logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 25PT5322/58 - Brak niebieskiego koloru, poszukuję schematu lub sugestii naprawy

ATPAW 10 Mar 2003 19:34 2072 7
REKLAMA
  • #1 121147
    ATPAW
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Mam telewizorek z brakiem niebieskiego koloru plytka kineskopu jest ok
    zamienilem R i B
    Nie mam do tego schematu wiec jakby ktos mial do tego schemat to bardzo prosze. Albo inne propozycje
    atpaw(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #2 121210
    paw
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Gdybyś mógł podać typ chasis.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 121217
    ATPAW
    Poziom 20  
    Nowe dane :
    Na plytce kineskopu czyli na gniezdzie kineskopu -zamienilem katody niebieska z czerwona w celu wyeliminowania wady kineskup i tu o dziwo niebiseski tor zaczol swiecic na czerwono a czerwony tor ktory powinien swiecic na niebisesko zgasl
    Czyli jesli sie niemyle cos nie tak z kineskopem a dokladnie z niebieskim dzialem, czy mam racje ?.
    Ciekawe ile kosztue nowy kineskop ten model to A59ESF002X11. Ewentualnie jego regeneracja ?
    Pozdrawiam ATPAW
  • #4 121280
    ZaJan
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam
    Z tego co piszesz wynika że kineskop jest O.K. Jeżeli po zamianie torów
    niebieski tor świeci na czerwono to jest w porządku. Tor czerwony nie swieci bo po zamianie jest sterowany niebieskim kórego nie było od początku. Szukaj nadal przerwy w torze niebieskiego. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 121296
    ATPAW
    Poziom 20  
    zaraz jeszcze raz

niebieski odlaczylem od kineskopu i podlaczylem go w miejsce czerwonego na kineskopie i dal barwe czerwona
    z tego wynika chyba ze tor jest ok
    bo chyba napiecia plyna do kineskopu anie odwrotnie .
  • #6 121318
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Odłącz katodę niebieską od układu i na moment zewrzyj ją do masy. Jeżeli działo niebieskie jest sprawne to zaświeci w tym kolorze. Jeżeli nie to sprawa jest jasna.
  • REKLAMA
  • #7 121319
    ATPAW
    Poziom 20  
    Jeszcze jeden test tam to napisalem mala bzdure tranzystory na plytce steruja przywieraniem do masy .
    Ale po wykonaniu nowego testu ktorego nauczyle sie jakies 10 lat temu to
    po odlaczeniu calkowitym katod R G B od plytki podlaczylem sonde wykonana z przewodu i rezystora 200 K do kazdej z osobna katod kineskopu i okazalo sie ze po zwarciu do masy wszystkie daly barwe oprucz niebieskiego i co wy na to
    jestem pewien ze to banka

:arrow: Dzieki Oldboy twoja odpowiedz mnie upewnila o poprawnym moim toku rozumowania zagadnienia .Ciekawe tylko czy kineskop jest sens reaktywowac lub wymienic na nowy ,cale tv ma 5 lat wiec niewiem czy bedzie to dosc ekonomiczna sprawa . Musze poszukac ile to kosztuje .
    Dzieki .
    .
    Pozdrawiam

Twoje dwa posty zostały scalone w jeden.
    zaza
  • #8 121370
    robiel
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    czołem
    można zregenerować.regenerowana bańka jakieś 200-250zł
    pozdrawiam robiel :)

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze PHILIPS 25PT5322/58 występuje brak niebieskiego koloru. Po zamianie katod niebieskiej i czerwonej na płytce kineskopu niebieski tor świeci na czerwono, a czerwony tor zgasł, co wskazuje na sprawność torów sygnałowych. Testy z podłączeniem sondy i rezystora 200 kΩ do katod wykazały, że po zwarciu do masy wszystkie kolory świecą oprócz niebieskiego, co sugeruje uszkodzenie bańki kineskopu w sekcji niebieskiej. Koszt regeneracji kineskopu szacowany jest na około 200-250 zł. Brak schematu utrudnia diagnozę, ale wskazane jest rozważenie regeneracji lub wymiany kineskopu, biorąc pod uwagę wiek telewizora (około 5 lat).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA