logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer CD Stable Platter - blokuje się zamykanie szuflady

leszek6666 19 Paź 2012 15:47 1914 2
REKLAMA
  • #1 11428378
    leszek6666
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Do celów konserwacyjnych (oczyszczenia) wyciągnąłem szufladę czyli tackę na płytę z Pioneer Pd-s504 i przy próbie wsadzenia jej z powrotem mechanizm zamykania przestał działać prawidłowo.
    To jest chyba dość złożony mech zamykania bo oprócz ruchu w płaszczyźnie poziomej tacka porusza się w górę i w dół. tyle że coś się blokuje.

Wydaje mi się że za prawidłowe zamykanie się odpowiada niesymetryczna okrągła zębatka(specjalnie uformowane uzębienie) współpracująca bezpośrednio z kołem zębatym silnika. Ale ja nie mam pojęcia w jakim położeniu powinna być ustawiona ta zębatka w momencie zakładania szuflady aby zamykanie tacki było zsynchronizowane tj najpierw ruch poziomy potem ruch w górę. Silnik raczej nie jest uszkodzony bo działa.

Jeżeli to nie jest wina zębatki to proszę o wskazanie co może być przyczyną takiego stanu. Przyznaję ze chyba nie potrzebnie się za to brałem nie znając sie jednak nic tam nie było zmieniane ani regulowane po prostu po ponownym założeniu szuflady przestało działać zamykanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11441842
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 11448514
    leszek6666
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Okazało się że urwał się plastikowy bolec odpowiedzialny za ruch mech. po prowadnicy. Przez to zębatka wyskakiwała z prawidłowego położenia i nie bylo możliwe działanie Stable Platter
REKLAMA