc wejść.

Możesz wyłączyć funkcje PID, i możesz ustawić sobie wtedy histereze jak ci pasuje.
    Ale wtedy wiadomo - bez PID, podajesz mu ręcznie czasy podawania i przerwy.
REKLAMA