logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wyjście SPDIF na Asus P8B75-M bez HDMI?

QszR 19 Paź 2012 09:27 3645 3
REKLAMA
  • #1 11427392
    QszR
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam. Mam takie pytanko dotyczące wyjścia cyfrowego na płycie głównej Asus P8B75-M. Na samej płycie nie ma wyjścia ani optycznego ani SPDIF. Jedyne co się rzuca w oczy to port HDMI. Według ustawień karty dźwiękowej pod systemem można przestawić digital out i pojawia się ikonka kabla HDMI ale problem polega na tym że w amplitunerze nie mam portów HDMI jedynie Digital i Optical.
    Jednak czytając instrukcję do płyty zauważyłem że na niej są wolne piny podpisane SPDIF.

Pytanie, czy jeśli podłącze do tych pinów śledzia takiego jak na zamieszczonym obrazku i schematu mogę uzyskać wyjście cyfrowe pomijając HDMI i będzie się z niego wydobywać audio? Śledź będzie domowej roboty.

ostatnie 2 fotki zapożyczone z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2006253.html
  • REKLAMA
  • #2 11427688
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    QszR napisał:
    Pytanie, czy jeśli podłącze do tych pinów śledzia takiego jak na zamieszczonym obrazku i schematu mogę uzyskać wyjście cyfrowe pomijając HDMI i będzie się z niego wydobywać audio?

Tak.
  • REKLAMA
  • #3 11429943
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1574
    Może zadziałać ale nie jest to prawidłowy sposób.

Prosty układ pasywny czy bufor z dopasowaniem do impedancji 75Ω kabelka łączącego wyjście z amplitunerem, przykład

Jak masz wejście optyczne to alternatywnie możesz sobie zrobić śledzia z nadajnikiem TOSLink (nie potrzeba układów pośredniczących).
  • #4 11437176
    QszR
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    No niby jest, to wszystko co przedstawiłem na zdjęciach
REKLAMA