Kamlo napisał: Wiem że takie tematy były poruszane lecz nic z nich nie mogłem wywnioskować. Mam neostrade 128kb i chciałbym być anonimowy wiem że są specjanle strony typu: www.anonymizer.com Ale ja bym chciał coś w stylu programu który gdy go odpale go tuszuje i zamazuje za mną ślady.
Jest taki program Steganos Internet Anonym on działa z przeglądarką internet explorer jak się łączysz z jakąś stroną to streaganos łaczy przez anonimowe serwery proxy.
jeżeli na serwerze przeglądarki są zapisane logi to one pokazują adres ip serwera proxy a nie twój.
Pełnej anonimowosci nigdy nie będziesz miał ponieważ każdy serwer zapisuje logi i odpowiednie władze mogą mieć dostęp (szczegulnie jak złamie się prawo).
Kamlo napisał: Prośił bym też o wytłumaczenie sposobu łaczenia przez proxy.
Jest kilka odmian serwerów proxy.
-Serwery proxy cache.
Jeżeli łaczyś się sye z jakąś stroną przez serwer proxy to na serwerze proxy zostaje zapisana strona i jeżeli ktoś inny będzie chciał się połaczyć z tą samą stroną przez ten sam serwer proxy to serwer proxy sprawdza czy ma tą stronę w cache i porównuje z oryginalnalną stroną i jeżeli są identyczne to pobiera z serwera proxy jeżeli inne to to serwer pobiera nową strone.
-Anonimowe serwery proxy.
Kiedy łaczysz się przez anonimowy serwe proxy to na stronach internetowych jest zapisywany adres ip serwera a nie adres użytkownika.
-Serwery proxy z firewallem
Tutaj głównie stosowane w sieciach wewnętrznych chronią wszystkie komputery w sieci przed atakiem z zewnątrz.
oleq_30 napisał: taki program to protowall ukrywa twoje IP probowalem go uzywac ale nie wiem co jest bo nie za bardzo z dynamicznym IP na neo pracuje
Protowall nieukrywa IP tylko niepozwala połaczyś się z określonymi adresami IP i jest przydatny w sieciach P2P