logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Excel, VBA] - Makro - pętla kopiuj-drukuj (z filtrem)

atomson 22 Lis 2012 12:55 3072 3
REKLAMA
  • #1 11560060
    atomson
    Poziom 2  
    Witam,

mam pytanie czy ktoś by mi pomógł ponieważ mam do zrobienia proste makro natomiast ze względu na to iż nie bardzo orientuje się w temacie potrzebowałbym z tym pomocy.

W załączniku jest plik:
    Makro, które potrzebuje: ma za zadanie skopiować komórkę z kolumny B (arkusz Dane) do arkusza Formularz do komórki H2 i wtedy wydrukować. i tak w kółko dla wszystkich w dół komórek w kolumnie B.

ALE.... w kolumnie B będę miał ok 350 tych numerów ID więc czasem może będę filtrował według jakiegoś kryterium, stąd też nie zawsze "drukowanie" będzie zaczynało się od komórki B3 i zakres będzie B3:B353 (bo zakładając filtr SIEĆ: Jedynka pierwszy sklep znajduje się w wierszu 4) więc kopiowanie/drukowane ma być B4, B6, B7, B11, B14, B17.

Nagrałem sobie sam takie makro które jest poniżej, ale ono by było ok gdybym nie zakładał filtra żadnego i skopiował 340 razy "pewien" wycinek kody, bo pętli nie umie robić :-/

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Załączniki:
    • karta.xls (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11560577
    atomson
    Poziom 2  
    takie coś wymysliłem że jeśli ktoś sobie założy filtry to potem skopiuje CRM do innego nowo powstałego arkusza i wtedy bedzie wklejac... ale jeszcze pętle bym potrzebował bo ja zrobilem sobie na A2 A3 A4 tylko tak zeby zboaczyc czy bd chodzic

• REKLAMA
  • #3 11561092
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Takie makro powinno załatwić sprawę:

Sprawdzanie, czy wiersz jest ukryty podczas filtrowania, sprowadza się do zbadania jego wysokości - ukryte będą miały wysokość = 0.
  • #4 11576218
    atomson
    Poziom 2  
    dzięki wielkie ! fajny kod, będę więc go też stosował.. ja przynajmniej moglem sie troche nauczyc przy pisaniu tego swojego prostego makra
REKLAMA