logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak GAME PORT na MSI KT4V - jak podłączyć joystick do USB?

[-wojas-] 31 Sty 2005 10:46 1484 9
REKLAMA
  • #1 1184210
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    witam
    mam taki problm jak w temacie poprostu jak kupowałem płyte główną (MSI KT4V) to stwierdziłem że dzojstik ktury miałem sie popsuł i pewnie nigdy niebędzie mi to potrzebne i tu był mój błąd :( bo dzojstik naprawiłem i znalazłem świetny symulator lotów
    no i mam problem bo jak wyczytałem w instrukcji to ta płyta nieposiada czegoś takiego jak game port (za to ma 6 USB 2.0 irde bluetooti ogulnie to jak ją kupowałem to była świetna :] )
    no i pytanie powstaje czy nieda sie tego jakoś obejść bo kupować drugą płyte niebardzo mam ochote tylko poto żeby zagrać w jedną gierke :/
    np podłączyć pod coma albo pod LPT albo usb albo sam niewiem gdzie :/ ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1184218
    Oineh
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Jakąś kartę dzwiękową na pci sobie zainstaluj...
  • REKLAMA
  • #3 1184229
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    tez mialem KT4AV i byl chyba na niej game port, zato napewno nie bylo bluetootha, moze mialem jakis inny model. \Najproscie tak jak kolega wyzej radzi trzeba zainwestowac w jakas karte dzwiekowa bo one maja game port. a sprawdz jeszcze raz czy nie ma porty na plycie wtedy kupisz tylko kabelek i podlaczysz go do plyty
  • Pomocny post
    #4 1184271
    hummer
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    a nie lepiej kupic przejsciowke z game portu na usb? nie wiem jak z dostepnoscia tego, ale napewno istnieje, bo sam taka mam (logitech mi dal:).
  • REKLAMA
  • #5 1184604
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    złącza na płycie na game port napewno niemam a mam za to irde i bluetootha
    hummer to powiedz "IM" żeby mi też dali :p i opisz mi jak to wygląda
  • REKLAMA
  • #6 1184633
    tomikos2
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Kup karte dziiękową soundBlastera , nie dość że będziesz miał game port to jeszcze ładny dzwięk.
    A takie karty zaczynają sie od ceny około 30 zł więc nie jest to duzy wydatek. Pozdro
  • Pomocny post
    #7 1185249
    hummer
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    >[-wojas-]: wyglada do tak: kawalek przewodu (kilka centymetrow) zakonczony z jednej strony wtyczka zenska (gniazdo) game portu (czyli we-wy midi z karty dzwiekowej) a z drugiej strony normalna wtyczka usb, wpinasz ja do kompa i po problemie. nie wiem jak z dostepnoscia tego. szukaj. powodzenia.
  • #8 1186851
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    no właśnie całe allegro przeszukałęm i niebardzo
    :/
  • Pomocny post
    #9 1186888
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10421
    Cos slabo szukales:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41088453

Ale nie wiem czy nie lepiej/taniej wyjdzie kupic karte dzwiekowa ;-)
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40926651
    Albo cos tanszego:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40847549
    Oczywiscie znajdziesz tez takie po 1zł :-)
    http://www.allegro.pl/showcat.php?id=4397&sta...change_view=Poka%C5%BC&hide_categories_form=0

Do wyboru do koloru, jezeli Twoja plyta umozliwia uzywanie zintegrowanej karty razem z inna na PCI to takie rozwiazanie bedzie najlepsze.Do dzwieku bedziesz uzywal tej zinstegrowanej, a do gameportu takiej za 1zł ;-)
  • #10 1187963
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    nieznalazłem pewnie dlatego "Do końca: 13 dni" czyli to aukcja gdzieś wczoraj wystawiona :) i musiał jej niebyć jak szukałem :) ale dzieki za wynalezienie

chyba właśnie tak zrobie kupie sobie karte za kilka zł i będe jej używał tylko do game portu :)

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna MSI KT4V nie posiada wbudowanego game portu, co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie joysticka korzystającego z tego złącza. Rozwiązaniem jest zakup karty dźwiękowej PCI wyposażonej w game port, co pozwoli na podłączenie joysticka. Karty dźwiękowe Sound Blaster są polecane ze względu na dostępność game portu i poprawę jakości dźwięku, a ich ceny zaczynają się od około 30 zł. Alternatywnie istnieją przejściówki z game portu na USB, jednak ich dostępność jest ograniczona i trudna do znalezienia na rynku. W przypadku MSI KT4V brak jest również game portu na płycie, a jedynie porty USB, IrDA i Bluetooth. Zakup taniej karty dźwiękowej PCI jest najpraktyczniejszym i najtańszym rozwiązaniem umożliwiającym korzystanie z joysticka w symulatorach lotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA