logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran - Czarny ekran po właczeniu komputera

celciuszthc 19 Paź 2012 21:29 3204 12
REKLAMA
  • #1 11429650
    celciuszthc
    Poziom 10  
    Witam wczoraj u mojego na komputerze pojawił się problem mianowicie chodzi o to ze kiedy siedział na internecie nagle komputer samoczynnie się wyłączył. Kiedy już go ponownie włączył jest cały czas czarny ekran, komputer nie wydaje żadnych dzwięków a kiedy jeszcze działał był zawsze jeden krótki pisk teraz jest tylko taki szum dysku trwajacy 3 sekundy.Sprawdzałem w innym komputerze,ram,kartę graficzna,dysk twardy,napęd i wyłożyłem bateryjkę od biosu na 30 minut. Dodam jescze ze żadna cześc nie była wymieniana ani podkręcana. Specyfika komputera.
    Płyta główna Asus M2N-E
    Procesor AMD Athlon 64 X2 4200+
    Dysk twardy Samsung 250GB 8MB SATA 2
    Ram DDR2 2GB 800MHZ CL.02GAB.COH2
    Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 2600 PRO 512 MB PCI-EX BOX
    Napęd DWD-RW Samsung SH-S183L SATA
    Zasilacz 4Life/450HF
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11429666
    jankol-el
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Napięcia na zasilaczu, kondensatory wokół procesora sprawdzone?
    Sprawdź pod innym zasilaczem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11429678
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3514
    celciuszthc napisał:
    Sprawdzałem w innym komputerze,ram,kartę graficzna,dysk twardy,napęd

...i?

Jeżeli na innym - normalnym zasilaczu będzie tak samo to uszkodzona płyta główna.
  • #4 11429692
    celciuszthc
    Poziom 10  
    Nie posiadam miernika zeby sprawdzic napiecia i nie wiem w sumie jak te kondensatory wyglądają a zasilacz postaram się o inny jutro .Zapomniałem dodać że kiedy kuzyn siedział na komputerze to jego młodsza siostra wcisnęła w przedni port USB ładowarke do telefonu podłączoną do prądu wtedy wyłączył się komputer
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11429703
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3514
    Odpiąć panel przedni i wtedy sprawdzić płytę.

Choć po tym co piszesz to pewnie MOBO uszkodzone.
  • #6 11429713
    celciuszthc
    Poziom 10  
    UP czyli mam odłączyć przedni panel ale w jaki sposób sprawdzić płytę?
  • Pomocny post
    #7 11429721
    jankol-el
    Poziom 21  
    No to zapomniałeś o bardzo istotnej informacji... Co do kondensatorów polecam poszukać forum, tego jest pełno.
  • REKLAMA
  • #8 11429819
    celciuszthc
    Poziom 10  
    Więc tak jutro podłącze inny zasilacz wstawie zdjęcie płyty głównej odłączone przedni panel to wszystko co mam teraz zrobic?
  • Pomocny post
    #9 11429826
    jankol-el
    Poziom 21  
    Tak, sprawdź z innym zasilaczem i odłączonym panelem przednim.
    Opisz nam efekty.
  • #10 11429861
    celciuszthc
    Poziom 10  
    Czarny ekran - Czarny ekran po właczeniu komputera Czarny ekran - Czarny ekran po właczeniu komputera Czarny ekran - Czarny ekran po właczeniu komputera

Dodano po 1 [minuty]:

Jutro zajmę się zmianą zasilacza i odłączeniem przedniego panelu a zdjęcia wyżej pochodzą z płyty głównej
  • #11 11430884
    jankol-el
    Poziom 21  
    Z całym szacunkiem, ale te zdjęcia to się w ogóle tutaj nie przydadzą :(
    1. Za ciemne!
    2. Słaba ostrość...

Zajmij się na razie przełożeniem zasilacza.
    Co do kondensatorów to przyjrzyj się ich cylindrom, czy nie ma ewentualnych wybrzuszeń, od spodu kondensatora też spójrz, czy nie wybrzusza się od dołu, sprawdź też, czy nie wycieka z nich płyn. Przyglądnij się całej płycie, czy nie ma śladów sadzy, czy nie czuć swądu spalenizny itd.
  • #12 11431023
    celciuszthc
    Poziom 10  
    Sprawdziłem kondensatory są dobre nie ma żadnych śladów sadzy ani wybrzuszeń,płyn też nie wycieka i nie czuć spalenizny teraz przełożę zasilacz i opisze efekty

Dodano po 1 [godziny]:

Zasilacz zmienie dopiero w poniedziałek okazało się że ten z drugiego komputera ma wąskie wejście a ten drugi szerokie.Odezwe się w poniedziałek
  • #13 11453058
    celciuszthc
    Poziom 10  
    Temat rozwiązany okazało się że to płyta główna dziękuje wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który po nagłym wyłączeniu nie uruchamia się, wyświetlając czarny ekran. Po sprawdzeniu komponentów, takich jak RAM, karta graficzna, dysk twardy oraz resetowaniu BIOS-u, użytkownik podejrzewał uszkodzenie płyty głównej. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie napięć na zasilaczu oraz kondensatorów wokół procesora. Użytkownik planował wymienić zasilacz i odłączyć przedni panel, co miało pomóc w diagnozie. Po dalszych testach i braku widocznych uszkodzeń kondensatorów, problem został ostatecznie zidentyfikowany jako uszkodzenie płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA