logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Packard Bell Easynote TJ71 - Wymiana procka, jak dobrać??

evillek 29 Paź 2012 23:39 2121 7
REKLAMA
  • #1 11466435
    evillek
    Poziom 11  
    Witam, posiadam fajny laptopik Packard Bell Easynote TJ71. Wszystko by było by OK gdyby nie ten jedno rdzeniowy procek. Potrzebuje pomocy w dobraniu procka bo już mnie nerwica łapie. Wymieniałem już z 10 razy i lapek nie wstaje, nie wiem o co biega, szukałem nawet w BIOS-ie opcji ze może jakieś ustawienie trzeba zmienić ale nic. Dodaje screenshoty z CPU-Z co da więcej informacji o procku. Dziękuję za pomoc. A i podam jeszcze wersje BIOS: Phoenix SecureCore(TM) v 1.05

Packard Bell Easynote TJ71 - Wymiana procka, jak dobrać??
  • REKLAMA
  • #2 11466582
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Z jakimi procesorami nie wstaje ten laptop ? Wg mnie to powinien wstawać z Atlonami II, Turionami II itd na socket S1g3.
  • REKLAMA
  • #3 11466796
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Z tymi płytami nie jest łatwo zmienić procka na dużo lepszy - nie pozwala na to most północny. Sprawdź jaki jest u Ciebie - będzie można sprawdzić, co obsłuży.
    Poza tym przetwornica procesora musi wytrzymać obciążenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 11470253
    evillek
    Poziom 11  
    a wiec ogólnie próbowałem z Turionami z HP-kow i z jednym turionem z Acera ale uwierzcie mi modeli już nie pamiętam. Mialem po prostu 9 prockow odłożonych przez kolegę z HP dv różne modele i sam wyciągnąłem jednego z Acera TravelMate 7520. Odnośnie mostu północnego mam rozumieć ze godzi o grafe??
  • REKLAMA
  • #5 11470279
    yang32
    Poziom 36  
    Musisz podać modele. Bo to muszą być Athlony II i Turiony II, a nie athlony x2 i turiony x2. Zapewne włożyłeś procesory na socket S1g2 do gniazda s1g3 i z pamięciami ddr3 nie miało prawa to wystartować. Kolega nie mógł Ci uskładać procesorów bo na 100 % nie wiem czy ma takiego jednego. To są za nowe procesory, by mógł je mieć z demontażu w większej ilości.
  • REKLAMA
  • #6 11477493
    evillek
    Poziom 11  
    dzięki za pomoc, jak już dorwę taki procesor to dam znać. Pozdrawiam ...
  • #7 11675438
    evillek
    Poziom 11  
    Mam jeszcze prośbę, może macie jakieś info gdzie kupić procka pod Socket S1g3 bo na chwile obecna nie ma nic na Allero
  • #8 11675866
    yang32
    Poziom 36  
    Mam takie 2 - napisz mi na PW

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptopa Packard Bell Easynote TJ71 z jednordzeniowym procesorem i poszukuje pomocy w doborze odpowiedniego procesora. Wymieniał już kilka modeli, w tym Turiony i Athlony, ale laptop nie uruchamia się. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z niekompatybilności procesorów z gniazdem S1g3 oraz ograniczeń mostu północnego. Wskazują również na konieczność sprawdzenia, czy procesory są odpowiednie dla danego gniazda oraz czy przetwornica procesora jest wystarczająca. Użytkownik prosi o informacje, gdzie można zakupić procesor do socketu S1g3.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA