A ile wejściowe mają być te bramki ?
Bo typowe to są dwu wejściowe i w jednym scalaku masz cztery bramki danego typu.
Bo jak dla mnie to możesz poproście o trzy 7400 które zawierają po cztery bramki NAND.
A z tych bramek zrobisz bez problemu to co potrzebujesz.
Pomyśl chwilę i zastanów się jak przemienić bramkę NAND w NOT.
Jak już to zrobisz będzie już z górki. Następnie zrób na "nandach"( liczba mnoga) bramkę AND a na samym końcu następnie OR.
Nie bardzo rozumiem w czym masz problem.
Zastanów się jak połączyć wejścia bramki NAND by otrzymać inwerter, bramkę NOT.
Następnie zobacz na tabele prawdy bramki AND i NAND i jak jest miedzy nimi różnica?
I co wystarczy zrobić by z NAND otrzymać AND. Podobnie dla OR.
A ja proponuję, aby autor tego tematu zajrzał do podręcznika do techniki cyfrowej, a nie zaśmiecał forum infantylnymi pytaniami, bo poziom tej dyskusji jest żenujący.
Zero inwencji własnej tylko roszczenia.
Zrobiłem już układ. Wszystko działa. Bramkę OR zrobiłem dzięki NOR. Chodzi mi teraz o tabele prawdy czy dobrze mi układ działa. Bo dioda podłączona do wyjścia Y lub X świeci.
✨ Użytkownik poszukiwał układów scalonych zawierających 2 bramki NOT, 2 bramki OR i 1 bramkę AND, sugerując użycie układu 7400. W odpowiedziach podkreślono, że seria 74 jest przestarzała, ale odpowiednia do celów edukacyjnych. Użytkownik został poinformowany, że można zrealizować wymagane bramki za pomocą układów NAND, które można skonfigurować do działania jako NOT, AND i OR. W końcu użytkownik zbudował układ, który działał poprawnie, a jego problem został rozwiązany. Wygenerowane przez model językowy.