Zgodnie z tym co pisałem dwa posty wyżej...
Kupiłem MSI CX61 z i5-3210M, 8GB, SSD 128GB Samsung 830 i GF GT640M. Zasadniczo moja ocena jest zgodna z tymi, które pojawiają się w mniej lub bardziej profesjonalnych recenzjach tego laptopa.
Plusy związane z wyposażeniem są oczywiste.
Nie robiłem zbyt wielu testów, bo nie miałem na to czasu, ale w smarku 2011 laptop odnotował wynik P1850, czyli prawidłowo.
Podczas obciążenia procesora programem OCCT a grafiki programem Furmark komponenty te nagrzewały się do około 70-75C - miernik wskazywał w tym czasie pobór mocy 80W.
Jeśli już mowa o poborze mocy, to prezentuje się to tak:
- idle 18W, idle z wyłączonym wyświetlaczem 14W
- obciążenie CPU programem OCCT 46W
- obciążenie GPU programem Furmark 59W
- obciążenie CPU + GPU 82W
Zasilacz 19V x 4,74A = 90,06W
Obudowa, choć plastikowa jest dość sztywna i nie zauważyłem skrzypienia. Dotyk (touchpad) jest czuły, trzypunktowy. Ekran jest równo podświetlony i ma wystarczającą jasność. Klawiatura wyspowa bardzo fajna, skok klawiszy i siła nacisku odpowiednie.
Z minusów mogę wymienić:
- Wentylator mógłby pracować ciszej (wolniej się kręcić), gdy CPU/GPU nie jest mocno obciążony, lecz od razu dodam, że wg mnie szum podczas przeglądania Internetu jest jak najbardziej do zaakceptowania. Oczywiście przy mocnym obciążeniu sprzętu wentylator rozpędza się coraz bardziej i jest coraz głośniejszy, ale specyfika szumu jaki laptop wytwarza powoduje, że nie jest zbyt męczący - oczywiście to moja subiektywna ocena i każdy tego typu hałas odbiera inaczej.
- Laptop ma angielską klawiaturę (z tej okazji udało mi się wyżebrać gratis bezprzewodową myszkę, bo dostępne zdjęcia nie są na tyle szczegółowe, żeby zauważyć taką różnicę.
- Przyciski przy touchpadzie są niezbyt wygodne, a to, że są tworzone przez jeden kawałek plastiku dodatkowo utrudnia pracę - na szczęście nie jestem osobą, która używa tych przycisków, bo wolę touchpad, a jeszcze bardziej oczywiście wygodniejszą mysz.
Na plus w porównaniu do Acera są dwa porty USB 3.0 na czym mi zależało, by sprawnie kopiować dane między dyskami zewnętrznymi, co jest szczególnie istotne, gdy wewnętrzny to SSD.
Jeszcze uwaga dla świeżych posiadaczy laptopa: po zainstalowaniu sterowników nie widać z menadżerze urządzeń urządzenia BT i kamery - trzeba zainstalować oprogramowanie MSI S-bar, które umożliwi włączenie tych urządzeń.
Jeśli macie jakieś pytania odnośnie sprzętu to piszcie, a ja postaram się odpowiedzieć.