logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xerox WC 7132 - błąd 092-310 i 092-651, ADC Sensor i Shutter Clean, diagnoza?

bocian_bocianowski 19 Lis 2012 16:18 3681 6
REKLAMA
  • #1 11548242
    bocian_bocianowski
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam,
    od jakiegoś czasu mam problem z powyższym Xerox-em, sygnalizuje błąd 092-310 (ADC Sensor), a zaglądając do listy ostatnich błędów główny problem to 092-651 (ADC Shutter Clean).
    W związku z tym mam pytanie czy ktoś już przerabiał taki problem w tym lub podobnym Xeroxie? Z procedur diagnostycznych wynika że to albo ADC Sensor albo MCU PWB.
    Czujnik testowany (poszczególne diody, fototranzystor, przesłona) reagują na on/off, na wyjściu czujnika stan zmienia się w zakresie 1-1023 w zależności od natężenia oświetlenia, czyli teoretycznie sprawny. Poszczególne wartości w odpowiednich stanach pracy są "trochę" zawyżone, martwi mnie tylko jeden (Vref) który wynosi 1023 (domyślnie 800). Czyżby problem z napięciem odniesienia? (092-651 też mówi coś o napięciach, ale czy odniesienia?) Zasilanie czujnika jest równiutkie +5V. Kable sprawdzone omomierzem.
    Przy każdej kalibracji licznik błędu przyrasta o 1, a po przekroczeniu ustalonych progów komunikat o błędzie. Również w sekcji PROCON On Print wartości są mocno zawyżone i tylko jedno NG (Fail) przy ADC Sensor Fail - co wskazywało by na ubity czujnik.
    W zasadzie drukuje ładnie, tylko czasem pojawiają się blade plamy. Tonery nie są w stanie "near empty".
    Nadrukowane ma ok 100000 kopii. Nie mam ani drugiego czujnika a ni tym bardziej MCU na podmiankę. Czy ktoś orientuję się w jakim kierunku poprowadzić poszukiwania problemu, czy tylko autoryzowany serwis za grube tysiące? Z góry dziękuję za porady i pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #2 11549123
    piotr_krak
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Initial Actions
    Replace the Black (K), Yellow (Y), Magenta (M), and/or Cyan (C) toner if empty (PL 5.2).
    When NVM 752-094 is set to “1”, the NVM 752-121 needs to be cleared to “0”. When, NVM 752-121 is cleared to “0”, NVM 752-094 will be automatically cleared to “0”. Then, the fault code 092-310 can be cleared. For more information, go to GP 15.
  • REKLAMA
  • #3 11551363
    bocian_bocianowski
    Poziom 11  
    Witam,
    niestety tą procedurę znam i próbowałem kilkukrotnie, przynosi efekt tylko na 3 wydruki (na tyle jest ustawiony próg licznika błędów). Wyzerowanie 752-121 i 752-094 odblokowuje maszynę ale jej nie naprawia. Tu problem kalibracji jest za każdym razem, więc usterka jest trwała. Bardziej liczyłem na podpowiedź wyjaśniającą który element może powodować problem. Czy jest to czujnik czy bardziej płyta (a może jeszcze coś innego?), może jest to problem powszechny lub wrodzony, może ktoś się już z tym uporał. Czy taki czujnik (nowy lub z odzysku) jest w ogóle osiągalny? Serwis pewnie by sobie z problem poradził wymieniając oba podejrzane podzespoły, ale to przekroczy wartość maszyny. Mimo wszytko dziękuję i oczekuję na dalsze podpowiedzi.
  • #4 11573748
    tomto24
    Poziom 15  
    Zetknąłem się z tymi problemami w tych maszynach, raczej robota dla serwisu, problem dotyczy wywoływaczki (prawdopodobnie czarnej). Brakuje w niej nośnika trzeba go uzupełnić i odpowiednio wyregulować.
  • REKLAMA
  • #5 11580802
    Damian1253
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Zgadzam się z kolegą. Prawdopodobnie brakuje nośnika przynajmniej w jednej z wywoływaczek. Trzeba go wymienić i wyregulować. Dobrze radze musi to zrobić ktoś kto ma o tym pojęcie. W innym wypadku widziałem jak kończy się tym samym problemem w ciągu miesiąca.
  • REKLAMA
  • #6 11581931
    bocian_bocianowski
    Poziom 11  
    Witam,
    dziękuję kolegom za porady i podpowiedź. Zastanawiałem się nad wywoływaczkami, "na oko" wyglądają jeszcze nieźle, "włos" się jeszcze jeży równomiernie. Rozprowadzanie tonera też jest całkiem całkiem. Po ilu kopiach mniej więcej powinno się wymieniać nośnik? Czy on traci swoje własności magnetyczne z czasem? Czy ok. 270zł/szt. to dobra cena za nośnik? Czy mówiąc o regulacji ma pan na myśli mechaniczne ustawienie szczeliny dozującej, czy raczej programowe kalibracje? Ja widziałbym to tak, oczyszczenie ze starego nośnika, zasypanie nowego, ew. regulacja szczeliny, poinformowanie maszyny o nowych nośnikach i kalibracja gęstości tonera (z Max Setup). Martwi mnie tylko jedno dziś jak kliknąłem Procon ON to zmierzone wartości wynoszą 0 :cry:, poza czarnym H i M.
    Xerox WC 7132 - błąd 092-310 i 092-651, ADC Sensor i Shutter Clean, diagnoza? Xerox WC 7132 - błąd 092-310 i 092-651, ADC Sensor i Shutter Clean, diagnoza? Xerox WC 7132 - błąd 092-310 i 092-651, ADC Sensor i Shutter Clean, diagnoza?
    ADC Sensor Fail jest NG tak jak było cały czas.
    Czyli mam rozumieć że te czujniki raczej nie padają i problem leży w dozowaniu tonera. Wcześniej pisałem, że czasem wychodzą białe plamy na wydruku (wszystkie barwy, wygląda to jakby papier był bardzo śliski i toner nie chciał się do niego przykleić), co wskazywałoby właśnie na wywoływaczki, ale to się dzieje bardzo rzadko, może 1 na kilkaset wydruków. Ogólnie drukuje dobrze, doraźnie podwyższyłem licznik błędu i jakoś drukuje.
    Wiem, że zaraz posypią się komentarze typu: nie ruszaj tego, oddaj do specjalistów, tylko serwis, ale mimo wszytko chciałbym zaryzykować własnoręcznej naprawy, bo z funduszami na to się nie przelewa (nie naprawiam kopiarek na co dzień, ale sądzę że czuje się na siłach aby to wymienić. Myślę że już bardziej się nie pogorszy, co najwyżej nośnik zniknie szybciej niż do tej pory (o ile w tym właśnie problem), a szansa na skuteczną naprawę jest :D Nie ma może ktoś takiego czujnika z odzysku na próbę podmiany?
  • #7 11592076
    Damian1253
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Strasznie dużo pytań :) No to w miarę po kolei :)
    - nośnik o ile dobrze pamiętam jest na ok 200tyś
    - nie traci raczej właściwości ale ze względu na specyfikę maszyny samoistnie jest z niej stopniowo wyciągany.
    - taka cena jest bardzo dobra (moim zdaniem)
    - jedno i drugie jest bezwzględnie konieczne !
    - procedura jest ok ale bez żadnego ew. wszystko jest konieczne jeśli wymieniamy nośnik.
    - reszta wskazuje na to że wcale problem nie musi leżeć po stronie wywoływaczek tylko może być uszkodzony czujnik ADC co w brew pozorom się zdarza. Polecam najpierw dokładnie go wyczyścić a jeśli to nie pomoże to podmienić go do sprawdzenia zanim się zabierzesz za wywoływaczki.
    - Co do kolejnej kwestii to - O tak może się pogorszyć znacznie bardziej. Możesz stracić bardzo szybko nośniki z wywoływaczek o ile jeszcze są dobre, nie wspominając o takich detalach jak choć by rejestracja kolorów etc....
    - i ostatnia sprawa - niestety nie mam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z urządzeniem Xerox WC 7132, które sygnalizuje błędy 092-310 (czujnik ADC) oraz 092-651 (czyszczenie migawki ADC). Po przeprowadzeniu diagnostyki, czujnik wydaje się działać poprawnie, jednak wartości napięcia odniesienia są nieprawidłowe. Użytkownik próbował resetować parametry NVM, ale problem z kalibracją powraca. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być wywoływaczki, które wymagają uzupełnienia nośnika oraz regulacji. Wskazują również na możliwość uszkodzenia czujnika ADC, który powinien być najpierw dokładnie wyczyszczony, a w razie potrzeby wymieniony. Użytkownik pyta o częstotliwość wymiany nośnika oraz o cenę, która wydaje się być odpowiednia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA