logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć sieć na routerze Linksys WRT54GL bez resetu?

Arturoo90 18 Paź 2012 20:58 1761 6
REKLAMA
  • #1 11426127
    Arturoo90
    Poziom 9  
    Witam
    Mam problem który wydaje mi się dość łatwy do rozwiązania jednak prosił bym o radę osoby które się znają bardziej.
    Otóż zauważyłem że sieć jaka zrobiona została przez osobę zakładająca mi internet nie jest zabezpieczona chciałem ją zabezpieczyć samemu w tym celu chciałem zalogować się na router który został zablokowany przez router i hasło którego nie znam. Z osobą tą też nie mam kontaktu i moje pytanie jest następujące czy da się usunąć te zabezpieczenie bez kasowania istniejącej sieci ?
    Czy też muszę zrestartować router i zakładać sieć na nowo ?
    Jeśli tak to do założenia potrzebuje płytki która była wraz z urządzeniem ?
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 11426275
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Jaki dostawca internetu :?:
    Jakaś mała sieć lokalna :?:
    Próbowałeś wpisać login -> admin nie wpisując hasła :?:
  • REKLAMA
  • #3 11426293
    F1X
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Arturoo90 napisał:
    chciałem zalogować się na router który został zablokowany przez router i hasło

Przez login i hasło miałeś na myśli.

Możesz spróbować zalogować się za pomocą domyślnego loginu i hasła
  • REKLAMA
  • #4 11426866
    Arturoo90
    Poziom 9  
    (Faktycznie chodziło o login i hasło błąd w wyniku pośpiechu )
    Dostawcą internetu jest Netia.
    Tak jest to mała sieć na terenie lokalu.
    Tak próbowałem to pierwsze co przyszło mi do głowy, ale niestety nie zadziałało.
    Domyślnie są puste pola :)
    Hasło które było w instrukcji instalacji routera też nie pasuje....
  • #5 11426905
    AxelNext
    Poziom 38  
    Linksys WRT54GL ma z tyłu przycisk resetu do ustawień fabrycznych.
    Przytrzymaj go przez min. 30 sekund i po restarcie ustawisz go wedle swojego widzi mi się :)
  • REKLAMA
  • #6 11427099
    Arturoo90
    Poziom 9  
    a jak go pozniej skonfigurowac zeby stworzyc siec ? Trzeba sciagac jakies programy z linksysa ? Czy konfiguracja poprzez wejscie na niego ?Router jest podpiety bezposrednio do gniazdka internetowego.
  • #7 11428633
    AxelNext
    Poziom 38  
    Wejdziesz do routera i skonfigurujesz tylko WiFi czyli nazwa sieci, kanał, szyfrowanie, hasło itd.
    Po kablu powinno wszystko działać bez konfiguracji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zabezpieczeniem sieci na routerze Linksys WRT54GL, do którego nie zna hasła. Próby logowania przy użyciu domyślnych danych nie przyniosły rezultatu. Użytkownik zastanawia się, czy można usunąć zabezpieczenia bez resetowania routera. Odpowiedzi sugerują, że przycisk resetu na routerze pozwala na przywrócenie ustawień fabrycznych, co umożliwi ponowną konfigurację. Po resecie użytkownik będzie mógł skonfigurować sieć WiFi, w tym nazwę, kanał, szyfrowanie i hasło, bez potrzeby instalacji dodatkowego oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA