logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minecraft serwer nie widzi otwartego portu 25565 mimo konfiguracji routera i firewalla

Parnt 26 Paź 2012 22:55 4770 14
REKLAMA
  • #1 11454446
    Parnt
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam nieustający problem z otwarciem portów w komputerze koleżanki. Otóż, ona chce postawić serwer Minecraft, który ma domyślny port 25565. Problem jest taki, że jest to tak uparte, że nie chce się otworzyć. Zrobię listę co uczyniłem aby to zrobić:
    - ustawiłem ten port TCP/UDP w zaporze systemu Windows
    - Wyłączyłem firewalla(po tym, jak po powyższej czynności, nie chciał otworzyć)
    - ustawiłem w routerze w virtual server, aby również pozwolił na nasłuchiwanie z tego portu TCP/UDP
    - za każdym razem sprawdzałem poprzez cmd netstat -an, czy raczyła maszyna otworzyć ten port, lecz to wszystko na nic, uparł się.

Jest to sieć trzech bloków mieszkalnych, gdzie ona ma dostęp do głównego serwera, lecz ona się na tym nie zna, a Administratorem jest tylko dlatego, że jej ojciec się znał, lecz teraz go aktualnie nie ma. Samo odpalenie serwera Minecraft jest niemożliwe, ponieważ on przed uruchomieniem sprawdza, czy port jest dostępny i za każdym razem krzyczy, że jest to źle skonfigurowane. Sieć ma IP zewnętrzne, co jak wiadomo jest skarbem do tworzenia tego typu serwerów bez dodatkowego oprogramowania(tj. hamachi).

Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11456708
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 11456750
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Pytanie jeszcze ile w tej sieci jest routerów i czy robisz to na brzegowym, ten na którym jest publiczne IP.
  • REKLAMA
  • #4 11456988
    krru
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    Netstat nie pokaże nic w momencie, gdy serwer nie pracuje. Podaj może co dokładnie wypisuje program, może nie ma to nic wspólnego z siecią.
  • #5 11460798
    Parnt
    Poziom 10  
    Faktycznie, DMZ było nie ustawione, lecz ustawiłem i dalej to na nic, dalej nie chodzi. W sieci jest klilkanaście routerów, dokładnie nie wiem ile, i proszę o pomoc w tym jak się dowiedzieć czy robię na tym brzegowym routerze, bo nie jestem specem i nie wiem jak to sprawdzić. Oczywiście netstatem sprawdzałem w momencie, gdy uruchamiałem serwer. Serwer wypisuje:
    [WARNING] **** FAILED TO BIND TO PORT!
    [WARNING] The exception was: java.net.BindException: Cannot assign requested address: JVM_Bind
    [WARNING] Perhaps a server is already running on that port?

W routerze mam jeszcze do dyspozycji jakieś ustawienia QoS, czy w tym, też mam szperać?
  • REKLAMA
  • #6 11460868
    jimasek
    Co to za router (model) co masz na WAN-ie routera, sprawdź w statusie.
  • REKLAMA
  • #7 11460952
    Parnt
    Poziom 10  
    Firmware Version : v4.30.7, Jun. 20, 2006
    Current Time : Sun, 28 Oct 2012 09:02:24
    MAC Address : 00:1C:10:52:33:92
    Router Name : WRT54GL
    Host Name :
    Domain Name :

Login Type : Static
    IP Address : 10.15.14.14
    Subnet Mask : 255.255.255.0
    Default Gateway : 10.15.14.1
    DNS 1 : 10.15.14.1
    DNS 2 : 153.19.250.100
    DNS 3 :
    MTU : 1500

To mam w Statusie w Routerze. Jest to Linksys Wireless-G Broadband Router
  • Pomocny post
    #8 11460962
    jimasek
    Czyli sam widzisz że masz wewnętrzny adres i to przekierowanie nic nie da tylko na tym routerze. Masz z przodu co najmniej jeden router na którym też musisz zrobić przekierowanie.
  • #9 11461010
    Parnt
    Poziom 10  
    W sensie, chodzi o serwer sieci?
  • #10 11461029
    jimasek
    Tego nie wiem jak jest skonfigurowana ta sieć, może router może komputer który robi jako router, nie mamy takiej wiedzy, bo i skąd. Widać że masz co najmniej jeszcze jeden NAT przed sobą.
  • #11 11461123
    Parnt
    Poziom 10  
    no to strzelam, że to jest to, bo od głównego serwera odchodzą routery do mieszkań. Cóż, to muszę się poddać, bo nie mam pojęcia jak się podłączyć pod ten serwer, hasła posiadam, ale nie umiem się z tym podłączyć.
  • #12 11461137
    jimasek
    No to już jest kwestia co tam siedzi, na tym serwero-routerze, prawdopodobnie konfiguracja przez konsolę lub przeglądarkę.
  • #13 11461327
    krru
    Poziom 33  
    Parnt napisał:
    Oczywiście netstatem sprawdzałem w momencie, gdy uruchamiałem serwer. Serwer wypisuje:
    [WARNING] **** FAILED TO BIND TO PORT!
    [WARNING] The exception was: java.net.BindException: Cannot assign requested address: JVM_Bind
    [WARNING] Perhaps a server is already running on that port?

Komunikat sugeruje, że jakiś program już zajmuje ten port. Klucz -b do netstata na windzie podaje do jakiego programu należy dany socket. Otwarcie portów o niskich numerach wymaga specjalnych uprawnień.
  • #15 11469321
    krru
    Poziom 33  
    Klucz -b dopisz do tych, których już wcześniej używałeś. netstat -ban

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z otwarciem portu TCP/UDP 25565 dla serwera Minecraft na komputerze koleżanki. Podjęto kilka działań, w tym konfigurację zapory systemu Windows, wyłączenie firewalla oraz ustawienie przekierowania portów na routerze. Mimo to port nie otwiera się, a serwer zgłasza błąd "Cannot assign requested address: JVM_Bind". Użytkownik dowiedział się, że w sieci znajduje się wiele routerów, co może być przyczyną problemu. Sugerowano ustawienie DMZ na routerze oraz sprawdzenie, czy port nie jest zajęty przez inny program. Wskazano również na konieczność przekierowania portów na brzegowym routerze, ponieważ obecne ustawienia dotyczą tylko wewnętrznego adresu IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA