logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link DIR 300 - Po ok. 2 godzinach odłącza internet

przemek22t 19 Lis 2012 19:50 1785 12
REKLAMA
  • #1 11549323
    przemek22t
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Router D-LinkDIR-300 podpiety do lokalnego dostawcy internetu (nazwijmy to sieć po kablach- nie radiówka).
    Niedawno coś się podziało z nim i musiałem od nowa go konfigurować ( czyli ip, bramy, klonowanie adresu MAC karty sieciowej lapka - blokada dostepu do sieci po MAC-u itp.). Wszystko zrobiłem chyba OK bo przez kabel wszystko działa.
    Ale kłopoty zaczynają się podczas korzystania z WI-FI.
    Otóż uruchamiam lapka, router i korzystam z internetu (WI-Fi) średnio 2 godziny, po tym czasie wyskakuje komunikat na ikonce sieci bezprzewodowej (WIN 7 żółty trójkąt - zasieg sieci z routera jest znakomity), że jest brak dostępu do internetu. I taki stan jak nic nie robię może trwać w nieskończoność.
    Aby mieć znowu dostęp do internetu po prostu odpinam kabel LAN od routera podpinam na minute do lapka (internet po kablu jest) i znow wpinam do routera i przez kolejne 2 godziny mam dostęp po WI-FI. Jak uruchamiam drugiego laptopa w chwili gdy internet zanika (zasieg routera jest znakomity) to na nim też nie ma dostępu.
    Gdzie szukać przyczyny takiego stanu?
    W routerze, a może dostawca coś blokuje?
  • REKLAMA
  • #2 11550113
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    przemek22t napisał:
    Otóż uruchamiam lapka, router i korzystam z internetu (WI-Fi) średnio 2 godziny, po tym czasie wyskakuje komunikat na ikonce sieci bezprzewodowej (WIN 7 żółty trójkąt - zasieg sieci z routera jest znakomity), że jest brak dostępu do internetu. I taki stan jak nic nie robię może trwać w nieskończoność.

Co masz w ipconfig /all kiedy masz problem z dostępem do internetu?
  • REKLAMA
  • #3 11550243
    Danio47
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    A ustawiasz jakieś szyfrowanie?

Może spróbuj na jakiś czas je wyłączyć, miałem już taki śmieszne przypadki, że trzeba było zmniejszyć stopień szyfrowania na samo WPA. Tylko dziwne, że wcześniej chodziło. Ale zawsze warto spróbować..
  • #4 11550756
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Zaproś znajomą osobę z laptopem i zainstalowanym W7 i testujcie.
  • #5 11550879
    przemek22t
    Poziom 12  
    jimasek napisał:

wieczorem sprawdzę i dam znać.

Dodano po 6 [minuty]:

Danio47 napisał:
    A ustawiasz jakieś szyfrowanie?

Może spróbuj na jakiś czas je wyłączyć, miałem już taki śmieszne przypadki, że trzeba było zmniejszyć stopień szyfrowania na samo WPA. Tylko dziwne, że wcześniej chodziło. Ale zawsze warto spróbować..

Szyfrowanie mam na WPA2.
    Faktycznie może wyłącze całkowicie zabezpieczenia i zobaczę co się będzie działo.
    Dziwne jest to, że wcześniej na szyfrowaniu takim samym działało a teraz nie.

Dodano po 11 [minuty]:

CHACA napisał:
    Zaproś znajomą osobę z laptopem i zainstalowanym W7 i testujcie.

a jak i co mam testować?
    mam w domu 1 laptop z Win 7, 1 laptop z XP i telefon z androidem i w czasie kiedy zablokuje dostęp to na zadnym z tych urządzeń nie mogę korzystać z internetu po wi-fi.

Zastanawia mnie jeszcze czy to dostawca nie blokuje coś bo internet tak jakby powraca gdy kabel przepnę do laptopa do karty z której sklonowałem MAC i z powrotem dam go do routera.
  • REKLAMA
  • #6 11552961
    przemek22t
    Poziom 12  
    jimasek napisał:

takie coś mam, dodam tylko iż obie karty są włączone ale połączenie z routerem jest poprzez WI-FI ( łączność z routerem jest ale brak z internetem)

D-Link DIR 300 - Po ok. 2 godzinach odłącza internet
  • #7 11552997
    jimasek
    Dopisz do karty sieciowej DNS-y (8.8.8.8 i 8.8.4.4) sprawdź po jakimś czasie jakie są efekty.
  • REKLAMA
  • #8 11553038
    przemek22t
    Poziom 12  
    jimasek napisał:
    Dopisz do karty sieciowej DNS-y (8.8.8.8 i 8.8.4.4) sprawdź po jakimś czasie jakie są efekty.

A możesz podpowiedzieć jak to zrobić ?
  • #9 11553048
    jimasek
    To są podstawy podstaw - Link.
  • #10 11553690
    Danio47
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Ja bym radził, tak jak poprzednio: usuń szyfrowanie na wifi. Opisałeś, że szyfrujesz jeszcze po macu - również go na razie usuń w routerze. No i sprawdź tak czy masz ustawione dhcp na lapku.

Z tym WPA2 miałem już różne przypadki u klientów. Również działało im rok czasu, a później nagle się wyłączało - przestawiłem na WPA i działało.

Sprawdź jeszcze czy jakie masz WPA2 : czy TKIP czy AES

Ew. spróbowałbym na nowo ustawić router po resecie bez ustawionego szyfrowania...
  • #11 11553702
    jimasek
    Poczekajmy na efekty dotychczasowej pracy autora tematu.
  • #12 11558472
    przemek22t
    Poziom 12  
    jimasek napisał:
    Poczekajmy na efekty dotychczasowej pracy autora tematu.

Narazie zmieniłem na routerze statyczne IP na dynamiczne i czekam co się będzie działo
  • #13 11561689
    przemek22t
    Poziom 12  
    No i internet hula aż miło.

Tak jak pisałem wyżej, zmieniłem w routerze IP statyczne na dynamiczne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z routerem D-Link DIR-300, który po około dwóch godzinach użytkowania Wi-Fi przestaje łączyć się z internetem, mimo że sygnał jest silny. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu kabla LAN do laptopa, dostęp do internetu wraca na kolejne dwie godziny. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień IP, wyłączenie szyfrowania WPA2, a także zmianę z IP statycznego na dynamiczne. Po dokonaniu tej ostatniej zmiany, problem z dostępem do internetu został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA