logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FUJITSU - SIEMENS E5625 - brak reakcji na przycisk startu

nmaz 06 Lis 2012 18:31 1299 2
REKLAMA
  • #1 11496593
    nmaz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Kupiłem przez internet komputer FUJITSU - SIEMENS ESPRIMO E5625 DESKTOP z poleasingowej aukcji na allegro za dość korzystnych warunkach, "na prezent" młodszemu kuzynowi.

Po podłączeniu kabla zasilającego następuje start systemu. Okazało się że komputer nie ma zainstalowanego systemu i chcąc go zresetować przyciskiem na obudowie pojawia się problem gdyż komputer nie reaguje. Nie wyobrażam sobie że wyłączanie i włączanie będzie robił poprzez wpinanie kabelków.. ;)

Moje podejrzenia są takie że na tych aukcjach komputery są brane z jakiś firm które mogą korzystać z różnych ustawień startu. Wyczytałem gdzieś w internecie że może być to wina ustawień w biosie. Stąd zmieniam ustawienie Power-On Source: z BIOS na ACPI.. Mimo to nadal nic nie pomaga.

Proszę o jakieś wskazówki dotyczące co może być jeszcze zmienione, fizycznie wewnątrz komputera lub w ustawieniach co mogło by wpływać na "niereagowanie przycisku". Komputer ma mieć 12 miesięcy gwarancji. Czy oddać go od razu na wymianę czy może jest to wina tylko podłubania ?

Fizycznie podczas wciskania nie słychać żadnej sprężynki ani charakterystycznego "pyk", mimo to nie wygląda na uszkodzony.

Bardzo proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 11496641
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Komputer posiada jakieś plomby?
  • #3 11497596
    nmaz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    można spotkać nalepkę na łączeniu dlatego trochę boje się na własną rękę zdejmować obudowę z obawy o stratę gwarancji. poczekam na jakieś pomysły jednak chyba najlepszym wyjściem będzie zwrot.
REKLAMA