logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[C] [C][stm32] - Błąd kompilacji 'RCC_APB2Periph_GPIOB' i problem z funkcją Delay

elektronik999 18 Paź 2012 22:17 3393 17
REKLAMA
  • #1 11426591
    elektronik999
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Witam. Dopiero zaczynam przygodę z ARM ale juz natknąłem się na problem :(. Mam płytkę stm32f0discovery. Podłączyłem wyświetlacz z Nokii 5110 oparty na sterowniku PCD8544.

RST - PB1
    CE   - PB2
    DC   - PB10
    PIN  - PB11
    CLK  - PB12

Napięcie zasilające wyświetlacz to 3v biorę je z płytki. (podłączenia są na płytce stykowej, sprawdzałem omomierzem czy jest dobry kontakt i wygląda na ok).
    Nie wiem czy ten wyświetlacz jest sprawny bo go dopiero co dostałem a po podpięciu samego zasilania nic sie na nim nie pojawia. Program pisze w Atollic TrueSTUDIO for ARM Lite 3.2.0. Korzystałem z tych listingów Tak u mnie wygląda definicja portów. Niestety program sie nie kompiluje bo wyskakuje mi błąd "Type 'RCC_APB2Periph_GPIOB' undeclared (first use in this function)" Kombinuje i kombinuje i nic nie mogę wymyśleć. Mam też problem z funkcją Delay, bo nie było przykładu jak taka funkcja powinna wyglądać. Co zrobić żeby to działało? Czy jest ważne do których pinów dołącza się wyświetlacz?

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11427358
    Krauser
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    elektronik999 napisał:
    Niestety program sie nie kompiluje bo wyskakuje mi błąd "Type 'RCC_APB2Periph_GPIOB' undeclared (first use in this function)"

Tam był przykład dla STM32F1 dlatego zmień na:
    RCC_AHBPeriph_GPIOB

Najprościej opóźnienie realizuje się tak:
  • #3 11427876
    elektronik999
    Poziom 26  
    Program sie kompiluje, jednak nic nie zostaje wyświetlone na wyświetlaczu.

EDIT++++++

Posiada ktoś z Was przykład jakiegoś programu (działającego na 100%) programu z takim wyświetlaczem? Zależy mi na tym aby sprawdzić ten wyświetlacz.
  • #4 11431641
    Krauser
    Poziom 26  
    Ocena: 12

Pamiętaj, że RCC_APB2PeriphClockCmd() to poprawna nazwa funkcji, ale nie dobra dla RCC_AHBPeriph_GPIOB. Raczej staraj się oprzeć sterowanie wyświetlaczem o program migania LEDem.
  • REKLAMA
  • #5 11435022
    elektronik999
    Poziom 26  
    Krauser napisał:

Pamiętaj, że RCC_APB2PeriphClockCmd() to poprawna nazwa funkcji, ale nie dobra dla RCC_AHBPeriph_GPIOB.

Dlaczego jest nie dobra?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11435105
    mrh
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Ja mam obsługę wyświetlacza z Nokii 3310 ale ma ten sam sterownik co Twój LCD.
    W załączniku masz przykład.
    Załączniki:
    • F0_lcd3310.zip (378.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 11435209
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    elektronik999 napisał:
    Dlaczego jest nie dobra?

Jeśli nie widzisz różnicy między APB2 a AHB to jest dobra.

Tak samo jak "dobre" jest coś takiego:
    SPI1->CR = RCC_CFGR_PPRE2_DIV2;
    Nie ma najmniejszych przeciwwskazań ze strony formalnej, aby tak zrobić. Inną sprawą jest sens takiej operacji...

4\/3!!
  • #8 11436492
    elektronik999
    Poziom 26  
    mrh napisał:
    Ja mam obsługę wyświetlacza z Nokii 3310 ale ma ten sam sterownik co Twój LCD.
    W załączniku masz przykład.

Dzięki, wyświetlacz dziala.

Witam. Ten program się kompiluje, przy debugowaniu niby tez nie wchodzi w żadną (nieskończoną) pętle. Ale jednak wyświetlacz się nie inicjuje. Co robię źle?
    Załączniki:
    • test.zip (621.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 11512132
    MrDarkenRahl
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Mam pewien problem przy podłączeniu:
    [C] [C][stm32] - Błąd kompilacji 'RCC_APB2Periph_GPIOB' i problem z funkcją Delay
    W deklaracjach jest:

I nie mam pewności, co do czego podłączyć. Znaczy Vdd jest jasne - do +3 na płytce, GND też wiem, a Vout przez kondensator do GND. I teraz zabrakło mi kabli do zapełnienia tych portów... Mógłby mi ktoś pomóc? Tzn który numer pinu (z obrazka) do którego pinu na płytce Discovery, będę bardzo wdzięczny.
  • #10 11512183
    mrh
    Poziom 18  
    STM32 | LCD
    PA1 -> D/C
    PA2 -> RES
    PA3 -> SCE
    PA5 -> SCK
    PA6 -> nic
    PA7 -> SDIN
  • #11 11512875
    MrDarkenRahl
    Poziom 13  
    Niestety wyskakuje jakiś błąd:
    Wyświetlacz podłączony na pewno dobrze i na 100% jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #12 11513084
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    MrDarkenRahl napisał:

Wyraźnie widać, że błąd masz już w kodzie, przed samym procesem programowania.

EDIT:
    Pokaż zakładkę "Problems" w dolnym panelu środowiska.
  • #13 11513101
    mrh
    Poziom 18  
    Jeśli zaimportowałeś projekt do tego TrueStudio, to nie będzie działało.
  • #14 11513117
    MrDarkenRahl
    Poziom 13  
    McMonster napisał:
    MrDarkenRahl napisał:

Wyraźnie widać, że błąd masz już w kodzie, przed samym procesem programowania.

EDIT:
    Pokaż zakładkę "Problems" w dolnym panelu środowiska.

Cytat:
    make: [clean] Error 127 (ignored) F0_lcd3310 C/C++ Problem

mrh napisał:
    Jeśli zaimportowałeś projekt do tego TrueStudio, to nie będzie działało.

A czy mógłbyś zrobić projekt dla tej wersji, bądź łopatologicznie wyjaśnił, jak go zrobić?
  • #15 11513184
    mrh
    Poziom 18  
    Nie mam tego programu więc Ci nie zrobię...
    Zrób nowy projekt w TrueStudio i dodaj do projektu foldery delay, lib, gpio, i pliki stm32f0-discover i main.
  • #16 11513311
    MrDarkenRahl
    Poziom 13  
    mrh napisał:
    Nie mam tego programu więc Ci nie zrobię...
    Zrób nowy projekt w TrueStudio i dodaj do projektu foldery delay, lib, gpio, i pliki stm32f0-discover i main.

A jaką masz wersję? Bo niestety mimo dodania się sypie :/
    Cytat:
    undefined reference to `main' startup_stm32f0xx.s /lcd/src line 109 C/C++ Problem
  • #17 11513469
    mrh
    Poziom 18  
    Ja mam Eclipse + CodeSourcery + OpenOCD.

MrDarkenRahl napisał:
    undefined reference to `main' startup_stm32f0xx.s /lcd/src line 109 C/C++ Problem

Błąd linker'a.
  • #18 11513880
    elektronik999
    Poziom 26  
    No właśnie ja mam ten sam problem. Nijak nie da sie uruchomić wyświetlacza. Działą tylko juz skompilowany program od mrh (Dzieki!) ale nie mogę wprowadzić żadnej zmiany w program bo się nie kompiluje i błąd "make: [clean] Error 127 (ignored) F0_lcd3310 C/C++ Problem"

Wymiękam. Dalej nie mogę skompilować tego programu tak żeby działał. Przesiadłem się na Keil uVision4. Program się kompiluje ale się zawiesza i na ekranie nic sie nie pojawia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z kompilacją programu dla płytki STM32F0Discovery, przy podłączeniu wyświetlacza Nokia 5110 z kontrolerem PCD8544. Błąd "Type 'RCC_APB2Periph_GPIOB' undeclared" został rozwiązany przez zmianę na "RCC_AHBPeriph_GPIOB". Użytkownik miał również trudności z funkcją opóźnienia, która została zasugerowana jako pętla for. Po poprawkach program kompilował się, ale wyświetlacz nie inicjował się. Użytkownicy dzielili się przykładami kodu oraz wskazówkami dotyczącymi podłączenia pinów. Problemy z inicjalizacją wyświetlacza oraz błędy linker'a w środowisku Atollic TrueSTUDIO były również poruszane. Użytkownik przesiadł się na Keil uVision4, gdzie napotkał kolejne trudności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA