logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki procesor wybrać do HP Pavilion dv9625ew dla lepszej wydajności?

Marcin_WWL 19 Paź 2012 10:29 1992 5
REKLAMA
  • #1 11427518
    Marcin_WWL
    Poziom 2  
    Witam,
    zwracam się do specjalistów z zapytaniem związanym z możliwością zmiany procesora na szybszy w laptopie HP Pavilion dv9625ew. Nie jestem wielkim znawcą tematu, ale dwa komputery w życiu złożyłem ;) i prowadzę ich serwisik, niestety nie są to laptopy [mikroorganizmy]. Ale do sedna:

Laptop HP Pavilion dv9625ew:
    procesor: Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T5250, 1500 MHz (9 x 167) - Merom-2M
    chipset: Intel Crestline-PM PM965
    pamięć: po rozbudowie do 4Gb DDR-2 667 Kingstone
    grafika: nVidia 8400gs 128Mb
    Bios: po dzisiejszej zmianie Phoenix F.5A [zauważyłem wyraźnie szybsze "odpalanie" lapka]
    Programy: Autocad, Robot i inne graficzne 3D okazjonalnie.

Proszę o podpowiedź jaki mogę kupić i oczywiście wymienic na szybszy procesor?

Ceny starszych procesorów spadły i zastanawiam się nad wzrostem wydajności. Na co zwrócić uwagę?
    Problemy z grzaniem się Lapka, czy wystapią?
    Może ktoś już robił podobny upgrade i podzieli się wrażeniami co do wzrostu wydajności?

Dzięki z góry za podpowiedzi.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11430779
    Marcin_WWL
    Poziom 2  
    Ok, dzięki za podpowiedź.
    Wstępnie decyduję się na T9300 lub T9500. Niestety ten drugi ciężko dostępny.
    Czy nie będzie problemu ze zbytnim grzaniem sie Laptopa?
    Rozumiem że muszę zobaczyc jaką podstawkę mam?
    Mój T5250 ma PPGA478 a np T9300 ma tylko kopatybilność z PGA478, tak więc czy zatrybi?
  • REKLAMA
  • #4 11793627
    bryszka
    Poziom 11  
    Witam. Czy doszło do zmiany procesora na T9300? Też mam zamiar zmienić z T5550 na T9300 w laptopie HP Pavilion dv9825nr . Ma jeżeli nie identyczne to bardzo zbliżone mobo do 9625. Proszę o odpowiedź czy już po upgrade cpu i z jakim efektem? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 11997261
    Marcin_WWL
    Poziom 2  
    Niestety w związku z brakiem funduszy projekt wymiany procesora w w/w laptopie odstawiłem w czasie. pozdrawiam
  • #6 12490964
    Marcin_WWL
    Poziom 2  
    Dziękuje za odblokowanie tematu, myślę, że informacje dla niektórych użytkowników laptopa jak mój okażą się cenne, ale do rzeczy.

Zakup procesora T9300 okazał się, jak na tą chwilę, trafnym posunięciem.

Po wymianie:
    + znaczne przyśpieszenie samego działania systemu,
    + brak problemów z aktywacją systemu,
    + Vista już tak " nie muli" przy otwieraniu kilku okien, lub programów,
    + jak się okazuje wydzielane ciepło z wentylacji procesora jest mniejsze, naprawdę mnie to zdziwiło, naprawdę wentylator rzadko wchodzi w wysokie obroty,
    + ogólny naprawdę zauważalny przyrost mocy :)
    - okres kilku uruchomień może nie wykazać poprawy, wszystko musi się poprzestawiać, u mnie zauważalne + były za 5 uruchomieniem,
    - bramką dla uzyskania większej szybkości, okazuje się karta grafiki i dysk, ale tego już nie ruszam, no może to drugie z naciskiem na rozbudowę.

Sama wymiana, chodź sam jej nie wykonywałem ( czego nie żałuję ):
    - nie jest dla laików,
    - laptop "właściwie" rozbierany jest od góry,
    - masa śrubek, wkrętów o różnej średnicy i długości, zatrzasków,
    - żeby czegoś nie zepsuć trzeba uważać na kolejność demontażu i ostrożnie obchodzić się z taśmami, nic siekierą czy młotkiem ;)
    - ogólnie wymiana nie jest zbyt skomplikowana, jak się przyglądałem, ale niemiłosiernie żmudna,
    - koszta procesor T9300 = 160,- + 80,- wymiana =240,- pln - jak ktoś w okolicy Warszawy chce namiar na gościa to mogę podać na PW , polecam...jak na razie :), żeby nie zapeszać.

Żeby nie było, że OCH i ACH, sprawa jest rozwojowa i w fazie testów. Na pewno za tydzień, dwa zdam relację czy wszystko jest OK. Jakby coś przypomnieć mi postem, a info na emaila na pewno dostanę.

Podsumowanie:
    Procesor T9300 pasuje do HP Pavilion DV9625ew z osprzętem jak w poście pierwszym.

Uwagi: Operacja wykonana po to aby nie wychodzić zbyt często na fajka, kiedy ładuje się oprogramowanie, lub oprogramowanie wykonuje operacje obliczeniowe CAD 2D i 3D lub inne konstrukcyjne, nie gram na laptopie, więc nie powiem czy "śmiga szybciej, czy nie". Czy opłaca się taki manewr? Dla mnie tak, w sumie niewielkie koszta a mam sporo KM pod maską więcej. To samo zrobiłem z pewnym silnikiem V6 zmieniając wałki dolot i wydech :) - banan na twarzy murowany :).

Z ostatniej chwili [24.07.2013:
    -temperatura procesora dochodzi do 70+-3 stopni. Z otworów wentylacyjnych wydobywa się jednak wieksza ilość ciepła ( w stosunku do wcześniejszego procesora), ale nie ma jak na razie problemów z niestabilną pracą laptopa.
    -znacznie szybsza praca komputera (aplikacje).
REKLAMA