logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATTiny/ATmega – czy 100% PWM to to samo co stały stan wysoki na wyjściu LED?

Kshysheek 31 Paź 2012 23:44 1569 7
REKLAMA
  • #1 11473768
    Kshysheek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    To moje początki z programowaniem uC i przymierzam się do wykonania układu sterującego załączaniem kilku żarówek LED osobno za pomocą któregoś uC z serii attiny lub atmega. Załączanie ma odbywać się dość płynnie (kilka sek.) więc chcę wykorzystać PWM. Chodzi mi o aspekt wypełnienia 100%, czy praca układu z takim wypełnieniem przez większość czasu to optymalne rozwiązanie czy należy jakoś inaczej do tego podejść i wysterować te żarówki tylko stanem wysokim danego portu zamiast 100% PWM.
    Czy w ogóle mogę odpuścić sobie tą kwestię i zaprojektować układ na pracę z pełnym wypełnieniem i przyjąć to za optymalne rozwiązanie?

I jeszcze pytanie odnośnie PWM, czy przy 100% występuje "pik" w dół w jakimś mikro okresie? Teoretycznie nie, ale w czy w praktyce też nie?

Proszę mi wybaczyć jeśli zadaję banalne pytania.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 11473834
    szulat
    Poziom 23  
    Ocena: 110
    Kshysheek napisał:
    I jeszcze pytanie odnośnie PWM, czy przy 100% występuje "pik" w dół w jakimś mikro okresie? Teoretycznie nie, ale w czy w praktyce też nie?

w praktyce też nie.

aczkolwiek czasem mogą wystąpić pewne specyficzne ograniczenia techniczne, np. mamy do dyspozycji tylko 8 bitowy timer i akurat chcemy żeby zakres 0..100% zawierał sie w 0..256 żeby były "okrągłe" liczby, i wtedy jedna z wartości skrajnych mogłaby być uzyskiwana przez wyłaczenie PWM i ustawienie stałego stanu.

ale normalnie nie ma powodu żeby stosować przypadki szczególne i nie ma problemu żeby obie wartości skrajne uzyskiwać przez PWM.
  • REKLAMA
  • #3 11474324
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2206
    Kshysheek napisał:

Proszę mi wybaczyć jeśli zadaję banalne pytania.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

To zależy od trybu pracy timera. W Tiny i Mega zazwyczaj nie da się uzyskać wypełnienia 0% albo 100% (to zależy od trybu), gdyż występują glitche. Takie tryby pracy są możliwe dopiero w XMEGA. O ile brak 100% dla sterowania oświetleniem jest niezauważalny, o tyle brak 0% daje przykre objawy i w tym zastosowaniu tego trybu należy unikać.
  • REKLAMA
  • #5 11475901
    Kshysheek
    Poziom 11  
    Czyli mam rozumieć, że nie ma przeciwwskazań żeby sterować takimi żarówkami przez kilka godzin przy pełnym PWM niezależnie czy jest to realnie 100% czy 99,9% bez obawy o wpływ na żywotność żarówek LED?

Dziękuję bardzo za pomoc.
  • #6 11475967
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2206
    Zasadniczo przeciwwskazań nie ma. W końcu LED, który wykorzystasz jest dostosowany do stałej pracy przy wsp. wypełnienia 100%.
  • #7 11476028
    Tomasz Gumny
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    W zasadzie nie, ale krótkie impulsy powodują niepotrzebnie straty mocy w kluczu i mogą być źródłem zakłóceń. W niektórych driverach MOSFET wymagana jest zmiana stanu na wyjściu dla podładowania kondensatora bootstrapu.
  • REKLAMA
  • #8 11476510
    Kshysheek
    Poziom 11  
    Dziękuję raz jeszcze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o zastosowanie PWM (modulacja szerokości impulsu) do sterowania żarówkami LED za pomocą mikrokontrolerów z serii ATtiny lub ATmega. Zastanawia się, czy optymalne jest używanie 100% wypełnienia PWM przez dłuższy czas oraz czy występują jakiekolwiek problemy techniczne przy takim ustawieniu. Odpowiedzi wskazują, że w praktyce nie ma przeciwwskazań do stosowania 100% PWM, a LED-y są przystosowane do pracy w tym trybie. Warto jednak zwrócić uwagę na tryby pracy timerów, które mogą wprowadzać glitche, szczególnie w przypadku braku 0% wypełnienia. Krótkie impulsy mogą powodować straty mocy i zakłócenia, ale ogólnie nie wpływają negatywnie na żywotność żarówek LED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA