logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Travelmate 7730 - błędy pamięci RAM po instalacji Ubuntu i kernel panic

d21d3q 15 Paź 2012 01:40 1086 3
REKLAMA
  • #1 11412825
    d21d3q
    Poziom 12  
    Korzystam z laptopa Acer TM 7730. Nigdy (od 3 lat) nie miałem podobnego problemu:
    Wszystko się zaczęło tydzień po tym jak zainstalowałem Ubuntu równolegle z Windowsem. Po jakiejś aktualizacji wysypał mi się Linux, więc zresetowałem kompa, po czym Linux się już nigdy normalnie nie uruchomił.
    Wyskakiwały mi błędy "kernel panic". Nie udawało się uruchomić Windowsa bez instalacji (z pendrajwa) - dalej kernel panic. Czasami udawało się uruchomić low graphic mode (odpowiednik safe mode?), ale to też była loteria. Z uruchomieniem Windowsa nie było problemów do czasu aż dobrałem się do pliku grub, i tam zacząłem szukać źródła problemu. Przekombinowałem i skończyło się formatem.
    Instalator Linuksa wyrzucał "kernel panic", natomiast Windows zainstalował się bez problemu.
    Natknąłem się gdzieś na informacje, że może to być spowodowane nieprawidłowym napięciem zasilania ramu.
    Odpaliłem memtesta. Passów było niewiele w porównaniu do ogromnej liczby błędów. Wszystkie błędy zawierały dwa niezerowe znaki zawsze na tych samych pozycjach. Na problemy z pamięcią wskazywały również BSOD, których bccode prowadził do problemów sprzętowych.
    Odkryłem, że jak wyciągnę jedną kość pamięci (mam 2x2GB) to linux zaczyna współpracować - instalator uruchamia się bez błędów. Uruchomiłem na chwilę memtesta i przez 15 minut nie wykrywał błędów (z dwoma kośćmi pojawiały się od razu).
    Chyba nie jest to możliwe, że nastawy zarządzania pamięcią zostały zmienione z poziomu systemu operacyjnego?
    Bios który mam wgrany (phoneix 2.3821) nie daje mi wglądu do żadnych zaawansowanych opcji. Znalazłem coś takiego jak Phoneix bios editor - może po odblokowaniu zaawansowanych opcji uda mi się coś znaleźć...
    Czy ktoś się natknął na podobny problem?
  • REKLAMA
  • #2 11412829
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Sprawdź każdą kość oddzielnie Memtestem bo któraś jest uszkodzona.
  • REKLAMA
  • #3 11413157
    d21d3q
    Poziom 12  
    Jedna z nich zawiesiła memtesta zaraz na początku...
    W takim razie jak to możliwe, że Windows się uruchamia na uszkodzonej kości? Ma jakieś zabezpieczenia, które pozwalają mu wykryć błędy w pamięci, czy po prostu ma szczęście i nic się nie dzieje?
  • #4 11413184
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    To o niczym nie świadczy. Akurat Linux w tym momencie był bardziej czuły/Windows nie korzystał z tej części pamięci.

Sprawdź tą kość, która powoduje błędy na drugim złączu pamięci - wykluczysz uszkodzenie płyty - chyba, że już to wykonałeś.
REKLAMA