logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki typ żarówki do mikrofali Panasonic NN-k257W i Alaska MWD 2923 G?

lysiczka 26 Lis 2012 21:15 6261 25
REKLAMA
  • #1 11578487
    lysiczka
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Witam, mam pewien problem posiadam mikrofalę Panasonic NN-k257W i alaska mwd 2923 g, w obu poszły żarówki. W serwisie powiedzieli, ze nie mają do żadnej z nich specyfikacji i nie wiedzą jaki to typ żarówek. mogą przyjąć ale to koszt 61 zł( tzw. sprawdzenie) i w ramach tej kwoty wymienią. W związku z tym mam pytanie, może ktoś z drogich fomuowiczów miał podobny problem i doradzi jaki to typ żarówek, żeby Panom w serwisie ułatwić pracę;))
  • REKLAMA
  • #2 11578814
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Tyle kasy za wymianę żarówki to faktycznie.
    Jak wyjmiesz żarówkę to wystarczy przeczytać parametry - ot cała filozofia ;)
  • REKLAMA
  • #3 11579157
    Gosia12072
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam, są to zazwyczaj żarówki 15 Watowe takie jak do lodówek.
  • #4 11579312
    lysiczka
    Poziom 12  
    Nawet nie wiedziałabym jak to zrobić.. Pytam w drugim serwisie, tam koszt" ogledzin " to 41 zl za sztukę(jestem z Warszawy, oba punkty na w okolicach Wiatracznej) Kobieta w serwisie powiedziała,ze"zazwyczaj" są to drogie , specjalne żarówki..
    Kompletnie sie pogubiłam.. Wlasciwie procedura ogledzin chyba jest wszędzie wprowazona.. Suma sumarum koszt wymiany w dwóch kuchenkach to ok 100 zł.. Jakkolwiek to chyba sporo..
    Czy ktos wie, gdzie mogłabym znaleźć informacje ot. typu żarówek do tych modeli? Na jakie gwinty są zwykle , przypuszczam ,ze nie wkrecane?
  • #5 11579349
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    lysiczka napisał:
    Suma sumarum koszt wymiany w dwóch kuchenkach to ok 100 zł.. Jakkolwiek to chyba sporo..
    Takie stwierdzenia niebezpiecznie zahaczają o bicie piany, czy wręcz chrzanienie głupot.
    Załóż swój serwis, zapłać ZUS, prąd, wodę, pracowników, narzędzia, lokal, itp. - i bierz 5 złotych za te pół godziny roboty, bo klient nie da 50 raz na 2 lata.
    Powodzenia.
  • #6 11579412
    lysiczka
    Poziom 12  
    movzx napisał:
    lysiczka napisał:
    Suma sumarum koszt wymiany w dwóch kuchenkach to ok 100 zł.. Jakkolwiek to chyba sporo..
    Takie stwierdzenia niebezpiecznie zahaczają o bicie piany, czy wręcz chrzanienie głupot.
    Załóż swój serwis, zapłać ZUS, prąd, wodę, pracowników, narzędzia, lokal, itp. - i bierz 5 złotych za te pół godziny roboty, bo klient nie da 50 raz na 2 lata.
    Powodzenia.

Pomimo wszystko chciałabym zarabiać 200 zł za godzinę:)))
    Ps.. Złośliwości proszę zachować dla siebie . To nie forum dla pieniaczy!
  • #7 11579451
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    lysiczka napisał:
    mogą przyjąć ale to koszt 61 zł( tzw. sprawdzenie) i w ramach tej kwoty wymienią.
    To zobacz, czy to dużo czy nie (to jest do Twojego panasonica; do alaski nie znalazłem, trzeba wymontować i dopiero szukać): http://north.pl/karta/153734-e610t6700bp-lamp...ause-230v,-25w-bosch;siemens,728-ZZ-2067.html
    11111olo napisał:
    Jak wyjmiesz żarówkę to wystarczy przeczytać parametry - ot cała filozofia
    - wymontowałeś (wyjąć to możesz ręce z kieszeni) kiedykolwiek żarówkę z mikrofalówki?
    Gosia12072 napisał:
    Witam, są to zazwyczaj żarówki 15 Watowe takie jak do lodówek.
    - nie pisz bzdur.
  • #8 11579454
    lysiczka
    Poziom 12  
    zhudomel napisał:
    lysiczka napisał:
    mogą przyjąć ale to koszt 61 zł( tzw. sprawdzenie) i w ramach tej kwoty wymienią.
    To zobacz, czy to dużo czy nie: http://north.pl/artykul=E610T6700BP.html
    - nie pisz bzdur.[/quote]

Dzieki bardzo:)))
    Ma Pan rację, zakladajac,ze koszt żarówki jest duzy, koszt wymiany zaje sie byc małostkowy.. Pani w serwisie jednak podala kwote za sama robocizne czyli 61 zł za sztukę, podkreslajac,ze cena obowiazywalaby, jesli zarowka jest zwykla i łatwo wymienna, wiec pewnie dojzie koszt zarowki.. ( bosz.. zarowka plus robota to prawie nowa mikrofalka:))

Ps. a co z zamiennikiem za 18 zl? http://north.pl/karta/zarowka-do-mikrofalowki-481281728331,732-HE-1233.html albo http://allegro.pl/zarowka-mikrofalowki-a-base-25w-whirlpool-w-wa-i2753012592.html
    Czy ktoras nadaje sie?
  • Pomocny post
    #9 11579465
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Do wymiany żarówki trzeba najpierw zdemontować obudowę, a resztę już będzie widać.
    Na stronie, którą podałem są tańsze zamienniki (tak samo dobre). Być może, mając starą żarówkę w ręce, da się kupić w jakimś lokalnym sklepie z częściami agd.
  • REKLAMA
  • #10 11579473
    lysiczka
    Poziom 12  
    zhudomel napisał:
    Do wymiany żarówki trzeba najpierw zdemontować obudowę, a resztę już będzie widać.
    Na stronie, którą podałem są tańsze zamienniki (tak samo dobre). Być może, mając starą żarówkę w ręce, da się kupić w jakimś lokalnym sklepie z częściami agd.

Dzieki, znalazlam na allegro zamiennik .. napisalam do nich czy maja tez do alaski:)) Teraz trzymam kciuki:)
  • #11 11579475
    zhudomel
    Specjalista AGD
    lysiczka napisał:
    Czy ktoras nadaje sie?
    To są te same żarówki. Ta druga nawet nie daleko!
  • REKLAMA
  • #12 11580131
    Gosia12072
    Poziom 12  
    Szanowny zhudomel-u bzdury to ty piszesz ja jestem pracownikiem serwisu takiego właśnie i zacznij trochę się grzeczniej zachowywać. są cztery rodzaje żarówek do mikrofalówek i jeśli jest wkręcana to daje się właśnie 15 watowe ze względu na plastikowe oprawki.
  • #13 11580244
    lysiczka
    Poziom 12  
    zhudomel napisał:
    lysiczka napisał:
    Czy ktoras nadaje sie?
    To są te same żarówki. Ta druga nawet nie daleko!

Dostałam odpowiedz z hurtowni, okazuje się, ze żarówki nie są takie same., ta , którą Pan znalazł i ta http://www.klinikaagd.pl/zarowki-do-mikrofalowek/481281728331;4821/, jedynie pasują do panasonica, a wyglądają identycznie..
    O kuchence alaska nikt nie słyszał:((
  • #14 11580307
    Gosia12072
    Poziom 12  
    Były takie kuchenki lecz mało ich było na rynku. Uważane były za badziewie.
  • #15 11580323
    lysiczka
    Poziom 12  
    Gosia12072 napisał:
    Były takie kuchenki lecz mało ich było na rynku. Uważane były za badziewie.

Zgadzam się, kuchenka jest jeszcze na gwarancji, ale żarówka już wysiadła;))
  • #16 11580943
    Gosia12072
    Poziom 12  
    Masz tę żarówkę wyjętą jeśli tak zrób zdjęcie i dołącz to zdjęcie.
  • #17 11583057
    zhudomel
    Specjalista AGD
    lysiczka napisał:
    okazuje się, ze żarówki nie są takie same.
    Nie pisałem, że do alaski i do panasonika są takie same żarówki, tylko że te dwie: http://north.pl/karta/zarowka-do-mikrofalowki-481281728331,732-HE-1233.html http://www.klinikaagd.pl/zarowki-do-mikrofalowek/481281728331;4821/, są takie same. Chyba, że piszą co innego, a wysyłają co innego.
    Gosia12072 napisał:
    są to zazwyczaj żarówki 15 Watowe takie jak do lodówek.
    Jako pracownik serwisu, mając podany model mikrofalówki, powinieneś wiedzieć, że nie o taką żarówkę chodzi. Podając taką informację wprowadzasz w błąd.
  • #18 11584412
    Gosia12072
    Poziom 12  
    Szanowny zhudomelu ty wiesz swoje ja swoje ale tłumacząc z polskiego na polski w jednym modelu były różne części wkładane w zależności od tego w jakim kraju był składany sprzęt i jakie były części na magazynie. Niestety mając dokumentację nie tylko potrzebny jest model sprzętu lecz wiele innych danych najwidoczniej jesteś mało doinformowany i bardzo dużo lubisz gadać( pisać) szkoda słów.
  • #19 11588561
    lysiczka
    Poziom 12  
    Żarówkę do panasonica prawie wyjęłam..prawie.. ponieważ tak silnie kabelki trzymają wtyki,ze nie wiem jak je wyjąć, żeby nie uszkodzić reszty:( kuchenka alaska jest teraz u siostry, a ona stwierdziła,ze na razie jej nie rozkręci( jej problem).
    Czy ktoś ma sposób jak delikatnie wyjąc wtyki?
    Ps. mogę zrobić fotkę obecnego stanu, jak coś pomoże?
  • Pomocny post
    #20 11589379
    Gosia12072
    Poziom 12  
    Chcesz to zrób coś pomogę, u nas delikatnie podważa się śrubokrętem same wtyki konektorowe.
  • #21 11590947
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Gosia12072 napisał:
    u nas delikatnie podważa się śrubokrętem same wtyki konektorowe.

Jeśli Szanowny Serwisant podważa konektorowe wtyki z zawleczką "sróbokrętem" ( to ó to celowo ) , to ja już mam automatycznie wyrobioną opinię nt. jego wiedzy i umiejętności .
  • Pomocny post
    #22 11591019
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    peter falk napisał:
    Jeśli Szanowny Serwisant podważa konektorowe wtyki z zawleczką "sróbokrętem" , to ja już mam automatycznie wyrobioną opinię nt. jego wiedzy i umiejętności
    Ale żeby to wiedzieć, to trzeba raz w życiu własnoręcznie mikrofalę rozbebeszyć, a nie tylko "być pracownikiem".

Pewnie chodzi o podobne złączki. Na środku się naciska, a potem zsuwa - śrubokręt niepotrzebny:
  • #23 11591421
    Gosia12072
    Poziom 12  
    Jaśnie szanowni państwo niestety nie wiecie co to jest zawleczka. W takim wypadku ja nie mam nic więcej do dodania szkoda słów.
  • #24 11591728
    lysiczka
    Poziom 12  
    movzx napisał:
    peter falk napisał:
    Jeśli Szanowny Serwisant podważa konektorowe wtyki z zawleczką "sróbokrętem" , to ja już mam automatycznie wyrobioną opinię nt. jego wiedzy i umiejętności
    Ale żeby to wiedzieć, to trzeba raz w życiu własnoręcznie mikrofalę rozbebeszyć, a nie tylko "być pracownikiem".

Pewnie chodzi o podobne złączki. Na środku się naciska, a potem zsuwa - śrubokręt niepotrzebny:

Wtyki wygladaja bardzo podobnie, jutro zrobie fotki i wstawie,zebym nie miala wątpliwosci:))
    Ogólnie wszystkim Państwo bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc, ponieważ to chyba w tym wszystkim najważniejsze;)))))))))))))))))))
  • #25 11591774
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1481
    Gosia12072 napisał:
    Witam, są to zazwyczaj żarówki 15 Watowe takie jak do
    lodówek.

A czy szanowny kolega Serwisant wie czym różną się żarówki stosowane w lodówkach od żarówek stosowanych w mikrofalach ? Proszę nie wprowadzać w błąd pisząc że to są żarówki jak do lodówek . I tu nie chodzi o to co kolega napisał
    Gosia12072 napisał:
    w jednym modelu były różne części wkładane w zależności od tego w jakim kraju był składany sprzęt i jakie były części na magazynie.

ale o ogólną zasadę doboru żarówek do temperatury pracy otoczenia w jakiej się znajdują . Ponadto niewykluczone że powinna być to taka żarówka http://www.sklep.agdom.pl/zarowki-do-kuchni-i-piekarnikow/481281728321;4813/
    nijak mająca się do żarówki lodówkowej :cry: .
  • #26 11591786
    lysiczka
    Poziom 12  
    zhudomel napisał:
    lysiczka napisał:
    okazuje się, ze żarówki nie są takie same.
    Nie pisałem, że do alaski i do panasonika są takie same żarówki, tylko że te dwie: http://north.pl/karta/zarowka-do-mikrofalowki-481281728331,732-HE-1233.html http://www.klinikaagd.pl/zarowki-do-mikrofalowek/481281728331;4821/, są takie same. Chyba, że piszą co innego, a wysyłają co innego.
    Gosia12072 napisał:
    są to zazwyczaj żarówki 15 Watowe takie jak do lodówek.
    Jako pracownik serwisu, mając podany model mikrofalówki, powinieneś wiedzieć, że nie o taką żarówkę chodzi. Podając taką informację wprowadzasz w błąd.

ps co do zarowek.. chodzilo o zamiennik tej za 77 zl ( mowilam o zarowce do panasonica)Ktora Pan znalazl.. zamiennik znalazlam sama, w linku ponizej zdjec produktu,natomiast po konsultacji ze sklepem okazalo sie, ze mimo wygladu.., to nie do konca tanszy zamiennik. Okazuje sie, ze jest kilka modeli wyglajacych na zdjeciach niemal identycznie, natomiast nie pasuja do tego modelu:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat typu żarówek do mikrofalówek Panasonic NN-K257W oraz Alaska MWD 2923 G, ponieważ w obu urządzeniach żarówki uległy uszkodzeniu. Serwis poinformował, że nie mają specyfikacji dla tych modeli, a koszt wymiany wynosi 61 zł za sztukę. W dyskusji pojawiają się sugestie, że zazwyczaj stosowane są żarówki 15-watowe, podobne do tych używanych w lodówkach. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z wymianą żarówek, wskazując na potrzebę demontażu obudowy oraz na różnice w dostępnych zamiennikach. Pojawiają się również linki do sklepów internetowych z ofertami żarówek, jednak niektóre z nich mogą nie pasować do poszczególnych modeli mikrofalówek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA