logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel 2007: Jak poprawnie narysować wykres z danymi dla osi X i Y?

domyslnik 05 Lis 2012 15:14 1368 3
REKLAMA
  • #1 11491744
    domyslnik
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam serdecznie.

Dla wielu pewnie okaże się to banalne, lecz ja mam z tym problem. Otóż chodzi mi o narysowanie wykresu w programie excel 2007.

Mam takie dane, i chcę, żeby na wykresie było, że dla x 35,40,45 i tak dalej przypisało mi dokładnie tą wartość 5,01,5,02.

Zaznaczam tylko tą kolumnę, niestety to nie jest ten wykres jaki chcę.

Tutaj już bliżej, ponieważ tak ten wykres wyglądać powinien, jednakże jednostki na X się nie zgadzają.

A gdy zaznaczę obydwie kolumny i spróbuję zrobić wykres wychodzi mi coś takiego.

Mam nadzieję, że dobrze zobrazowałem mój problem, liczę na pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11491988
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Musisz przejść do edycji wykresu i edytować serie dla X zaznaczasz kolumnę z odpowiednimi danymi i tak samo dla osi Y, wtedy wykres powinien wyglądać jak należy.
  • REKLAMA
  • #3 11494767
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 486
    Wybrałeś nie ten typ wykresu i druga rzecz:
    lepiej inaczej ułożyć dane wtedy jest to logiczniejsze (i dla excela i dla "człowieka")

Na marginesie dodam że nie rozumiem twojego kombinowania z jedną kolumną danych.

Na przyszłość dodawaj przykładowe dane w załączniku bo po co to przepisywać.
    Załączniki:
    • Zeszyt12.rar (11.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 11504568
    domyslnik
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Na Boga, nic mi nie wychodziło właśnie przez wykorzystywanie złego typu wykresu. Z całego serca dziękuję za pomoc, a wątek jest już chyba zakończony.

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam !
REKLAMA