logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer do prostych zadań -czy warto jeszcze coś dokupić?

elektryku5 17 Paź 2012 18:15 987 8
REKLAMA
  • #1 11421587
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Witam, moje monstrum prezentuje się tak:
    -Celeron 2.4GHz (mpga478b)
    -DDR 1.5GB
    -Nvidia 2mx400
    -Płyta główna Gigabyte GA8SIMLFS

Płyta ta jest raczej pod Agp 4x, czy warto kupić lepszą grafikę niż 2mx400?

1.5GB ramu to już pod taką płytę i tak dużo, więc ramu raczej starczy, procesor nie najgorszy chyba...

Warto cosik tu jeszcze podmienić, albo i tak już się wydajności takiego sprzętu nie podniesie?

No i dysk twardy, warto pchać się w używane? Z używanymi dyskami jest tak, że czasem tani się trafi, ale działanie tych dysków nie zawsze jest dobre (bad sectory, opóźnienia odczytu i inne problemy).
  • REKLAMA
  • #2 11421629
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3532
    Do czego wykorzystywany komputer - jeżeli wszystko działa i wydajność wystarcza to nie ma co dokładać ani złotówki.
  • #3 11421637
    AXELF
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    Napisz do czego potrzebujesz owy sprzęt wtedy będzie prościej coś ustalić. Ile megowy jest ten GeForce 2 ? 32 czy 64 MB ?
  • REKLAMA
  • #4 11421674
    mikstu2
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    elektryku5 napisał:
    ...No i dysk twardy, warto pchać się w używane? Z używanymi dyskami jest tak, że czasem tani się trafi, ale działanie tych dysków nie zawsze jest dobre (bad sectory, opóźnienia odczytu i inne problemy).

No właśnie! Najlepiej, moim zdaniem "pchać się w nowe".
    Twardy dysk, póki co, opiera się wciąż na mechanice, która ewidentnie najszybciej się zużywa.
    Tak więc, w dużym uproszczeniu: im starszy dysk, tym gorszy.
  • #5 11421677
    elektryku5
    Poziom 39  
    Grafika ma 64MB, neta da się na tym odpalić, Inkscape nawet załącza się długo.
    Szału nie ma, zastanawiam się czy winda by na nim jakoś chodziła, bo testowałem go na Debianie i sterowniki do grafiki miałem nieoficjalne.

Najmocniejsze obciążenie to prawdopodobnie będzie Inkscape i może czasem Audacity, z Adobe Readerem też niezbyt fajnie chodzi, może to wszystko przez sterowniki karty graficznej, nie wiem...
  • REKLAMA
  • #6 11421713
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    elektryku5 napisał:
    Warto cosik tu jeszcze podmienić, albo i tak już się wydajności takiego sprzętu nie podniesie?

Po wymianie procesora na P4 oraz karty np na Radeon 9550\9700\9800Pro będzie widoczna różnica, jednak sugerował bym lepszy zestaw z G540, tanią płytą , 4GB RAM - łącznie poniżej 400zł, dysk też do wymiany, można kupić używany ale z gwarancją uruchomieniową i musi być podany SMART - nie zielone okienko z HdTune.
  • #7 11421795
    elektryku5
    Poziom 39  
    Propozycja z tym G540 jest nie najgorsza, mam jednak możliwość kupić płytę z Core 2 Duo, tylko koleś nie wie za ile ją sprzedać...

A tutaj znalazłem ten procesor i płytę, ceny niezłe nawet.
    http://www.proline.pl/?p=INTEL+G540
    http://www.proline.pl/?p=GA-H61M-DS2V
    Czy ta grafika na procesorze będzie lepsza niż HD4200 z laptopa? (Taktowanie Intel ma większe.)
    No i czy Modecom MC350 pociągnie mi to? Podobno jest to jedyny dobry zasilacz tej firmy, w którym bebechy są ponoć z Fortorona, podejrzewam że lepsze niż no-name 500 czy 600W, ewentualnie może dałoby się dostać używanego Chiefteca 450W.
    P.S. widziałem już nawet i5 na iBoxie 400W, ale szkoda katować płytę takim czymś, ciekawe jak długo będzie takie coś działać.
  • REKLAMA
  • #8 11421807
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3532
    elektryku5 napisał:
    Czy ta grafika na procesorze będzie lepsza niż HD4200 z laptopa?

Tak.

elektryku5 napisał:
    Modecom MC350 pociągnie mi to?

Z palcem w ... nosie ;)
  • #9 11422775
    elektryku5
    Poziom 39  
    Niefortunnie okazuje się, że płyty pod 1156 nie mają potrzebnych mi interfejsów, za to płytka którą znalazłem pod AM3+ ma LPT, RS232, PCI, ATA, w wypadku płytki z Intela musiałbym mieć "wszystko nowe", natomiast zintegrowana karta graficzna byłaby chociaż w miarę dobra.

Na płytce dla AMD wszystko jest http://www.proline.pl/?p=PLYASRAM30049 , za to przydałoby się dokupić grafikę, no i ciężko będzie coś złożyć powiedzmy w kwocie 400zł, a na Intelu też, bo napęd i prawdopodobnie przyszły dysk będzie na ATA, a RS232 i LPT to najprzyjaźniejsze porty dla elektronika i smutne będzie kupować sprzęt bez nich, kart rozszerzeń na PCI nie wepnę, bo jest PCI-EX.

No i zrobił się dylemacik, do tego kompa co napisałem w temacie tylko dysk starczy dołożyć, ale pozostałe podzespoły są jak widać wiekowe, gdybym miał zostawić resztę w obudowie i wsadzić tylko płytę, procesor i RAM, to musiałbym wybrać AMD, bo Intel ma zbyt nowoczesne interfejsy, wtedy została by tylko obudowa z zasilaczem, bo nie mam specjalnie zamiaru pakować się w przejściówki sata/ata...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z procesorem Celeron 2.4GHz, 1.5GB RAM, kartą graficzną Nvidia 2mx400 oraz płytą główną Gigabyte GA8SIMLFS. Zastanawia się, czy warto wymienić kartę graficzną na lepszą oraz czy inwestować w używany dysk twardy. Odpowiedzi sugerują, że jeśli komputer spełnia potrzeby użytkownika, nie ma sensu inwestować w dodatkowe komponenty. W przypadku wymiany karty graficznej, polecane są modele Radeon 9550/9700/9800Pro, a także rozważenie zakupu nowego zestawu z procesorem Intel G540 i 4GB RAM. Użytkownik rozważa również płyty główne z procesorami Core 2 Duo oraz AM3+, zwracając uwagę na interfejsy i kompatybilność z istniejącymi komponentami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA