logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5412 – czy Altus 300 to dobry wybór? Jakie kolumny stereo do 1700 zł?

piotreek88 04 Lut 2005 13:59 1566 8
REKLAMA
  • #1 1197392
    piotreek88
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    jakie kolumienki polecacie zakupić do radmora 5412?

Kwota za 2 sztuki to ok 1500 maz 1700, ale ani grosza więcej, tansze też mogą być.

Myślałem nad altusami 300, co o nich można powiedzieć dobrego lub złego??

Czekam na propozycje ;-)
  • REKLAMA
  • #2 1197423
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    To, że akurat do Radmora to jeszcze za mało.
    Jak duże pomieszczenie ?
    Jakiej muzyki słuchasz ?
    Co najbardziej cenisz w dźwięku ?
    Za tą kasę można już coś wybrać dobrego, więc warto pomarudzić.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1198000
    piotreek88
    Poziom 12  
    narazie pomieszczenie jest małe, ale to do czasu:P

najwięcej słucham muzy typu: rammstein, U2, Iron Maiden, Queen

ogólnie to rock i pop,
    nejlepiej jeśli by były w miare uniwersalne co do rodzaju muzyki.

a co cenie w dzwięku, hmm....

lubie soczyste basy i fajniutkie soprany :P
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1203095
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Mysle ze Altusy beda ma maxa dobre. Ewentualnie proponuje zrobic kolumienki na zamówienie wlasnie pod styl muzy jaka sie slucha. Moje sa wykonane na glosnikach Tonsil/Tesla i jest pieknie... :) Odpowiednia konfiguracja pod odpowiedni styl, (slucham muzyki gitarowej zarówno ciezarów jak i emo) kasa to w tysiaku spokojnie sie zmiescisz.
  • #6 1206750
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    "Mysle ze Altusy beda ma maxa dobre"-> szczególnie mają fajniutkie wysokie tony i soczyste basy. Ludzie nie róbcie sobie jaj, bo człowiek kupi i się zawiedzie.
  • #7 1207789
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Polecam Altusy, ze wzgledu na dobre glosniki Tonsila, zwrotnice zawsze mozesz sobie wymienic na inna - sa opracowane gotowe patenty o nachyleniu 18dB/oct. Dzwiek z Altusów jest dobry, newet bez wymainy zwrotki uzyskach odpowiednia liniowosc zarówno na basach, srodku jak i sporanach, pozatym odpowiednia dynamika. Chyba ze masz kase to wciagaj cos innego/drozszego. Ja jestem za Tonsilem.
  • #8 1210821
    piotreek88
    Poziom 12  
    a co powiecie na temat kolumn maestro II tych najmocniejszych z oferty na www.tonsil.com.pl ??

będą lepsze od altusów?
  • #9 1211537
    Grysik
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Chesz powera altusy, chcesz jakość maestro - ale tych drugich nie miałem okazji usłyszeć.

Podsumowanie tematu

✨ Do wzmacniacza Radmor 5412 poszukiwane są kolumny stereo w budżecie do 1700 zł. Autor preferuje uniwersalne kolumny do muzyki rock i pop, z naciskiem na soczyste basy i wyraźne soprany. W dyskusji polecano kolumny Altus 300 jako dobry wybór ze względu na wysoką jakość głośników Tonsil oraz odpowiednią dynamikę i liniowość dźwięku, nawet bez modyfikacji zwrotnicy. Alternatywnie sugerowano Paradigm Monitor 3v3 lub 5v3, choć mogą być droższe. Pojawiła się też propozycja wykonania kolumn na zamówienie z głośnikami Tonsil/Tesla, co pozwala dopasować charakterystykę do preferowanego stylu muzycznego. W kwestii porównania Altusów z kolumnami Maestro II z oferty Tonsil, opinie wskazują, że Altusy oferują więcej mocy, natomiast Maestro mają potencjał lepszej jakości, choć brak jest bezpośrednich doświadczeń z tym modelem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA